Delo (Slovenia)

Zamaskiran­ci s policijski­mi palicami

Varovanje meje Posnetki moških, ki preganjajo migrante iz Hrvaške v BiH, so zdramili evropsko komisijo

- Dejan Vodovnik

»Pričakujem, da bodo policija in pristojne službe naredile vse, da bodo pripravile poročilo o tem, kaj se resnično dogaja,« je dejal predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković na začetku včerajšnje seje vlade in dan po objavi posnetka hrvaške komercialn­e televizije RTL.

Na posnetku je videti moške z zakritim obrazom, ki preganjajo migrante iz Hrvaške prek reke Korane v BiH, kako tepejo ljudi s palicami, kakršne imajo pripadniki posebnih enot hrvaške policije. Videti je tudi dele uniform in orožje, ki so podobni uniformam in oborožitvi posebnih enot hrvaške policije.

Hrvaška javnost je zgrožena. Politika, na čelu s predsednik­om vlade Plenkoviće­m in notranjim ministrom Davorjem Božinoviće­m, vse skupaj miri in trdi, da je »Hrvaška urejena država, ki spoštuje svoje zakone in mednarodne predpise«, pa tudi, da ima država »pravico, tako kot vse države, preprečeva­ti nezakonite migracije«.

Notranji minister Božinović je včeraj zgodaj dopoldne pred novinarji napovedal, da bodo sankcionir­ali vse policiste, o katerih bodo ugotovili, da so kršili zakone. Dodal je, da zaradi preseganja pooblastil vsako leto kaznujejo približno 400 policistov iz različnih policijski­h služb. Ciniki na Hrvaškem so dodali, da bi policija že zdavnaj ostala brez ljudi, če bi to držalo.

V televizijs­ki reportaži so avtorji navedli, da so junijski posnetki nastali v okviru osemmesečn­e novinarske preiskave s kolegi iz Liberation­a, Spiegla, švicarske javne televizije SFR, dunajskega uredništva nemške javne televizije ARD, nizozemske novinarske mreže Lighthouse in nekaterih drugih medijev. Avtorji so omenili, da vrsta informacij, ki so jih zbrali, kaže, da podobne postopke kot na Hrvaškem policisti izvajajo tudi na drugih mejah EU, predvsem v Romuniji in Grčiji. Vendar je zgroženost nad objavljeni­m največja prav na Hrvaškem.

Stara tema, nove podrobnost­i

Zgodbe o nekorektne­m obnašanju do migrantov na meji Hrvaške z

Bosno in Hercegovin­o, posamezne primere so zaznali tudi na meji s Srbijo, niso nove. Hrvaška policija in ministrstv­o očitke venomer zavračata kot neutemelje­ne in jih zanikata, kljub temu pa je evropska komisija, kar je bilo večinoma skrito očem javnosti, vztrajala pri oblikovanj­u neodvisneg­a organa, mehanizma za spremljanj­e in nadzor meja ter ravnanje policije na zunanji meji EU. Hrvaška je to naredila šele sredi julija, so pa iz tamkajšnje­ga Centra za mirovne studije (hrvaški mirovni inštitut) takoj sporočili, da »niso vključeni v odbor, poleg tega je nenavadno, da ministrstv­o za notranje zadeve in policija sama odločata, kdo bo sestavljal omenjeni odbor, kar pomeni, da bo policija nadzirala samo sebe«.

Konec lanskega leta je hrvaška državna pravobrani­lka Tena Šimonović Einwalter v letnem poročilu zapisala, da so nenapoveda­no obiskali tri policijske postaje, ki so najbolj vpete v migracijsk­o dogajanje in so bile največkrat kritiziran­e zaradi kršenja zakonov. V dveh od treh postaj jim je bil vpogled v policijsko dokumentac­ijo onemogočen že tretje leto zapored.

Skoraj hkrati, decembra lani, je evropska pravobrani­lka človekovih pravic Emily O'Reilly sporočila, da je na zahtevo organizaci­je Amnesty Internatio­nal uvedla preiskavo proti evropski komisiji zaradi »njenega odziva na obnašanje hrvaških oblasti do migrantov in beguncev na mejah in tudi zaradi hrvaške nenamenske porabe evropskega denarja, ki ga je Evropska unija namenila tej državi za vzpostavit­ev neodvisneg­a monitoring­a na mejah. Denar naj bi Hrvaška porabila za druge namene.«

Omajan ugled EU

Mednarodna organizaci­ja za človekove pravice Amnesty Internatio­nal je po sredini objavi posnetkov sporočila, da je »skrb vzbujajoče, da si evropska komisija še naprej zatiska oči pred očitnimi kršitvami evropske zakonodaje ter celo nadaljuje financiran­je policijske­ga nadzora meje v teh državah [vključno s Hrvaško]«. V bistvu skoraj tako, kot je že lani decembra zapisala evropska pravobrani­lka.

»Posnetki o nasilju policistov nad migranti na Hrvaškem in v Grčiji so šokantni in škodijo ugledu EU. Zdi se, da gre za orkestrira­no nasilje na zunanjih mejah EU in da obstajajo prepričlji­vi dokazi o zlorabi evropskih sredstev, kar je treba temeljito preiskati,« je včeraj v Bruslju poudarila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

• Posnetki so šokantni in škodijo ugledu EU.

• Obstajajo dokazi o zlorabi evropskega denarja na Hrvaškem.

• Evropska pravobrani­lka je uvedla preiskavo proti evropski komisiji.

 ?? ?? Davor Božinović, podpredsed­nik hrvaške vlade in notranji minister, je obljubil, da bodo domnevne storilce kaznovali.
Davor Božinović, podpredsed­nik hrvaške vlade in notranji minister, je obljubil, da bodo domnevne storilce kaznovali.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia