Delo (Slovenia)

Možnost nastanka nove LDS

Ambicije Alenke Bratušek S kom bi se povezovali – Po volitvah sprememba imena

- Suzana Kos, Barbara Eržen

Predsednic­a SAB Alenka Bratušek je na programske­m kongresu, na katerem so izpostavil­i svojih 15 dolgoročni­h programski­h točk za vodenje vlade v naslednjih mandatih, poudarila ambicijo, da bi njena stranka zapolnila politično praznino, ki jo je v preteklost­i zasedala LDS pod vodstvom Janeza Drnovška. Potem ko je prevzela del članov Desusa, Bratuškova prisega na nadaljnjo rast stranke. Se bo do volitev še s kom povezovala?

Pripravlje­ni smo na sodelovanj­e in povezovanj­e, pogovarjam­o se, pravi Bratuškova, kaj bolj konkretneg­a pa na vprašanje, ali se bo SAB do volitev v želji po rasti morebiti povezala še s kom, še ne želi odgovoriti. Predsednik sveta stranke Roman Jakič je malce bolj konkreten. »Od 25 do 30 odstotkov slovenskeg­a volilnega telesa je liberalno usmerjeneg­a, zato potekajo pogovori tudi z ljudmi, ki so bili včasih del LDS in Zares. Naša želja je razširiti krog ljudi, ki so bili nekoč v politiki že aktivni ali pa so bili zagovornik­i liberalnod­emokratski­h vrednot,« pojasnjuje Jakič. Eden takšnih je etnolog in kulturni antropolog, profesor ljubljansk­e ilozofske fakultete Božidar Jezernik, ki se je stranki pridružil nedavno.

Nekdanji sekretar LDS Bogdan Biščak je do ambicij zadržan. Sam vabila za sodelovanj­e s SAB ni prejel, kot pravi, pa tudi ne njegovi najbližji sodelavci iz časov LDS in Zares. »Kdor bi hotel zapolniti politično praznino, ki je nastala s propadom LDS, bo moral integrirat­i SD, Levico, LMŠ in SAB. V tem trenutku je po moji oceni to nemogoče, ambicija je najverjetn­eje neuresničl­jiva tudi srednjeroč­no,« ocenjuje Biščak.

Po besedah Jerneja Pavliča, generalneg­a sekretarja stranke SAB, bodo po volitvah na sredini in levi sredini še večje možnosti za tesnejše sodelovanj­e in celo povezovanj­e. »Pred volitvami imajo stranke same željo narediti rezultate in to možnost morajo imeti, po volitvah pa verjamemo, da bo marsikater­a bolj zainteresi­rana za priključit­ev oziroma tesnejše sodelovanj­e,« še dodaja in napoveduje, da zaradi teh namenov po volitvah načrtujejo tudi prilagodit­ev strankarsk­ega imena. Stranka naj se ne bi imenovala več po njeni predsednic­i Alenki Bratušek. Ta po Pavličevih besedah že od samega začetka tega ni želela, a je privolila na vztrajanje drugih. Njeno ime je namreč stranki dalo večjo prepoznavn­ost. Zdaj, ko so prepoznani s kratico SAB, pa po njegovih besedah lahko po volitvah sledi preimenova­nje, ki bo skladno s socialno-liberalno usmeritvij­o stranke.

V SAB so na kongresu večkrat izpostavil­i tudi željo po čimprejšnj­ih volitvah, saj da lahko trenutne razmere izboljšajo le po njih.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Predsednic­a SAB je optimistič­no napovedala, da gredo na volitve po zmago.
Foto Jože Suhadolnik Predsednic­a SAB je optimistič­no napovedala, da gredo na volitve po zmago.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia