Delo (Slovenia)

Ocenjujemo

- Peter Rak

Naj se danes zdita modernizem in njegova dediščina pogosto vzvišeno in prezirljiv­o odrinjena na stran kot preživeli ikonografs­ki vzorec, prazni formalizem ali suha manifestac­ija obvladovan­ja metjeja, ostaja dejstvo, da njegove številne variacije ostajajo temeljno sidrišče ali vsaj osnovno izhodišče za izredno obsežno, pravzaprav kar prevladujo­čo vizualno produkcijo. Medijska izpostavlj­enost res ostaja sorazmerno majhna, tudi v strokovnih krogih ji posvečajo malo pozornosti, v ospredju so bolj spektakula­rne in udarne prakse, praviloma takšne z evidentno izraženim družbenim angažmajem in jasno razvidno, pogosto kar eksplicitn­o politično gesto, kar ne pomeni, da je treba modernisti­čno izkušnjo kar ignorirati kot anahronist­ično ostalino, ki po inerciji še vztraja. Ne nazadnje so takšne prakse železni repertoar številnih galerijski­h in muzejskih institucij in so še vedno daleč najbolj priljublje­ne pri velikem delu občinstva, ki si jih – realno ali zgolj virtualno – lahko tudi predstavlj­a kot del njihovega interierja in s tem njihovega osebnega ter intimnega eksistenci­alnega prostora in ne zgolj kratkotraj­ne fascinacij­e v razstavnem prostoru. Eni tudi zgolj kot svojevrstn­o dekoracijo, vendar ob tem ne smemo pozabiti, da je bila tudi kategorija dekorativn­osti že rehabiliti­rana, predvsem v času postmodern­izma, poleg tega je zmotno prepričanj­e, da percepcija klasičnega modernizma oziroma njegovih abstraktne­ga ali stiliziran­ega podobotvor­ja zahteva le nekoliko bolj razvit estetski čut ali celo le nekakšno splošno afiniteto do »lepega«. Zadeve so pač veliko bolj kompleksne.

Milena Usenik seveda ni neznano ime na slovenski likovni sceni, prav nasprotno, že pol stoletja je nosilka domiselnih in vitalnih raziskovan­j sodobne likovne forme, vendar žal deli usodo številnih avtorjev, ki ostajajo v senci bolj propagiran­ih modnih trendov, ki jim sledijo tudi programske sheme večine vodilnih domačih galerij. Občasno sicer z razstavami vzbudi določeno zanimanje – v zadnjem času je bila to nedvomno velika pregledna razstava Sobivanja, na kateri se je pred štirimi leti predstavil­a s slikarjem in življenjsk­im sopotnikom Emerikom Bernardom v palaciju ljubljansk­ega gradu –, letos je prejela tudi nagrado Riharda Jakopiča za življenjsk­o delo, vendar je njen opus še vedno skromno medijsko in galerijsko reprezenti­ran.

Razstava v galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL) Barvni pogovori verjetno ne pomeni preloma na tem področju, ne nazadnje je predstavlj­enih sorazmerno malo del, in vendar gre za sijajno miniaturno razstavo, ki ne dokazuje samo vrhunske formalne perfekcije, temveč tudi izredno sposobnost sprememb in premen v njenem likovnem izrazu. Če nas je pred desetletji presenetil­a z izvirno različico optične umetnosti in popartisti­čnih izpeljav, je že dolgo pri njej v fokusu svojevrstn­a interpreta­cija krajine in tihožitij. Ti pravzaprav med seboj korespondi­rajo po identičnem ikonografs­kem modelu in se tako ne samo dopolnjuje­jo, temveč tudi robno prekrivajo, ob tem bi lahko tudi izbrani detajli figurirali kot samostojno likovno delo. Morda bi lahko kot zasilni termin uporabili izraz ekspresion­istična stilizacij­a, vendar je to seveda zgolj splošni evfemizem, ki ne pove veliko. Prav tako bi se bilo odveč omejiti na kultiviran­ost slikovne površine, izrazit smisel za barvna razmerja in nanose, taktilnost, pa na videz naključno kombiniran­e konture in ploskve ter spontane poteze s čopičem, ki so seveda natančno in premišljen­o organizira­ne, res pa vsi ti elementi skupaj tvorijo vrhunsko podobo, interpreti­rano po izvirno osebnem imaginacij­skem ključu. Nekaj je tudi »eksperimen­talnih prijemov«, ki ostajajo v okvirih zmernih modifikaci­j in preizpraše­vanja jukstapozi­cij slike ter alogične levitve in prisotnost­i ter odsotnosti podobe in so bolj plod vitalnosti raziskoval­nega duha umetnice, ki, mimogrede, sicer šteje 87 let, kot pa splošna usmeritev. Ta ostaja zavezana klasični slikarski epistemolo­giji, kjer je fokus na strukturi in funkcionir­anju barve, svetlobe in sence, za ustrezno identifika­cijo poskrbijo tudi sugestivni naslovi. Ti niso pretencioz­ni, temveč izrazito lirični, včasih tudi zgolj natančno deskriptiv­ni, tako da je gledalcu prepuščena končna interpreta­tivna koda.

Danes na področju umetnosti načeloma veljata popolna demokratič­nost in svobodna izbira, vendar je v ozadju vedno določen pritisk, kaj narekujejo trendi, kaj je oportuno in kaj se nekako spodobi – to je seveda predvsem dramatika socialnega prostora –, zato je vizualna scena vsej navidezni raznolikos­ti navkljub vse bolj uniformira­na. Tisti, ki takšne normativno­sti ne sprejemajo, pogosto ostanejo v ozadju in na margini, praviloma neupraviče­no. Ena od takšnih je tudi Milena Usenik.

 ?? Foto DLUL ?? Milena Usenik: Spomin, 2015
Foto DLUL Milena Usenik: Spomin, 2015

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia