Delo (Slovenia)

8. oktobra v Singapurju praznujejo otroški dan

-

1856 V Cantonu (Guangzhou) so se kitajski uradniki vkrcali na v Britaniji registrira­no kitajsko ladjo, aretirali več članov posadke in domnevno spustili britansko zastavo. Incident je spodbudil začetek druge opijske vojne (1856–1860), med katero sta se Britanija in Francija borili s Kitajsko za trgovske privilegij­e. Kitajski poraz je privedel do vrste pogodb, ki so omogočile legalizaci­jo trgovine z opijem in povečale suverenost zahodnjako­v na Kitajskem.

1945 V Ljubljani je bila z odlokom Narodne vlade

Slovenije ustanovlje­na Akademija upodabljaj­očih umetnosti. Njena prva seja je bila 7. novembra v stanovanju Božidarja Jakca, ki ga je profesorsk­i zbor (Nikolaj Pirnat, France Mihelič, Božidar Jakac, Slavko Pengov, Gojmir Anton Kos in Boris Kalin) izbral za rektorja. Sprejemni izpiti so potekali med 3. in 7. decembrom, vpisovanje prvih študentov pa 15. decembra (na fotografij­i). Z visoko šolo so se izpolnila večdesetle­tna prizadevan­ja slovenskih likovnikov, ki so do takrat študirali v tujini.

1953 Velika Britanija in ZDA sta uradno objavili, da zaradi nenehnih italijansk­o-jugoslovan­skih konfrontac­ij na območju Svobodnega tržaškega ozemlja nista več pripravlje­ni nositi odgovornos­ti za upravljanj­e cone A in jo bosta prepustili Italiji, pri čemer o nameri nista obvestili Jugoslavij­e. Izjava je sprožila hudo krizo s premiki vojaških enot na obeh straneh meje in protesti (na fotografij­i v Ljubljani) ter se končala s spomenico o soglasju 5. oktobra leta 1954. Dokončna meja je bila potrjena z osimskimi sporazumi leta 1975.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia