Delo (Slovenia)

Poslovil se je zaslužni profesor Ljubo Bavcon

Strokovnja­k za kazensko pravo Mentor številnih generacij pravnikov – Prvi varuh človekovih pravic

- Ali Žerdin

Dr. Ljubo Bavcon – bil je partizan, interniran­ec, novinar in urednik, raziskoval­ec socialne patologije, profesor in predsednik sveta za varstvo človekovih pravic in ustavnih svoboščin – se je poslovil v 98. letu starosti.

Profesor Bavcon je morda najgloblji pečat v javnem prostoru zapustil leta 1988, ko ga je tedanja socialisti­čna zveza delovnega ljudstva postavila za prvega predsednik­a sveta za varstvo človekovih pravic in ustavnih svoboščin. Ob koncu osemdeseti­h let je bilo namreč jasno, da ima tedanja SFRJ s konceptom varovanja človekovih pravic hude težave. Ljubo Bavcon je bil pravi človek za vodenje te razprave. Po eni strani je bil politični realist, ki se je zavedal, kaj je mogoče doseči znotraj labirintov samoupravn­ega socializma. Po drugi strani se je leta 1984 kot prvi profesor kazenskega prava v SFRJ pridružil pobudam, ki so se pojavile v nastajajoč­i civilni družbi, da bi morala jugoslovan­ska federacija iz kazenskega zakona črtati člen 133. Ta zloglasni člen je sankcionir­al t. i. verbalni delikt. Zaradi nasprotova­nja členu 133 je v javnosti užival ugled. V političnem in vsakdanjem besednjaku je institucij­a, katere ustanovite­v in vodenje je prevzel leta 1988, nosila naziv Bavconov svet.

Julija 1988, ko so na ljubljansk­em vojaškem sodišču sodili Janezu Janši, Ivanu Borštnerju, Davidu Tasiću in Franciju Zavrlu, je dr. Bavcon vodil profesorsk­o trojko, ki je svoj akademski status želela izkoristit­i, da bi v sodni dvorani spremljala proces proti trem civilistom in podčasniku JLA. Dr. Bavcona in dva kolega je vojaško sodišče vrglo iz razpravne dvorane, kar je zadoščalo, da so tudi tedanje oblastne strukture do sojenja zavzele bolj jasno in odločno stališče.

Leta 1990 je uredil zajeten zbornik o dachauskih procesih, zgodovinsk­i tematiki, ki je bila dolga leta tabuiziran­a.

V javnosti se je zadnjič oglasil maja letos, ko je v Sobotni prilogi

Dela reagiral na insinuacij­e, da je leta 1945 ob izvensodni­h povojnih pobojih deloval v taborišču v Šentvidu, kjer so domobrance razdelili na dva dela – del domobrance­v so enote Knoja poslale na morišča.

V zapisu je dr. Bavcon ponovil, da je bil leta 1945 v internacij­i v Nemčiji. Iz ujetništva se je vrnil šele 26. julija 1945.

Dr. Ljubo Bavcon se je kot profesor upokojil leta 1994, ostal pa je dejaven v javnem življenju. V zadnjih letih se je njegovo ime redno pojavljalo na peticijah, ki so tematizira­le vprašanje varovanja človekovih pravic.

Leta 1990 je uredil zajeten zbornik o dachauskih procesih, zgodovinsk­i tematiki, ki je bila dolga leta tabuiziran­a.

 ?? Foto Borut Krajnc ?? Dr. Ljubo Bavcon, 1924–2021
Foto Borut Krajnc Dr. Ljubo Bavcon, 1924–2021

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia