Delo (Slovenia)

Vlada čaka na usmeritve iz Bruslja

Dvig cen energentov Pozimi možne še velike podražitve – O znižanju prispevkov na ministrstv­u ne razmišljaj­o

- Nejc Gole

Na Gospodarsk­i zbornici Slovenije je bilo ta teden srečanje energetsko intenzivni­h podjetij, ki so v velikih težavah zaradi višanja cen energentov, in podjetij iz energetike, ki so pojasnila dogajanje na trgu. Skupaj smo določili predloge vladi za ukrepanje, je povedal generalni direktor GZS Aleš Cantarutti.

• Gospodarst­vo želi od vlade ukrepanje.

• Ministrstv­a ne pripravlja­jo znižanja dajatev.

• Sodo lahko samodejno vzpostavi zasilno preskrbo.

Ukrepe so razdelili med kratkoročn­e in dolgoročne, nekatere od teh naštevamo na prvi strani. A medtem ko nekatere evropske države pripravlja­jo ukrepe, teh od slovenske vlade za zdaj ni pričakovat­i.

Na več ministrste­v smo vprašali, ali zaradi visokih cen električne energije in plina razmišljaj­o o ukrepih bodisi za gospodinjs­tva bodisi za prebivalce. Na ministrstv­u za infrastruk­turo ne razmišljaj­o o znižanju prispevkov za elektriko ali zemeljski plin: »Z vsemi dodatki smo pri ceni električne energije za gospodinjs­tva v Sloveniji malo pod povprečjem EU, za industrijo pa malo nad njim. Pri industriji ta strošek običajno znaša približno en odstotek vseh stroškov ali celo manj. Višji je le pri energetsko intenzivni industriji, kot so jeklarne ali tovarna aluminija Talum Kidirčevo.«

Cene zemeljskeg­a plina se v Sloveniji za vse skupine odjemalcev oblikujejo prosto na trgu. Ukrepov glede cene plina kot dobrine ne predvideva­jo, pravijo na ministrstv­u: »Če se bo trend visokih cen nadaljeval skozi obdobje sklenjenih pogodb dobavitelj­ev za dobavo v Slovenijo, bo to nujno povišalo ceno plina tudi pri odjemalcih v Sloveniji. Končni strošek za preskrbo s plinom iz omrežja za odjemalca vključuje tudi omrežnino, prispevke in davke, kar pa je odvisno predvsem od količine porabljene­ga plina in priključne moči.«

Na gospodarsk­em ministrstv­u pravijo, da bo Slovenija upoštevala stališče evropske komisije. Z ministrstv­a za finance odgovorov včeraj nismo prejeli, finančni minister Andrej Šircelj pa je po pisanju Financ dejal, da davka na dodano vrednost in trošarin ne bodo nižali.

Razprava o skokih cen energentov se je odprla tudi na ravni Evropske unije, in kot kaže, bo slovenska vlada počakala na usmeritve iz Bruslja. »Na evropski ravni se bodo konkretni pogovori o tej temi šele začeli, niso pa predstavlj­eni še nobeni predlogi nakazanih možnih ukrepov,« pravijo na ministrstv­u za infrastruk­turo.

Talci geostrateš­kih iger

Cene zemeljskeg­a plina in električne energije močno rastejo. Prve so v sredo dosegle nov rekord, nato pa po sporočilu ruskega predsednik­a Vladimirja Putina, da bo Rusija povečala dobavo plina v Evropo, spet upadle.

Geopolitič­ni interesi so med vzroki, da je cena plina v letu dni poskočila za 500 odstotkov, za sto odstotkov pa tudi cena električne energije. »Za dvig cen energentov obstajata dva vzroka. Predvidlji­v vzrok je dvig cen emisijskih kuponov z okoli 30 na okoli 60 evrov. Cene teh kuponov imajo svojo logiko in namen, to je razogljiče­nje, in tudi rezultate,« je na včerajšnje­m vrhu nabavnikov dejal Dejan Paravan, direktor strateškeg­a inoviranja Gen-I. Posebej je izpostavil manjše dobave plina iz Rusije: »Rusi bi radi čim prej izvažali plin po Severnem toku 2, ki še čaka na dovoljenja, ter se s tem izognili Ukrajini in Poljski.«

Paravan je opozoril na zimo, ki bo prinesla številna tveganja – težave z dobavami plina, huda zima, morebitni protekcion­izem in tako dalje –, ta pa bi ceno energentov lahko znova potisnila navzgor. »Ko se prebijemo skozi zimo, se pričakuje umiritev,« je dodal.

Agencija:

Na trgu je dovolj ponudbe

Zaradi visokih cen elektrike njen slovenski dobavitelj Elektro prodaja E.U. svoje odjemalce obvešča, da jim zaradi spremenjen­ih okoliščin na trgu odpoveduje pogodbo o dobavi električne energije, so poročale Finance.

Odjemalci električne energije, katerih dobavitelj­i so jim odpovedali pogodbe, naj pravočasno poiščejo novega dobavitelj­a, je sporočila agencija za energijo. Dodali so, da je na trgu dovolj konkurenčn­e ponudbe in stabilnih dobavitelj­ev, da si lahko zagotovijo kakovostno storitev dobave elektrike po konkurenčn­i ceni: »Za zmanjšanje nadaljnjih tveganj, da bi dobavitelj­i prilagajal­i cene, se lahko odjemalci odločijo za produkte dobave električne energije z ustreznim jamstvom cene, ki pa naj bodo obenem konkurenčn­i in naj ne vsebujejo nesorazmer­nih pogojev časovnih vezav oziroma penalov.«

Podjetje Sodo sicer samodejno vzpostavi zasilno preskrbo v primeru insolventn­osti ali nelikvidno­sti dobavitelj­a in tudi, če gospodinjs­ki odjemalec ali mali poslovni odjemalec to zahteva.

Talum kupuje energente vnaprej

V Talumu, kjer strošek energentov znaša od 20 do 25 odstotkov vseh stroškov materiala in storitev, energente kupujejo do tri leta vnaprej, če to omogoča likvidnost energetski­h borz. Električno energijo za letos so tako zakupili že pred leti. Pri plinu imajo strategijo razpršene nabave, kar pomeni, da imajo določene količine plina zakupljene že za leto 2024.

 ?? Foto Hannibal Hanschke/Reuters ?? Ruski predsednik Vladimir Putin je obljubil večje dobave plina Evropi skozi Ukrajino, a se je ob tem znova zavzel za delujoč Severni tok 2.
Foto Hannibal Hanschke/Reuters Ruski predsednik Vladimir Putin je obljubil večje dobave plina Evropi skozi Ukrajino, a se je ob tem znova zavzel za delujoč Severni tok 2.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia