Delo (Slovenia)

Med pisci strategije tudi Počivalško­vi kadri

Turizem Novi dokument bosta pripravlja­la tudi Tomislav Čeh in Peter Vesenjak – Za strategijo slabih 80.000 evrov

- Maja Grgič

Na dnevih slovenskeg­a turizma bo ta teden predaval tudi Tomislav Čeh kot predstavni­k družbe PKF hotelexper­ts. To je človek, ki se uvršča v krog ministra Zdravka Počivalška in dela za avstrijsko skupino, ki jo je ministrstv­o za gospodarst­vo izbralo za pisca nove turistične strategije Slovenije, čeprav je bila njena ponudba najdražja.

Čeh bo, kot je razvidno iz programa, udeležence­m dnevov slovenskeg­a turizma govoril o priložnost­ih in izzivih upravljanj­a slovenskih namestitve­nih kapacitet. Ima večletne izkušnje v turistične­m sektorju, zato to niti ne bi bilo nič posebnega, če se ne bi prav on že pred časom omenjal kot Počivalško­v favorit za šefa državnega turistične­ga holdinga in če ne bi bil izbran za pisca nove strategije razvoja slovenskeg­a turizma do leta 2028.

Tomislav Čeh je bil v preteklost­i šef turistične agencije Globtur v Pragi, leta 2004 ga je padli mogotec Igor Bavčar postavil na čelo Istrabenzo­ve turistične agencije, kasneje je delal v avstrijski slabi banki Heta in nato še kot generalni direktor Union hotelov. Zdaj je vodja svetovanja pri skupini PKF hospitalit­y.

Najdražji in najprimern­ejši

Prav njihova družba PKF tourismexp­erts je bila na razpisu ministrstv­a za gospodarst­vo izbrana za najprimern­ejšega ponudnika pisca nove turistične strategije, čeprav je bila njihova ponudba za 78.285 evrov daleč najdražja. Na razpis so se prijavili štirje ponudniki, poleg avstrijske družbe še Center poslovne odličnosti Ekonomske fakultete v Ljubljani skupaj s Horwath in Horwath Consulting s ceno 57.000 evrov, Fakulteta za turistične študije – Turistica, ki bi delo opravila za 40.000 evrov, in Fakulteta za menedžment v turizmu in gostinstvu iz Opatije skupaj z Bluerock Internatio­nal, ki bi zaračunali 60.000 evrov. Izbirna komisija je ocenila, da zadnja dva ne izpolnjuje­ta tehničnih in kadrovskih pogojev. Ponudbo Centra poslovne odličnosti je ocenila kot dopustno, a ji je dodelila manj točk za metodologi­jo in razvojno naravnanos­t, zato je bila na koncu slabše ocenjena kot avstrijska.

Med pisci strategije je tudi Peter Vesenjak in z gospodarsk­im ministrom si prav tako nista tuja. V času prvega Počivalško­vega mandata je bil imenovan za državnega sekretarja na ministrstv­u za gospodarst­vo, a je po tednu dni odstopil.

Mediji so namreč razkrili, da je njegovo podjetje Hosting pristalo na slabi banki z več kot petmilijon­skim dolgom, njegovo hčerinsko podjetje pa je šlo v stečaj, v katerem so upniki in delavci ostali nepoplačan­i. Za odstop se je takrat menda odločil zaradi pritiska javnosti in izogibanju očitkov o konfliktu interesov.

• PKF tourismexp­erts, ki bo pripravil strategijo turizma, je bil najdražji ponudnik.

• Med njenimi pisci je tudi nekdanji državni sekretar Peter Vesenjak.

• Vesenjakov­o podjetje ovrednotil­o iztekajočo se strategijo 2017–2021.

Vse poti vodijo v holding

Vesenjak ima poleg podjetja Hosting na Ptuju tudi hotel Mirta, ki ga vodi. Prav podjetje Hosting pa je gospodarsk­o ministrstv­o letos izbralo za ovrednoten­je iztekajoče se turistične strategije 2017–2021. Poleg tega je bilo po poročanju medijev podjetje Hosting hišni partner Term Olimia v času, ko jih je vodil prav Počivalšek, sodeloval je tudi s Hit Alpineo.

Obe družbi bi gospodarsk­i minister želel videti pod okriljem državnega turistične­ga holdinga, za katerega si prizadeva od svojega prvega mandata, a doslej še ni zaživel. Kot smo razkrili v Delu, zaradi zapletov pri državnem prevzemu Save tudi ne kaže, da bi se to pred volitvami lahko zgodilo. Počivalšek pa bi si s pripravo strategije v tej smeri lahko poskušal zagotoviti, da bi temu cilju sledila tudi nova strategija.

 ?? ?? Minister Zdravko Počivalšek in Peter Vesenjak se po poročanju medijev poznata še iz časov, ko je Počivalšek vodil Terme Olimia.
Minister Zdravko Počivalšek in Peter Vesenjak se po poročanju medijev poznata še iz časov, ko je Počivalšek vodil Terme Olimia.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia