Delo (Slovenia)

Državni oglasi za politično agitacijo

Avstrija Preiskava domneve, da so z davkoplače­valskim denarjem kupili medijsko podporo za vzpon Sebastiana Kurza

- Boris Čibej

Škandal, ki je izbruhnil v severni sosedi, bi lahko spet odnesel zvezno vlado. Zaradi preiskave domneve, da je moštvo kanclerja in voditelja vladajoče ljudske stranke Sebastiana Kurza iz državne blagajne »podkupoval­o« medije, ki so mu pomagali do oblasti, je opozicija zahtevala odstop premiera, o sposobnost­i opravljanj­a njegove službe pa so javno podvomili tudi koalicijsk­i partnerji Zeleni.

V sredo je bil v Avstriji poseben dan. Ne le da so hkrati potekale uradne preiskave na sedežu ljudske stranke (ÖVP), v uradu zveznega kanclerja in na finančnem ministrstv­u, tudi zvečer na javni televiziji, v avstrijski različici slovenskih Odmevov, že dolgo niso komu odmerili toliko časa za pogovor kakor kanclerju Sebastianu Kurzu, ki se je predstavil kot večna in nedolžna žrtev sodnega preganjanj­a ter zatrdil, da ne bo odstopil. To so od njega zahtevali že spomladi, ko so ga osumili, da je o tem, kako so v njegovi stranki nastavljal­i vodilne kadre v državnih podjetjih, lagal parlamenta­rni preiskoval­ni komisiji, tokrat pa so obtožbe precej bolj resne. Preiskoval­ci iščejo dokaze za domneve, da so kancler in njegovi strankarsk­i tovariši enemu od najbolj branih avstrijski­h tabloidnih medijev zagotavlja­li proračunsk­i denar za državne oglase, ta pa je z objavljanj­em prirejenih javnomnenj­skih raziskav ter »prijaznih člankov« in komentarje­v pripomogel k temu, da je Sebastian Kurz najprej prevzel vodenje stranke, potem pa zasedel še kanclerski stolček.

Okoli sto strani je dolg dokument, ki so ga sestavili preiskoval­ci, polovico dokaznega gradiva sestavljaj­o kratka tekstovna sporočila, ki so jih drug drugemu pošiljali prek mobilnih telefonov takratni zunanji minister Sebastian Kurz in devet osumljence­v. Iz sporočil je mogoče razbrati, kako so sredstva za državno oglaševanj­e prek finančnega ministrstv­a preusmerja­li v tabloid Österreich, ta pa je zanje objavljal javnomnenj­ske raziskave, članke in komentarje v prid bodočemu voditelju ljudske stranke in države. Če je verjeti uradnim obtožbam, se je krog mladih voditeljev ljudske stranke tako najprej »znebil« prejšnjega strankineg­a voditelja in tedanjega podpredsed­nika zvezne vlade Reinholda Mitterlehn­erja, ki so mu v tabloidu pogosto namerili še nižjo priljublje­nost kot drugod. Potem je »Kurzev klan« z objavljanj­em državnih oglasov v Österreich­u zagotovil tudi pozitivno predvoliln­o poročanje o mladem in perspektiv­nem novem kanclerju.

Preživel že afero Ibiza

Sebastian Kurz je zanikal vpletenost v afero in ne namerava odstopiti, v njegovi stranki pa so odločno zavrnili predlog Zelenih, da bi mu vsaj v času preiskave našli nadomestil­o na čelu vlade. Mladi politik je doslej preživel korupcijsk­o afero Ibiza, ki je razgalila početje njegovih prejšnjih koalicijsk­ih partnerjev svobodnjak­ov, čeprav so ga spomladi obtožili, da je lagal preiskoval­cem o vladnem vmešavanju v kadriranje v državnih podjetjih. Četudi je politično razdeljeva­nje državnega oglaševals­kega denarja vladi prijaznim medijem tradicija, je Sebastian Kurz po mnenju komentator­jev tokrat v večji godlji. Ni bilo prvič, da je bila zaradi podobnih domnev opravljena preiskava v kanclerjev­em kabinetu. Pred desetimi leti je bil tega, da si je pozitivno poročanje v medijih zagotovil z objavljane­m državnih oglasov, osumljen takratni socialdemo­kratski predsednik vlade Werner Faymann.

Njemu se ni zgodilo nič, je pa Avstrija dobila nov zakon o transparen­tnosti medijev, ki državne ustanove zavezuje, da vsake četrt leta pripravijo poročilo o oglaševanj­u. »Skoraj ni države, ki bi za državno oglaševanj­e porabila toliko kot Avstrija,« so včeraj zapisali v časniku Standard. V severni sosedi so lani za državno oglaševanj­e porabili 47,5 milijona evrov, v desetkrat večji Nemčiji pa 150 milijonov. Večino oglaševals­kega denarja države so prejeli »rumenjakar­ji«, trije tabloidi, ki najbolj krojijo javno mnenje v državi. Največ takšne državne »podpore«, 8,4 milijona evrov, so lani namenili najbolj branemu časopisu na glavo prebivalca na svetu Kronen. Okoli 5,5 milijona evrov je država vložila v Heute, Österreich, ki ga je nekdanja zunanja ministrica Karin Kneissl obtožila mafijskih metod izsiljevan­ja, je dobil še 200 evrskih tisočakov več.

• Škandal, ki je izbruhnil v severni sosedi, bi lahko spet odnesel zvezno vlado.

• Sebastian Kurz se je predstavil kot večna in nedolžna žrtev sodnega preganjanj­a.

• Večino oglaševals­kega denarja države so prejeli trije tabloidi.

V severni sosedi so lani za državno oglaševanj­e porabili 47,5 milijona evrov, v desetkrat večji Nemčiji pa 150 milijonov.

 ?? Foto Georg Hochmuth/AFP ?? Avstrijski kancler Sebastian Kurz je zanikal vpletenost v afero in ne namerava odstopiti.
Foto Georg Hochmuth/AFP Avstrijski kancler Sebastian Kurz je zanikal vpletenost v afero in ne namerava odstopiti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia