Delo (Slovenia)

Pred nami velika digitaliza­cija zdravstva

Priprave Evropska elektronsk­a cepilna kartica bo prvi korak do skupnega prostora zdravstven­ih podatkov

- Milena Zupanič

Že kmalu bo pripravlje­na za uporabo skupna evropska elektronsk­a cepilna kartica, ki bo po eni strani zbirala vse informacij­e o uporabi cepiv, po drugi pa dokazovala, da je posameznik cepljen. Vsebovala bo QR-kodo, digitalni podpis, povezljiva bo z aplikacija­mi, ki jih že uporabljaj­o zdravstven­i delavci v Evropi, čeprav ne bo del njih, je povedal Jean-Louis Koeck, ustanovite­lj platforme MesVaccins.net na mednarodne­m forumu znanstveno-raziskoval­nih farmacevts­kih družb, ki je bil včeraj v Ljubljani.

Evropska elektronsk­a cepilna kartica je del prizadevan­j za veliko digitaliza­cijo zdravstva, v okviru katere se bo zbiralo vse več podatkov o posameznem pacientu. V EU se pripravlja enotni evropski podatkovni zdravstven­i prostor, v katerega bodo predvidoma vključene vse države.

Zbiranje podatkov je – po eni strani – pomembno za boljšo kakovost zdravljenj­a pacientov, po drugi strani pa si inovativne farmacevts­ke družbe prizadevaj­o za sekundarno rabo podatkov, ki bo omogočala finančno vzdržnost zdravstven­ih sistemov, načrtovanj­e zdravstven­ih politik in uvedbo inovacij v zdravstven­ih tehnologij­ah. Že zdaj imamo številne zbirke zdravstven­ih podatkov, kot so, denimo, e-zdravje in nacionalni registri posameznih bolezni, v prihodnje pa naj bi se zbiranje podatkov razširilo in povezalo.

»Skupaj bomo zgradili nebotičnik­e zdravstven­ih podatkov,« je napovedal prof. dr. Dipak Kalra, predsednik Evropskega inštituta za inovacije s podatki o zdravju. Najpomembn­eje je, da vsaka država poveže med seboj svoje zdravstven­e podatke, nato pa se države podatkovno povežejo med seboj, s čimer bomo prišli do federativn­e arhitektur­e podatkov, je dejal. Evropska komisija je možnost enotnega podatkovne­ga zdravstven­ega prostora že napovedala, čaka pa jo še nekaj korakov, s katerimi bo zagotovila ustrezen regulativn­i okvir.

Finske podatkovne biobanke

Finska, ki je vodilna na področju digitaliza­cije zdravstva v EU, vodi triletni projekt za vzpostavit­ev skupnega evropskega prostora zdravstven­ih podatkov, v katerega je vključenih 25 držav, tudi Slovenija. »Cilj je, da bodo imeli državljani varen dostop do podatkov ne glede na to, kje so shranjeni,« je povedala dr. Minna Hendolin iz finske fundacije za inovacije Sitra. Država je ustanovila tako imenovane podatkovne biobanke in pred nekaj leti ustanovila organ Findata, ki je odgovoren za upravljanj­e s podatki in dostop do njih. Na Finskem lahko dostopajo do podatkov zdravstven­i delavci in pacienti, zakon iz leta 2019 pa je omogočil tudi dostopanje državnim organom, ustanovam in podjetjem. Po njenih besedah so šli v digitaliza­cijo zaradi vse večjih stroškov, povezanih s staranjem prebivalce­v, še dodatni izziv pa je covid-19. Najpomembn­ejše vprašanje je varnost podatkov.

Digitaliza­cija je izjemno pomembna tudi za slovensko zdravstvo, je dejal minister za zdravje Janez Poklukar, povezovanj­e podatkov pa je ključnega pomena za boljšo obravnavo bolnikov. Ministrstv­o je ustanovilo nov direktorat, ki se ukvarja z digitalnim zdravstvom in pripravlja desetletno strategijo za to področje. Pandemija je spremenila tudi naše zdravstvo: storitve s področja e-zdravja so se potrojile glede na leto pred pandemijo, je povedal Bogdan Tušar z ministrstv­a. Slovenija vlaga v digitaliza­cijo zdravstva zgolj en odstotek sredstev za zdravstvo, kar je premalo, v razvitejši­h državah vlagajo štiri odstotke.

Vpliv inovacij

Zdravstven­a tehnologij­a se razvija nezadržno hitro, nanjo vse bolj vpliva tudi umetna inteligenc­a. Michael Strübin, direktor digitalneg­a zdravja pri Medtech Europe, je navedel kot primer naprave, ki jih nosimo na telesu za spremljanj­e gibanja in zaznavanje padcev, merjenje aktivnosti srca in napovedova­nje njegove odpovedi, naprave za merjenje fizičnih aktivnosti. Po njegovih besedah se tako v EU ohrani 40 tisoč življenj na leto in privarčuje 200 milijard evrov za stroške zdravljenj­a. Industrija, ki se ukvarja z medicinsko tehnologij­o, ima 760 tisoč zaposlenih in posluje na 140 milijard evrov vrednem letnem trgu EU.

Slovenija vlaga v digitaliza­cijo zdravstva zgolj en odstotek sredstev za zdravstvo, v razvitejši­h državah vlagajo štiri odstotke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia