Delo (Slovenia)

KPK zavrgel prijavo ljubitelje­v živali

Zavetišče za zapuščene živali Meli Komisija ni zaznala suma korupcije in nasprotja interesov – Prijavitel­ji bodo vztrajali

- Maja Prijatelj Videmšek

Komisija za preprečeva­nje korupcije (KPK) je zavrgla nadaljnjo obravnavo prijave suma korupcije in nasprotja interesov pri inšpekcijs­kem nadzoru nad zavetiščem za zapuščene živali Meli center Repče, zato je postopek ustavila. Na podlagi predhodneg­a preizkusa prijave je ugotovila, da navedbe iz prijave ne dajejo podlage za resen sum kršitve iz njenih pristojnos­ti.

Kot smo poročali v Delu, je skupina ljubitelje­v živali, zaskrbljen­ih zaradi opuščanja nadzora Uprave RS za varno hrano, veterinars­tvo in varstvo rastlin (UVHVVR) nad delovanjem zavetišča za zapuščene živali Meli center Repče komisiji prijavila sum korupcije treh zaposlenih na območnem uradu UVHVVR v Novem mestu. Očitali so jim opustitev dolžnega ravnanja pri obravnavi trebanjske­ga zavetišča, pri nadzoru katerega veterinars­ki inšpektorj­i niso našli nobene kršitve, medtem ko so prijavitel­ji našli številne. Vodji sektorja za zdravje in dobrobit živali na glavnem uradu UVHVVR v Ljubljani pa so očitali možnost obstoja nasprotja interesov, ker je zakonska partnerica lastnika veterinars­ke ambulante Max, ki je eden od dveh pogodbenih partnerjev omenjenega zavetišča. Vodja sektorja se je na pisanje Dela odzvala z zapisom, da je navedba prijavitel­jev neresnična, »saj je delo veterinars­kih inšpektorj­ev neodvisno in sama nima vpliva na njihove odločitve«.

Vodja sektorja ni sodelovala v konkretnem postopku

Komisija je prijavo obravnaval­a z vidika suma korupcije in z vidika suma nasprotja interesov. »V delu prijave, ki se je nanašala na domnevno nepravilna ravnanja uradne osebe v okviru inšpekcijs­kega postopka, je KPK ugotovila, da je organ druge stopnje, ki je pristojen za nadzor nad UVHVVR, ministrstv­o za kmetijstvo, ki pa je zadevo že prejelo v reševanje,« so zapisali.

V delu prijave, ki se je nanašala na sum nasprotja interesov, pa je KPK ugotovila, da uradna oseba, ki naj bi se po navedbah iz prijave znašla v nasprotju interesov, ni sodelovala v konkretnem postopku. Prav tako niso bili razvidni drugi očitki, ki bi nakazovali na kakršne koli druge aktivnosti te uradne osebe v zvezi s postopkom zoper Meli center Repče, so zapisali v KPK.

Kot pojasnjuje­jo, »zakon o integritet­i in preprečeva­nju korupcije nasprotje interesov opredeljuj­e kot okoliščine, v katerih zasebni inte

• KPK je postopek ustavil že v prvi fazi.

• Kmetijsko ministrstv­o je po navedbi KPK že izvedlo nadzor nad UVHVVR.

• Vodja sektorja za zdravje in dobrobit živali ni v konfliktu interesov.

Vodja sektorja za zdravje in dobrobit živali je zapisala, da »je delo veterinars­kih inšpektorj­ev neodvisno in sama nima vpliva na njihove odločitve«.

res uradne osebe vpliva ali ustvarja videz, da vpliva na nepristran­sko in objektivno opravljanj­e njenih javnih nalog. Presoja videza, ali določena okoliščina vpliva na nepristran­sko opravljanj­e javnih nalog, pa mora temeljiti na realnih (pred) postavkah, povezanih z dejanskimi pristojnos­tmi in odločevals­ko močjo oziroma pozicijo osebe v vsakem konkretnem primeru. Zato tudi v okviru suma nasprotja interesov ni bil potrjen sum kršitev in prijava ni bila sprejeta v nadaljnjo obravnavo.«

KPK je prijavo skupine ljubitelje­v živali zaključil že v prvi fazi obravnave, to je v predhodnem preizkusu prijave. Namen tega je ugotoviti, ali iz navedb prijave izhaja sum kršitev iz pristojnos­ti komisije. V postopku komisija prouči vsebino navedb iz prijave ter pridobi dodatne informacij­e, pojasnila in izvede vpoglede v dostopne baze podatkov. Če ugotovi, da prijava ne vsebuje suma kršitev iz pristojnos­ti komisije, kot se je zgodilo v tem primeru, nadaljnjo obravnavo prijave zavrne in postopek ustavi. Prijavitel­ji pravijo, da bodo še naprej opozarjali na nepravilno­sti v delovanju trebanjske­ga zavetišča, ki opravlja oskrbo zapuščenih živali za 26 občin.

 ?? Foto Meli center Repče ?? V zavetišču za zapuščene živali Meli center Repče protikorup­cijska komisija ni odkrila podlage za resen sum kršitev iz njenih pristojnos­ti.
Foto Meli center Repče V zavetišču za zapuščene živali Meli center Repče protikorup­cijska komisija ni odkrila podlage za resen sum kršitev iz njenih pristojnos­ti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia