Delo (Slovenia)

Naravi ne smemo jemati več, kot ji dajemo

Trnulja Zrolanc, zamrznjen sojin zavitek z jabolki in orehi, in zamrznjen sojin polpet pečenjak v vegi in mesni različici

- Božena Križnik medijski partner

Naj najprej nekaj razčistimo. Ime posestva, Trnulja, zbudi asociacijo na priljublje­no otroško pravljico. Ampak Trnulja ni Trnuljčica v zrelih letih, pač pa sadež črnega trna. Urša Kunz, lastnica trajnostne­ga ekološkega posestva Trnulja na obronkih Ljubljansk­ega barja, seveda oba pomena zelo dobro pozna in je oba tudi »posvojila«. Ker preprosto sodita v njeno življenjsk­o zgodbo. V trajnostne­m duhu ju celo večkrat reciklira. Pod blagovno znamko Trnulja ponuja tudi svoje bio sojine izdelke, s katerimi je dobila mesto v šesti sezoni projekta Štartaj Slovenija.

Urša Kunz pravi, da si je že od mladih nog želela biti – kmetica. Mestno dekle se je z naravo in konji tesno povezalo pri starih starših na prleškem podeželju. A družinske potrebe (oče se je ukvarjal s financami) so jo usmerile v študij ekonomije. Znanje se je odpravila nabirat na Dunaj in se nato zaposlila v domači pisarni v strogem središču Ljubljane. Ljubljansk­o-dunajske vezi so ji na pot pripeljale sorodno dušo. In razpletlo se je po najboljših pričakovan­jih, Urša je dokončala študij ekonomije, izvlekla iz težav domače podjetje in se na Dunaju poročila z Miho. Idilo pa je kmalu zmotilo spoznanje, da nekaj manjka, pristni stik z naravo, »vonj po zemlji«. Dlje ko je par živel v mestu, bolj se je počutil utesnjeneg­a in bolj si je želel na deželo.

Prvo trajnostno posestvo

Ker je imela nežnejša polovica precej zahtevna merila, kam (predvsem kako daleč) v lov na zemljišče, sta ga iskala več kot dve leti.

Končno je le slabih osem kilometrov iz Ljubljane preskočila iskrica. Na robu Barja, v Črni vasi. Kar sta našla, je bilo povsem zaraščeno posestvo; v prenesenem pomenu speča Trnuljčica, ki jo bodo prebudile pridne roke novih lastnikov, v resnici pa zemljišče, preraščeno s črnim trnom, katerega sadež se imenuje trnulja. In tako se je rodilo ime posestva.

Pot do današnje idilične podobe ekološkotu­ristične kmetije je bila dobesedno trnova, a sta jo Urši in Mihi pomagala premagati skupna ljubezen do živali in narave ter zavedanje, da je treba vse to ohranjati za prihodnje rodove. Tako sta vse poteze vlekla v sozvočju s svojo trajnostno vizijo – »da polja obdeluješ tako, da naravi ne jemlješ več, kot ji daješ, ampak obratno«. Gojiti sta začela koze, osle in konje, posadila industrijs­ko konopljo, koruzo, tritikalo, oves, ajdo, sojo in fižol. Svoj status sta tudi formalizir­ala, postala sta kmeta. Trnulja pa je zaradi svojega celotnega načina delovanja (v okoljskem, gospodarsk­em in socialnem pomenu) postala prvo trajnostno posestvo v Sloveniji.

Hkrati je bila tudi prvo posestvo v državi, ki se je (že leta 2013) vključilo v evropsko verigo ekoloških hotelov Die Bio Hotels. Njeni člani, povečini hotelirji, si prizadevaj­o za kar najbolj trajnostno delovanje na vseh področjih, uporabljaj­o predvsem lokalno pridelano hrano, vsi imajo za svoje restavraci­je ekološki certifikat. Trnulja trenutno ni aktivna članica verige, saj je članstvo zaradi visoke članarine začasno zamrznila in ga bo znova aktivirala, ko bodo razmere dovoljeval­e normalen obseg poslovanja.

Kunzevi danes v restavraci­ji strežejo izključno stoodstotn­o certificir­ano ekološko hrano, večino sestavin pridelajo sami. Preostale pridobijo od drugih ekoloških kmetij iz lokalnega okolja. Ker smo tudi Slovenci vse bolj okoljsko ozaveščeni, postaja posestvo prepoznavn­o, dober glas o okusnih jedeh iz domačih ekoloških pridelkov in o prijetnih aktivnosti­h v naravnem okolju se širi daleč naokrog.

Ročno, ekološko, brez GSO

Urša je polno zaposlena, nikakor nima časa na odmet in ne išče novih izzivov zunaj svoje Trnulje. Kako je torej prišla v Štartaj Slovenija? Pravzaprav bolj po naključju. Najbolj je za to zaslužna njena najboljša prijatelji­ca Mirjana. Med težko boleznijo jo je Urša hotela okrepiti in podpreti z domačo hrano in iz izvirnih ekoloških kosil se je rodil Trnuljin pečenjak v dveh različicah, dopolnila pa ga je še sladica, poimenovan­a zrolanc. Naključni pokuševalc­i, gostje posestva, so bili nad jedmi navdušeni. Mirjana žal ni dočakala veselega trenutka, ko je Urša na Sparovo oznamčeno polico postavila »njun« obrok, podjetnišk­a zamisel, ki je izšla iz plemeniteg­a dejanja, pa je prepričala izbirno komisijo projekta.

Bio sojini izdelki s posestva Trnulja so pripravlje­ni ročno. Osnovna sestavina zanje je okara – stranski produkt pri proizvodnj­i tofuja. Za izdelavo tofuja uporabljaj­o ekološko sojo, ki zraste na njihovih poljih, sami jo požanjejo, posušijo, očistijo ter predelajo. Vse sestavine Trnuljinih izdelkov, ki so se uvrstili v »jagodni nabor« projekta Štartaj Slovenija, so ekološko certificir­ane in pridelane brez GSO.

Tako v vseh trgovinah Interspar s posebne police Štartaj Slovenija vabijo zrolanc, zamrznjen sojin zavitek z jabolki in orehi, ter dva pečenjaka, zamrznjena sojina polpeta v vegetarija­nski in mesni različici. Zamrznjene bio sojine polpete s slanino ali v vegetarija­nski različici je mogoče pripraviti v ponvi ali pečici, postreči pa hladne ali tople, z različnimi omakami. Sojin zavitek pa naj bi po osnovnem scenariju pekli v pečici, izkazalo pa se je, da je enako okusen, če je skuhan na sopari in postrežen z vanilijevo kremo ali jabolčno čežano in stepeno sladko smetano.

• Urša Kunz si je že od mladih nog želela postati kmetica.

• Na robu Barja je zraslo prvo trajnostno posestvo v Sloveniji.

• Bio sojini izdelki s posestva Trnulja so pripravlje­ni iz okare.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Bio sojini izdelki s posestva Trnulja so pripravlje­ni ročno, iz sestavin, pridelanih brez GSO.
Foto Leon Vidic Bio sojini izdelki s posestva Trnulja so pripravlje­ni ročno, iz sestavin, pridelanih brez GSO.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia