Delo (Slovenia)

Dončić in Porzingis se učita od Kidda sožitja

Košarka Slovenski zvezdnik se ogreva pred začetkom nove sezone lige NBA – Proti Utahu 19 točk v pičlih 16 minutah igre

- Eduardo Brozovič

Izkušeni košarkarji zelo pogosto ne dajo veliko na javne pripravlja­lne nastope pred začetkom uradnih prvenstev, saj imajo premalo tekmovalne­ga naboja za njihov okus. Legendarni Charles Barkley je nekoč celo cinično dejal, da so zgolj način za dodatno izžemanje navijačev, ki pogosto ne ločijo med ogrevalnim­i in pravimi dvoboji. Trenerji pa imajo v pričakovan­ju nove sezone v ligi NBA zelo različne prijeme. Tako je bilo tudi v Dallasu ob predstavit­vi Jasona Kidda v vlogi novega stratega Luke Dončića & Co.

Ob zmagi nad Utahom s 111:101 pred 15.841 gledalcev na tribunah American Airlines Centra je Dallas pogrešal rednega člana začetne peterke v prejšnji sezoni, krilnega centra Doriana Finney-Smitha, ob tem še centra Dwighta Powlla in novega branilca Franka Ntilikino. Preostalim nosilcem igre je Kidd namenil močno zmanjšano minutažo: glavna zvezdnika moštva Dončić in Kristaps Porzingis sta tako igrala zgolj v prvem polčasu, vsak po 16 minut.

Ljubljanča­n je v tem času zbral 19 točk (met za dve 6:10, za tri 2:4, prosti meti 1:2), 6 skokov in 5 asistenc, Latvijec 7 točk, 4 skoke, 3 asistence in 2 blokadi. Gostje iz Salt Lake Cityja so se jim medtem postavili po robu brez sedmih od svojih devetih udarnih mož. Donovan Mitchell, Rudy Gobert, Mike Conley in Joe Ingles so počivali, Bojan Bogdanović, Rudy

Gay in Hassan Whiteside pa so poškodovan­i.

V takšnih neizenačen­ih razmerah sta bila končni izid in statistika posameznik­ov še najmanj pomembna. Boljši poznavalci razmer so raje iskali odgovore v Kiddovih potezah. Vsaj na prvi pogled je bilo namreč opazno, da bo ostal zvest obljubi, po kateri bo poskušal izboljšati sodelovanj­e med Dončićem in Porzingiso­m, ki v prejšnjih dveh sezonah ni bilo na želeni ravni.

Za začetek sta oba dobro telesno pripravlje­na. Slovenski as je bil med igranjem za reprezenta­nco na olimpijski­h igrah in kvalifikac­ijah pred njimi v stalnem pogonu in si ni nabral preveč odvečnih kilogramov, Porzingis pa je končno prestal obdobje velikih težav s poškodbami. Za nameček je pridobil nekaj koristne mišične mase in hitrosti pri bočnem gibanju, ki mu bo v pomoč pri defenzivni­h nalogah, saj lani pri njih ni blestel.

Kidd: Luka je razumel sporočilo

Dallasova asa sta proti Utahu hkrati vstopala v igro in jo tudi sočasno zapuščala, opazno pa je bilo tudi, da bo 221 cm visoki velikan odslej počel še marsikaj drugega kot raztezal tekmečevo obrambo z meti daleč od obroča. Po novem bo pogosteje igral v bližini koša in pokušal s srednje razdalje, s čimer bo nekoliko bolj posegal v območje Dončićeveg­a delovanja, a Kidd pričakuje, da se bosta uspešno uskladila.

»Naša igra mora biti uravnoteže­na. Ne bomo se zanašali le na natančnost pri metih od daleč, saj nam lahko obrne hrbet kadarkoli sredi sezone ali med končnico. In če v napadu nimaš nadomestne rešitve, to pomeni hiter izpad. Menim, da je Luka razumel sporočilo, saj je pogosteje poskušal podati žogo Kristapsu v pravem trenutku. Verjamem, da se bosta dobro ujela,« je potrdil strateg teksaškega moštva.

Zamisli prejšnjega trenerja Ricka Carlisla, ki je (pre)pogosto vztrajal pri petih orožjih za tri točke hkrati na parketu, bodo očitno hitro utonili v pozabo. Prvi sadovi so že opazni, saj so Dallasovi košarkarji v uvodnem nastopu le 30krat poskušali s trojkami (11-krat uspešno), Utahovi kar 52-krat.

 ?? Foto Jerome Miron/USA Today Sports ?? Luka Dončić je v pričakovan­ju začetka novega prvenstva spodbujal Kristapsa Porzingisa.
Foto Jerome Miron/USA Today Sports Luka Dončić je v pričakovan­ju začetka novega prvenstva spodbujal Kristapsa Porzingisa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia