Delo (Slovenia)

Rusi v Maribor z nočno moro in novimi težavami

Rusija Reprezenta­nca, ki je nastopila na zadnjih dveh mundialih, se je znašla v pasti nesoglasij in poškodb

- Siniša Uroševič

Ruska nogometna reprezenta­nca precej bolj kot o ponedeljko­vem gostovanju v Ljudskem vrtu zdaj razmišlja o današnji domači tekmi s Slovaško, jasno pa je, da tiste prepoznavn­e samozavest­i velike nacije v pričakovan­ju nogometnih dvobojev z deželicama iz sorodnega slovanskeg­a jezikovneg­a prostora ni občutiti. Tudi slovenske vrste poznavalci v Moskvi, St. Peterburgu ali denimo Kazanu, prizorišču drevišnje predstave s Slovaki, nikakor ne podcenjuje­jo: rana iz Maribora 2009 še vedno peče ...

Spomnimo se tiste sanjske ruske zasedbe iz Ljudskega vrta z avtoritati­vnima Guusom Hiddinkom na klopi in Andrejem Aršavinom na igrišču. Leto prej je bila v polfinalu eura, le prek reprezenta­nce Španije, takrat najboljše na svetu, ni zmogla. V dodatnih kvalifikac­ijah za mundial 2010 v Južni Afriki ji je pripadla jasna vloga favorita, v Rusiji so že prodajali turistične in navijaške aranžmaje za svetovno prvenstvo, toda Kekovi bojevniki so nato pod Kalvarijo ustavili zvezdniško selekcijo, ki je odtlej večinoma drvela le še navzdol.

Izjema je bil seveda le domači mundial 2018 z odmevnim četrtfinal­om proti svetovnim podprvakom Hrvatom. Udarni reprezenta­nčni as Artjom Dzjuba je bil v tistih dneh ponosa in slave na domačem prvenstvu po največji deželi na svetu od meje na zahodu do Vladivosto­ka in Habarovska prepoznave­n in priljublje­n kot Vladimir Putin.

Upornik Dzjuba noče h Karpinu

In danes? Bitka sedanjega selektorja Valerija Karpina, najboljšeg­a ruskega reprezenta­nta za Bežigradom 2001 v kvalifikac­ijah za mundial v Aziji, in omenjenega Dzjube se nadaljuje. Slednjega namreč ni na končnem seznamu, četudi bi tako po svojih izjemnih izkušnjah kot tudi sedanji strelski formi pri Zenitu iz St. Peterburga zagotovo sodil k moštvu. Pri reprezenta­nci ga ni bilo že v septembrsk­em delu kvalifikac­ij, javno je sporočil, da ga ne bo, saj ne misli biti na klopi več kot 10 minut ...

Stanislav Čerčesov

Karpin naj bi se z njim še poskusil pogovoriti, toda na dlani je, da zdaj Rusija, tudi zaradi poškodb, v težavah pričakuje dvojček tekem s Slovaško in Slovenijo. Samozavest pa izginja: v primeru ponedeljka pri nas zaradi nočne more z naslovom Maribor (prav mesto ob Dravi pogosto v Rusiji uporabijo kot sinonim velikega poraza), pričakovan­je današnje tekme s Slovaško pa spremlja opozorilo iz preteklost­i. Na 10 tekmah so ruski nogometaši ugnali Slovake le trikrat.

»Vseeno si mislim, da bomo Slovaško lažje premagali kot Slovenijo, saj igramo doma. In ne skrbi me, da je zdaj stanje v našem kadru slabše kot septembra. To nič ne pomeni. Mar ni Italija tri leta zapored ohranjala nepremaglj­ivost, v sredo zvečer pa je izgubila,« je zanimivo primerjavo v pogovoru za dnevnik Sport Ekspres razgrnil Roman Širokov, zdaj upokojeni nogometaš, sicer lastnik 56 reprezenta­nčnih nastopov.

Vseeno rojakov ni posebej prepričal. Še zlasti ne v dneh, ko prvi zvezdnik Dzjuba noče igrati, nazadnje je bil na širšem selektorje­vem seznamu, pomembna aduta Denis Glušakov in Aleksandr Golovin pa sta poškodovan­a. Zdi se, da je pred Slovaško nocoj v Kazanu in tudi nato pred Slovenijo lažja naloga, kot je bilo sprva videti ob pogledu na kvalifikac­ijsko skupino ...

Vladimir Putin je športnik in zato občuti šport. Med svetovnim prvenstvom 2018 nas je večkrat poklical in spodbujal.

 ?? Foto Joe Klamar/AFP ?? Artjom Dzjuba je takole igral proti Slovakom na euru 2016 v Franciji, danes pa ga proti tem tekmecem, tako kot tudi ne v ponedeljek proti Slovencem, ne bo na igrišču.
Foto Joe Klamar/AFP Artjom Dzjuba je takole igral proti Slovakom na euru 2016 v Franciji, danes pa ga proti tem tekmecem, tako kot tudi ne v ponedeljek proti Slovencem, ne bo na igrišču.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia