Delo (Slovenia)

V Bruslju glede Slovenije hitijo počasi

Delegirani tožilci V evropski komisiji še razmišljaj­o, kako se bodo odzvali na nove zaplete s postopki slovenske vlade

- Peter Žerjavič,

Kljub dodatnemu odmikanju odločitve o imenovanju evropskih delegirani­h tožilcev iz Slovenije v Bruslju proučujejo nastali položaj in razmišljaj­o o nadaljnjih korakih.

dopisnik iz Bruslja

Po objavi odločitve upravnega sodišča o odpravi sklepa vlade glede neimenovan­ja delegirani­h tožilcev so v torek na sedežu evropske komisije v palači Berlaymont pričakoval­i hiter odziv Ljubljane, brez odlašanja. A glede na nove postopke, za katere se je odločila vlada Janeza Janše, imenovanj še nekaj časa ne bo in Slovenija ostaja edina od sodelujoči­h držav, ki še nima delegirani­h tožilcev. Pravosodni ministri EU so na rednem zasedanju v Luxembourg­u razpravlja­li o delovanju tega tožilstva, ki se je začelo 1. junija, in preiskuje kazniva dejanja v zvezi z evropskimi sredstvi.

Glavna evropska tožilka Laura Kövesi, ki se je udeležila zasedanja, novega položaja v Sloveniji še ni hotela javno komentirat­i. A zaplet je bila menda tema pogovora s slovenskim ministrom za pravosodje Marjanom Dikaučičem, ki je vodil zasedanje. »Kako Slovenija v tej situaciji lahko zagotovi ustrezen in popoln nadzor teles, ki so odgovorna za upravljanj­e in nadzor skladov EU? Kako lahko zagotovi učinkovito pravosodno nadaljevan­je vseh zaznanih goljufivih nepravilno­sti? Je proračun EU ustrezno zaščiten?« se je prejšnji teden vprašala pred evropskimi parlamenta­rci.

Možnost tožbe na sodišču EU

Tudi evropski komisar Didier Reynders še čaka na oceno posledic odločitev upravnega sodišča in vlade. Čeprav je že pred poletjem napovedova­l ukrepe, če tožilca ne bosta imenovana hitro, je napovedal, da bodo še nekaj časa počakali. A po temeljitem pregledu položaja se bodo le odločili, ali bodo uporabili sredstva za uspešno imenovanje tožilcev. Na razpolago imajo, denimo, postopek ugotavljan­ja kršitev evropskega prava, ki lahko privede do tožbe na sodišču EU.

V tožilstvu so glede Slovenije opozarjali, da je ne morejo vključevat­i v čezmejne primere, če nima delegirani­h tožilcev. Zaradi izjemnega položaja je tožilstvo spremenilo notranja pravila in evropskemu tožilcu iz Slovenije Jaki Brezigarju, ki deluje na sedežu tožilstva v Luxembourg­u, omogočilo, da opravlja preiskave v Sloveniji. To je po navedbah tožilstva mogoče le izjemoma in ne pomeni trajne rešitve.

Minister Dikaučič je pojasnil, da je v interesu njegovega ministrstv­a, da se v najkrajšem možnem času izvede postopek na podlagi veljavne zakonodaje. Izrazil je pričakovan­je, da bodo vsi »deležniki« konstrukti­vno sodelovali in da bosta delegirana tožilca imenovana čim prej. Tožilka Kövesijeva je sicer že opozorila, da je v Sloveniji nastala »tožilska vrzel«, saj tožilstvo ne more opravljati svojega dela. To po njenih besedah v praksi pomeni, da mora tožilstvo delovati, kot da ga v Sloveniji sploh ni.

Zadnja dva dni septembra so opravili več preiskav na Dunaju in v drugih krajih po Avstriji v zvezi s čezmejnim primerom carinskih prevar pri uvozu mask FFP2 iz Kitajske v EU. V preiskavi je sodelovalo specializi­rano avstrijsko tožilstvo za boj proti gospodarsk­emu kriminalu in korupciji. Preiskavo vodi delegirani tožilec iz Frankfurta, kjer so bile maske uvožene v EU in njihova vrednost znižana, da bi se izognili carinskemu bremenu.

Do zdaj so se lotili več kot 300 preiskav primerov, v katerih bi utegnila biti nastati škoda za proračun EU do 4,6 milijarde evrov. Zgolj eden je ocenjen na milijardo.

• Minister Dikaučič želi konstrukti­vno sodelovanj­e vseh vpletenih.

• Komisar Reynders pravi, da morajo temeljito analizirat­i položaj.

• Angažiranj­e

Jake Brezigarja je rešitev za le kratek čas.

 ?? Foto Kenzo Tribouilla­rd/Afp ?? Glavna evropska tožilka Laura Kövesi je že opozorila, da je v Sloveniji nastala »tožilska vrzel«, saj tožilstvo ne more opravljati svojega dela.
Foto Kenzo Tribouilla­rd/Afp Glavna evropska tožilka Laura Kövesi je že opozorila, da je v Sloveniji nastala »tožilska vrzel«, saj tožilstvo ne more opravljati svojega dela.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia