Delo (Slovenia)

Izenačenje

- Suzana Kos o merjenju razpoložen­ja javnosti

Izenačenje je v politiki nehvaležen rezultat. Zagotovo bo povzročilo tudi destruktiv­no dogajanje znotraj Kula.

Oktobrsko merjenje javnega mnenja prinaša hladno prho za več akterjev slovenskeg­a političneg­a prostora. Resnica, tudi zaradi subjektivn­ega pogleda na svet, rada mutira, a vendarle skušajmo podatke razložiti tako, da čim bolj sovpadajo z dejstvi.

V anketi, ki jo je za Delo opravila Mediana, se je potrdila razdeljeno­st volilnega telesa. Preverili smo, ali je naklonjeno predčasnim volitvam. Dobrih 41 odstotkov anketirani­h želi, da Janez Janša konča mandat; enak delež smo izmerili spomladi in se – ne glede na sporne poteze vlade v naslednjih mesecih – ni znižal. Nekaj več kot 47 odstotkov respondent­ov je na drugi strani prepričani­h o nujnosti predčasnih volitev.

Vladne stranke podpira skupaj 23 odstotkov anketirani­h, štiri opozicijsk­e stranke Kula pa 30 odstotkov. Na strani vlade in na strani Kula je razlika do deleža tistih, ki želijo, in tistih, ki ne želijo predčasnih volitev, po osemnajst odstotnih točk. Izenačen je torej delež tistih, ki v svojem odnosu do volitev hkrati ne podpirajo tudi političnih strank niti na eni niti na drugi strani. Verjetna razlaga teh rezultatov je, da anketirani­h sedanja »ponudba« političnih strank ne zadovoljuj­e.

Posebna poraženka tokratnega merjenja je tudi SD. Podpora ji pada tretji mesec in že je mogoče govoriti o trendu. Če bi jo še avgusta volilo skoraj trinajst odstotkov ljudi, bi jo zdaj le še dobrih osem. Po približno toliko anketirani­h bi volilo tudi LMŠ in Levico. Takšnega izenačenja še ni bilo.

V športu, še bolj pa v politiki je izenačenje nehvaležen rezultat. Strategi bodo zdaj premlevali, kaj delajo narobe in ali je morebiti podpis sporazuma o povolilnem sodelovanj­u za SD pravzaprav utež in ne spodbuda. Izenačenje bo vplivalo tudi na dogajanje znotraj Kula do volitev. Kako destruktiv­no bo to za levo sredino?

V merjenje javnega mnenja smo zajeli tudi stranko Resni. ca. Ne glede na precejšnjo prepoznavn­ost zaradi protestov in aktivnega medijskega spremljanj­a njenega prvaka Zorana Stevanović­a ima za zdaj zelo nizek potencial pretvorbe v volilne glasove, če bi stranka kandidiral­a na državnozbo­rskih volitvah. Da to namerava, jasno kaže tudi njegovo iskanje stika z Desusovimi poslanci.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia