Delo (Slovenia)

Proti zalivanju podvozov ni mogoče veliko storiti

Da bi rešili podvoze pred poplavljan­jem, bi morali prekopati polovico mesta

- Borut Tavčar

Če v dveh urah pade toliko dežja, kolikor ga ob zmernem dežju v treh dneh, bodo podvozi v Ljubljani in še kje nujno pod vodo, ta pač teče dol. Tudi kanalizaci­ja je postavljen­a tako, da višina postopno pada do iztoka, večinoma v čistilno napravo, zgolj meteorna kanalizaci­ja v najbližjo reko. »Kanalizaci­jsko omrežje je lepo zdržalo,« je dejal direktor javnega podjetja Vo-Ka Snaga Krištof Mlakar. Imeli so 65 intervenci­j, vendar večjih težav ni bilo. Še največ težav je obilno deževje povzročilo lastniku, ki je imel meteorno vodo speljano v greznico, tako da je prineslo vsebino ven. Iz poplavljen­ih kleti lahko pride v vodo marsikaj, za kar poskrbijo gasilci, ki črpajo vodo. V kleteh ljudje namreč hranijo različne stvari, tudi maziva in goriva.

V podvozih poplavljan­ja ni mogoče odpraviti, saj, kot je dejal Mlakar, nič ne pomaga, če cev s premerom 800 milimetrov priključiš na cev s premerom 500 milimetrov. Kanalizaci­jske cevi bi bilo treba zamenjati

z večjimi po večini mesta. Druga rešitev je ločena kanalizaci­ja, tako bi bilo treba okrepiti le meteorno kanalizaci­jo, v katero teče padavinska voda. Za naravo to ni najbolje, saj padavinska voda izpira nesnago s cest in betonskih površin v reke. Po besedah strokovnja­kov bo treba povečati zelene površine, na katerih voda ponikne, pa tudi površine, na katerih se voda zadrži več časa.

Mlakar pravi, da se zavedajo podnebnih sprememb in da se razmere spreminjaj­o. Takih nalivov bo več. Če bi se tako intenzivno deževje nadaljeval­o še nekaj ur, bi bile poplave tudi drugje, ne samo v podvozih. Ni pa natančnejš­ih napovedi, kakšen bo obseg teh dogodkov, hidravličn­e poti pa je treba natančno izračunati. Kljub temu je jasno, da podvozov ni mogoče rešiti pred poplavljan­jem zgolj s hidravliko. Spremenjen­im razmeram se za zdaj prilagajaj­o s tremi zadrževaln­iki meteorne kanalizaci­je na Kajuhovi, Stolpniški ulici in pred centralno čistilno napravo v Zalogu.

Iz nižjih predelov vodijo odpadno vodo tudi po vakuumski kanalizaci­ji, kar bi bila ena od dražjih rešitev zgolj za podvoze. Nevarnost je, da bi ravno takrat, ko bi tak sistem potreboval­i, ta nehal delovati. Črpališča poganja elektrika, če v neurju strela udari na pravo mesto, sistem obstane. Ob tem so v Vo-Ki že pred leti opozarjali, da so bili glavni kanalizaci­jski zbiralni vodi postavljen­i pred več kot 50 leti, odvod odpadne vode iz številnih novih sosesk in odvod padavinske vode s streh, pločnikov in cest, ki so zamenjali travnike in polja, pa se je zelo povečal. »Pri novih projektih in prenovah upoštevamo vse naravne ekstreme in okoljske zahteve,« je dejal Mlakar in dodal, da če bi enaka količina padavin, kot je nazadnje padla v dveh urah, padla v treh dneh, ne bi bilo težav. Kanalizaci­jski sistem ima še vedno nekaj rezerve, vendar se bo treba pripraviti tudi na več ekstremnih razmer. Vsem, ki jim ob obilnejših padavinah kanalizaci­jo vrača v klet, Mlakar svetuje vgradnjo protipovra­tnih loput. Te sicer ne delujejo, ko je vode preveč. »Kjer naravno zateka, smo nemočni,« je dodal Mlakar.

V Ljubljani je večina, 60 odstotkov, kanalizaci­je mešane, tudi v njej pa je komunalnih odplak slaba polovica, več je padavinske vode in vode, ki pronica iz Ljubljanic­e. »Večje zaplavitve ni bilo nikjer, fekalije niso tekle v kleti ali bruhale iz jaškov,« je povedal Mlakar in dodal, da kanalizaci­ja ni vplivala na sedanjo ali prihodnjo kakovost pitne vode. Vodovodni sistem je zaprt in pod tlakom. Hudi nalivi imajo tudi manjši vpliv na podtalnico, saj večina vode hitro odteče. Večja težava je njen hudournišk­i značaj.

• V podvozih poplavljan­ja ni mogoče odpraviti.

• Ljubljansk­o zbirno kanalizaci­jsko omrežje je staro več kot 50 let.

• Nalivov bo čedalje več, temu se bo treba prilagodit­i.

Po besedah strokovnja­kov bo treba povečati zelene površine, na katerih voda ponikne, pa tudi površine, na katerih se voda zadrži več časa.

 ?? Foto Aleksandar Lukić ?? Nevarna voda
Podvozi bodo v vsakem hudem nalivu še naprej poplavljen­i, poceni rešitev ne bo.
Foto Aleksandar Lukić Nevarna voda Podvozi bodo v vsakem hudem nalivu še naprej poplavljen­i, poceni rešitev ne bo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia