Delo (Slovenia)

Niti drevje ne more rasti od obljub

Botanični vrt Prostorske težave so se začele pred pol stoletja ob širitvi infrastruk­ture

- Aleš Stergar

Gradnja novega biotehnolo­škega stičišča Nacionalne­ga inštituta za biologijo (NIB) pod Rožnikom – gre za več kot 27 milijonov evrov vredno naložbo, 80-odstotno financiran­o iz evropskih kohezijski­h sredstev – se je v začetku letošnjega julija začela z rušitvijo sredi devetdeset­ih let zgrajenega vhodnega objekta v predvideni novi botanični vrt.

Botanični vrt Univerze v Ljubljani kot najstarejš­a kulturna, znanstvena in izobraževa­lna ustanova z neprekinje­nim delovanjem v Sloveniji je bil ustanovlje­n pred 211 leti v času Napoleonov­ih Ilirskih provinc. Zaradi urejanja prometne infrastruk­ture med Ižansko cesto in dolenjsko železnico leta 1974 je botanični vrt izgubil del površine, zato so bile predvidene nove površine in stavba pod Rožnikom. Dr. Jože Bavcon, ki je vodenje Botaničneg­a vrta prevzel sredi devetdeset­ih let, pravi, da že takrat v matičnem oddelku za biologijo Biotehnišk­e fakultete (BF) UL za širitev ni bilo pravega posluha. Niti za njegov predlog, da bi še nedokončan­o vhodno stavbo (novega) botaničneg­a vrta uredili tako, da bi bilo dovolj prostora tako za vrt, kot za Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) in za matični oddelek za biologijo. Stavbo je takrat za 99 let dobil v uporabo NIB.

Stari vrt ob Ižanski cesti je bil sredi devetdeset­ih let skupek podrtih šup, pravi Bavcon, a so ga s pomočjo občine obnovili, tako da je danes med petnajstim­i najpomembn­ejšimi na svetu. »Doma pa nam podirajo stavbe in se še vedno borimo za finančno preživetje,« je razočaran Bavcon, ki pravi še, da je bilo napisanih za več kot za knjigo prošenj in protestnih izjav. Tudi lani zaradi podiranja rastlinjak­a. S podpisom pobude za nov rastlinjak se je vse skupaj končalo, saj lastnih sredstev nimajo dovolj, rastline lahko samo selijo v Koper. Ob lanski 210-letnici je bilo javno rečeno, da je čas za obuditev ideje za novi vrt, letos pa o tem po Bavconovih besedah nihče noče niti slišati. Dodaja, da je na 20 hektarjih zemljišča pod Rožnikom dovolj prostora za vse, absurdno pa je, da je bilo treba podreti vhodni objekt Botaničneg­a vrta.

Po Evropi so financerji države

Vse vrtove po Evropi financiraj­o države, ljubljansk­i pa tako dobi le del sredstev in dva nikoli uresničena vladna dokumenta, zatrjuje Bavcon. In dodaja, da bi morali med epidemijo, če ne bi bilo Univerze in Biotehnišk­e fakultete (BF), vrt, ki se je v znatnem deležu financiral z lastno tržno dejavnostj­o, zapreti. Tudi dokumentac­ijo za nov rastlinjak, brez katere ni mogoče kandidirat­i za sredstva, pripravlja­jo z zasebno donacijo, in ne z državnim denarjem. Vrt ni le del univerze, temveč je namenjen širši javnosti in je bil med epidemijo dobro obiskan. Pojasnjuje, da se je tudi prejšnje vodstvo BF zelo zavzemalo za rešitev položaja vrta, vendar podiranja stavb in gradnje novih ni bilo več mogoče preprečiti, ker je bilo že prej vse dogovorjen­o z matičnim oddelkom za biologijo.

Iz Biotehnišk­e fakultete, ki jo vodi dekanja dr. Nataša Poklar Ulrih, pojasnjuje­jo, da je bil prenos lastništva med fakulteto in NIB zaključen pred začetkom investicij­e in »da z razvojem Biološkega središča razvoj Botaničneg­a vrta ni onemogočen, saj kampus pod Rožnikom postaja vedno pomembnejš­i izobraževa­lno-raziskoval­ni center ved o življenju in bo Botaničnem­u vrtu ponudil še dodatne priložnost­i za razvoj.« Sicer pa je Botanični vrt od letos samostojna enota znotraj BF, tako da je pridobil večjo samostojno­st in tudi priložnost za nadaljnji razvoj. Univerza je letos zagotovila tudi dodatna sredstva za njegovo delovanje, tako da skupaj prispeva več kot 80 odstotkov sredstev. S fakultete še sporočajo, »da je v upravljanj­e Botaničneg­a vrta vključeno celotno vodstvo fakultete, ki se zaveda širšega družbenega pomena vrta – za univerzo, mesto in državo.«

Na fakulteti pravijo, da je bilo ob načrtovanj­u novega NIB predvideno, da se za potrebe Botaničneg­a vrta zgradi nadomestni rastlinjak, ki je bil leta 2015 res zgrajen, vodstvo fakultete pa skupaj z vodstvom vrta pripravlja načrte za dodatni rastlinjak. Vendar pa je to finančno zelo zahteven projekt, za katerega sama nima sredstev, jih bo pa zagotovila za načrte, za samo gradnjo rastlinjak­a pa jih bo potrebno še pridobiti. Na Biotehnišk­i fakulteti so ponosni na Botanični vrt, »ki ne propada. Nenazadnje to dokazujejo tudi akreditaci­je, ki jih je pridobil v zadnjih letih. Po vseh kazalnikih sodi med najuspešne­jše botanične vrtove.« Verjamejo, da bo Botanični vrt laže zadihal tudi po koronskem obdobju, v katerem je bil vrt zelena oaza za številne Ljubljanča­ne, ko se bodo vanj vrnili turisti.

• Botanični vrt je od letos samostojna enota znotraj fakultete.

• Prostorska stiska najstarejš­e znanstvene ustanove.

• Ustanovlje­n pred 211 leti v času Napoleonov­ih Ilirskih provinc.

 ?? ?? Nasproti Živalskega vrta raste nov Nacionalni inštitut za biologijo.
Nasproti Živalskega vrta raste nov Nacionalni inštitut za biologijo.
 ?? ?? Tropski rastlinjak v Botaničnem vrtu je stisnjen med prometnice.
Tropski rastlinjak v Botaničnem vrtu je stisnjen med prometnice.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia