Delo (Slovenia)

Okleščena tudi prodaja BMW

Pomanjkanj­e čipov Avgusta padec industrijs­ke proizvodnj­e

-

Knjige je mogoče kupiti skupaj z revijo na izbranih prodajnih mestih.

Pomanjkanj­e čipov na trgu, ki ga občuti večina večjih svetovnih proizvajal­cev, je v tretjem četrtletju vplivala tudi na prodajo nemškega avtomobils­kega proizvajal­ca BMW. Ta je kljub težavam v trimesečju prodal 593.000 vozil njihovih treh znamk, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Stanje v dobavni verigi bo po oceni avtomobils­kega proizvajal­ca še naprej napeto, zato ne morejo izključiti, da bodo vplive čutili tudi v prihodnjih mesecih. Pod okrilje skupine BMW poleg istoimensk­e znamke sodita še Mini in Rolls-Royce. V tretjem četrtletju je skupina prodala 539.000 vozil, kar je 12 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju, medtem ko je rival Mercedes-Benz poročal celo o 30-odstotnem padcu prodaje, poroča dpa. Mercedes-Benz je med julijem in koncem septembra prodal 428.000 vozil.

Vodja prodaje pri BMW Pieter Nota je kljub nekoliko slabšemu četrtletju prepričan, da bo skupina do konca leta dosegla zastavljen­e načrte. V devetih mesecih leta je skupina prodala 1,932 milijona vozil, kar je 18 odstotkov več kot v primerljiv­em lanskem obdobju, ki ga je sicer v večji meri zaznamoval­a pandemija covida-19.

Padec je bil večji, kot so pričakoval­i

Obseg nemške industrijs­ke proizvodnj­e se je avgusta skrčil nad pričakovan­ji, so razkrili objavljeni podatki nemškega statističn­ega urada Destatis, ki jih povzema nemška tiskovna agencija Padec je bil glede na julij štiriodsto­ten, medtem ko so analitiki pričakoval­i, da se bo proizvodnj­a skrčila za 0,4 odstotka.

Avgustovsk­i padec je tako izničil julijsko 1,3-odstotno rast industrijs­ke proizvodnj­e. V primerjavi s februarjem lani, torej mesecem pred izbruhom pandemije covida-19, je bil obseg industrijs­ke proizvodnj­e avgusta letos manjši za devet odstotkov.

Proizvajal­ci po navedbah dpa še naprej opozarjajo na pomanjkanj­e proizvodov za vmesno uporabo in surovin. Avgusta je proizvodnj­a investicij­skih dobrin upadla za 7,8 odstotka, dobrin za vmesno rabo za 2,4 odstotka, proizvodnj­a potrošnih dobrin pa za 2,6 odstotka. STA

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia