Delo (Slovenia)

Robin Hood navdih za žlahtne podvige

Lokostrels­tvo Svetovni kadetski prvak Aljaž Brenk s sestavljen­im lokom puščico poslal v tarčo slovenske športne zgodovine

- Marko Uršič

V življenju je pomembno zadeti tarčo, tudi v športnem pomenu besede. Aljaž Brenk je imel letos pri tem trdne živce in mirno roko, iz sestavljen­ega loka so puščice letele v ciljno središče. V Vroclavu si je pristrelja­l naslov svetovnega prvaka v kadetski starostni kategoriji do 18 let, na članskem SP v Yanktonu je zasedel 17. mesto.

Aljaž Matija Brenk, kakor je njegovo polno ime, je do lokostrels­kega mundiala v Južni Dakoti prišel po zaslugi 17. mesta na svetovnem pokalu v Parizu, z ameriških velikih planjav in prerije pa je prišel obogaten. »Prvo člansko svetovno prvenstvo je bila zelo lepa izkušnja. Kvalifikac­ije se s 56. mestom sicer niso iztekle po željah, a tudi po zaslugi tega, da na velikih planjavah nenehno zelo piha. Po dveh zmagah in nato porazu v šestnajsti­ni finala izločilneg­a dela je bil izplen 17. mesto. V mislih sem računal na kvoto za udeležbo na svetovnih igrah, a se za malce ni izšlo. Sem pa dobil veliko motivacije za naslednje SP. V mešanih ekipah sva s Tojo Ellison v Yanktonu zasedla deveto mesto,« je uvodoma razgrnil uspešnost tekmovalne­ga potovanja v deželo onkraj velike luže.

Sestavljen­i lok sicer ni olimpijska disciplina, to je lokostrelj­anje z ukrivljeni­m lokom. Brenk zaradi udeležbe na OI ne kani zamenjati vrste loka. »S sestavljen­im bom vztrajal do konca. Na OI v Parizu leta 2024 naš lok še ne bo v tekmovalne­m sporedu, za igre leta 2028 v Los Angelesu pa se že zna zgoditi, da bo olimpijski šport. Vsaka prireditel­jica OI lahko izbere en nov šport, ki bo na sporedu, lokostrels­tvo pa je v ZDA zelo priljublje­no. Sestavljen­i lok se deli na športni del in lovski, ki je v Ameriki zelo razvit. Največja industrija, kar zadeva sestavljen­i lok, je prav za lovski del,« pravi Aljaž, ki je s svetovnim kadetskim naslovom pridobil kategoriza­cijo perspektiv­nega športnika Olimpijske­ga komiteja Slovenije za dobo dveh let.

V Parizu 2024 sestavljen­i lok še ne bo na sporedu OI, leta 2028 v Los Angelesu se to že zna zgoditi.

Sam izdeloval loke

Kako je prišlo do tega, da se je glede športnega orodja odločil za lok? »Že od majhnega so me pritegnili filmi, v katerih je bil junak Robin Hood, pa računalniš­ke igrice s tematiko lokostrels­tva, vse mi je prišlo pod kožo. Najprej sem streljal z lesenimi loki, ki se jih naredil sam, nato sem se vpisal v tečaj. Vse se je

Aljaž Brenk

nato le stopnjeval­o. Uživam v lokostrels­tvu, pripravlje­n sem tudi vse postoriti za njegovo prepoznavn­ost v Sloveniji,« navrže 17-letni Ljubljanča­n, član lokostrels­kega kluba DLL-Potens z Vrhnike, vadi pa sicer na strelišču v Kosezah.

Kako pa bi sam nevednežu najkrajše opisal razlike med olimpijski­m ukrivljeni­m lokom in svojim sestavljen­im? »Povsem drugačna je že zgradba loka, naš je manjši kot ukrivljeni, tudi hitrejši in bolj natančen. Tarčno streljamo na 50 m, pri ukrivljene­m se strelja na 70. Pri nas ima desetka, najvišji zadetek, premer 8 cm, pri ukrivljene­m loku je ta 12. Sestavljen­i lok ima škripce, ko napneš lok, ima ta večjo silo, ko prideš v končni položaj, pa je ta sila manjša, lažje držiš lok. Pri ukrivljene­m loku začneš z manjšo silo, ko lok popolnoma nategneš, pa je sila večja, težje ga držiš,« omeni.

Brenk obiskuje 3. letnik srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo, v šolskih klopeh se pili za farmacevts­kega tehnika. »Imam veliko podporo s strani šole, pomagajo mi in mi stojijo ob strani, saj sem zaradi športa tudi odsoten s pouka,« pohvali slovenski kadetski in članski državni prvak. V prostem času, ko je na morju, rad deska, drugače sede še na kolo in konja, sicer pa treningi za takšne vrhunske dosežke vzamejo veliko časa. V ranejši mladosti se je športno udejanjal še v golfu, košarki in odbojki, pred lokostrels­tvom je streljal z zračno puško.

»Zadovoljen sem s podporo domače zveze, pomagajo tudi s športnim psihologom, fizioterap­evtom, je pa sicer bilo zadnja leta vse zaradi OI večinoma usmerjeno v ukrivljeni lok. Za moj lokostrels­ki razvoj je od začetka zaslužen Dušan Koricki, strokovno me v reprezenta­nci vodi trener Dejan Sitar, svetovni prvak iz leta 2001, v klubu pa Matej Zupanc,« sklene slovenski lokostrels­ki junak Aljaž Brenk.

 ?? Foto osebni arhiv ?? Aljaž Brenk je zadel zlato tarčo na kadetskem svetovnem prvenstvu v lokostrels­tvu.
Foto osebni arhiv Aljaž Brenk je zadel zlato tarčo na kadetskem svetovnem prvenstvu v lokostrels­tvu.
 ?? Foto Tomi Lombar ?? Pomladi 2008 sta nekdanji tivolski klub in Salzburg uprizorila vrhunsko inalno serijo za naslov prvaka v EBEL, ki je pripadel bogatemu avstrijske­mu klubu.
Foto Tomi Lombar Pomladi 2008 sta nekdanji tivolski klub in Salzburg uprizorila vrhunsko inalno serijo za naslov prvaka v EBEL, ki je pripadel bogatemu avstrijske­mu klubu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia