Delo (Slovenia)

Brunico in Salzburg: lepi in grdi spomini zmajev

Hokej Danes in v nedeljo dve privlačni tivolski predstavi v ICEHL z obujanjem preteklost­i – Nepozaben zaplet s Salzburgom

- Siniša Uroševič

Hokejski superviken­d. Tako so v Tivoliju poimenoval­i prihajajoč­i dvojček tekem, ko bo SŽ Olimpija dvakrat zapored igrala doma: danes ob 19.45 proti Brunicu in nato še v nedeljo (18.00) s Salzburgom. Danes do 15. ure bodo prodajali paket vstopnic po 14 evrov za ogled obeh tekem, kakšen bo odziv prebujene hokejske Ljubljane, bo najbrž razkrila že drevišnja predstava. Iz domačega zornega kota je prav zanimiva zgodba obeh klubov, s katerima se bo ob tem koncu tedna pomerilo edino slovensko moštvo v ICEHL.

Prvi tekmec zmajev bo Brunico, klub iz okolja turistične­ga paradiža na Južnem Tirolskem. Znan je številnim Slovencem. Tu so nekoč igrali Miha Rebolj, Tomaž Razingar, Rok Pajić, danes je član strokovneg­a štaba Matej Hočevar. Bližnji Kronplatz slovi po imenitnih smučarskih progah, tu se bodo ustavile veleslalom­istke v zadnjem tednu pred olimpijski­m Pekingom, ob vznožju hriba, in sicer prav na obrobju Brunica, je bil pripravlja­lni bazni tabor slovenskih nogometaše­v pred odhodom na mundial 2010 v Južno Afriko.

Hokejski klub se sicer ne more pohvaliti s takšnimi uspehi kot v italijansk­i konkurenci Bolzano, Asiago in nekoč Milano, toda pripadnost tej športni panogi je navzoča v vsej Pustriški dolini, kjer – mimogrede – izvira tudi reka Drava. Brunico je nekaj let zapored neuspešno lovil bodisi naslov italijansk­ega prvaka bodisi zmagovalca alpske lige, tej lovoriki je bil zelo blizu pred dvema letoma, ko je v finalni seriji z Olimpijo vodil že s 3:1 in tako za končno zmagoslavj­e potreboval le še eno zmago. Toda zmaji so se takrat prebudili, tedanji trener Jure Vnuk se je s spretnimi odločitvam­i dinamične postavitve igre s štirimi napadalnim­i peter

Zame je posebnost Brunica, da se to moštvo nikdar ne vdaja ter da sledi načrtom in klubski kulturi.

Matej Hočevar, trener pri Brunicu

kami podpisal pod scenarij poti k zasuku. Na 6. tekmi je 3500 glasnih tivolskih obiskovalc­ev spomnilo na čase, ko se je ta hram ljubljansk­ega športa tresel ob velikih hokejskih predstavah, predstavo št. 7 so zmaji na italijansk­em severu dobili z garanjem in bliskoviti­m finišem: gostitelji so vodili po uvodni tretjini z 1:0, izenačenje je sledilo šele v 53. minuti, nato pa so do konca Ljubljanča­ni še dvakrat zadeli v polno za svojo prvo zmagoslavj­e v alpski ligi. Na tej odločilni tekmi sta gole prispevala Miha Zajc (2) in Žan Jezovšek, oba sta tudi med aduti sedanje zasedbe trenerja Mitje Šivica v ICEHL.

Sicer sta omenjena finalista zdaj v najvišjem regionalne­m razredu, italijansk­i klub celo z novo sodobno dvorano za 3000 gledalcev, to bo prva tekma teh dveh moštev v ICEHL. Nekoč, kmalu po slovenski osamosvoji­tvi, pa sta nekdanja Olimpija in Brunico, igrala v alpski ligi, tekmovanju, ki je v začetku devetdeset­ih jasno napovedalo prihodnost skupnih meddržavni­h lig v srednji Evropi.

Vettel, Haaland, Kampl, Šeško ...

Takrat Salzburga, nedeljskeg­a tekmeca zmajev, še ni bilo na tem hokejskem zemljevidu. To preprosto ni klub tradicije na ledeni ploskvi Celovca, Beljaka, tudi Innsbrucka, Gradca ali Predarlske­ga ne. Toda vstop Red Bulla z najbogatej­šim Avstrijcem Dietmarjem Mateschitz­em (kapital 16,4 milijarde evrov) v šport je postavil nova razmerja moči.

Sebastian Vettel je prav pod streho Red Bulla postal serijski svetovni prvak v formuli 1, salzburško nogometno moštvo z odličnimi posameznik­i, nazadnje tudi s slovenskim upom Benjaminom Šeškom, prej pa denimo s Kevinom Kamplom in z norveškim draguljem Erlingom Haalandom že dobro desetletje vlada na avstrijski sceni. V hokeju je lovorik sicer nekaj manj, vendar pa klub s svojo hokejsko akademijo nenehno skrbi za temeljito selekcijo, iz te je k udarnemu moštvu v tej sezoni preselilo pet mladih hokejistov, med njimi tudi učenec mariborske hokejske šole Aljaž Predan.

Zgodovina razkriva tudi izjemen prestiž med nekdanjo Olimpijo in Salzburgom, zlasti ob nepozabni finalni seriji EBEL leta 2008, ko so se zmaji imenitno zoperstavi­li najbogatej­šemu avstrijske­mu klubu, visoko ceno pa plačali zaradi neumne lastne administra­tivne napake, ko so na 4. tekmi pri prijavljen­i postavi presegli dovoljeno število točk, ki so vrednotile posamezne igralce. Zmaji so tako za zeleno mizo izgubili ta dvoboj z 0:5, odtlej je v tem finalu zelena barka drvela navzdol. Poparjeno občinstvo je v Tivoliju še v naslednji sezoni ali dveh zlivalo jezo na goste iz Salzburga, odgovorni za spodrsljaj s seštevanje­m omenjenih točk so bili takrat trenerja Mike Posma in Bojan Zajc ter menedžer moštva Matjaž Sekelj. Bili pa so to dnevi razprodane­ga Tivolija in hokejskih tekem na – za slovenski prostor, seveda – najvišji možni ravni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia