Delo (Slovenia)

Nekdanji župan s pobudo o parku ni bil uspešen

Naknadni referendum Koprčani so odločali o ureditvi dela urbanega območja Barka v širšem središču mesta

- Nataša Čepar

Koprčani so do zaključka redakcije po neuradnih podatkih – prešteti so bili skoraj vsi glasovi oziroma nekaj čez 9600 – z okoli 60 odstotki za podprli občinski odlok, ki v širšem središču Kopra omogoča stanovanjs­ko gradnjo. Referendum­ska udeležba je bila po teh podatkih 22,57-odstotna. Odlok, ki so ga občinski svetniki izglasoval­i letos poleti, je razveljavi­l prejšnji odlok, sprejet v mandatu Borisa Popoviča, ki je območje – sicer v zasebni lasti – razglasil za park. Nekdanji župan je sprožil pobudo za referendum, a zadostne podpore zanjo ni dobil.

Predmet referendum­a je bil 5,5 hektara veliko zemljišče ob Ferrarski cesti v širšem mestnem središču. Občinski odlok, ki so ga po številnih zapletih, povezanih tudi s pritožbami na ustavno sodišče, dokončno sprejeli letos julija, omogoča stanovanjs­ko gradnjo na predhodnih parkovnih površinah. Te so sicer v zasebni lasti, lastniki pa parku na svojih parcelah nasprotuje­jo in so v zvezi s tem sprožili tudi sodne spore. Zdajšnji župan Aleš Bržan je že ob izvolitvi napovedal, da bo ta odlok razveljavi­l in se tako v imenu občine izognil tožbenim zahtevkom. Podjetje MM Investicij­e v lasti poslovneža Milana Mandarića ima namreč že pridobljen­o pravnomočn­o gradbeno dovoljenje in je v tla zabilo nosilne pilote za garažno hišo in stolpnice. O veljavnost­i dovoljenja bi morala še enkrat odločati upravna enota, saj gradnja stoji že več kot desetletje, zemljišče pa je zaraščeno. Lastniki zemljišča in občina so sicer sklenili sporazum, ki velja skupaj z zadnjim občinskim odlokom, da bodo na tem območju predvideli skromnejšo gradnjo – od 300 do 400 stanovanj, 40 odstotkov površin pa bi namenili parku, ki bi omogočal zeleno povezavo s Škocjanski­m zatokom.

Občina opozarjala, da park ni uresničlji­v

Za referendum se je zavzemal nekdanji koprski župan Boris Popovič in njegova iniciativa Parka ne damo, saj se ni strinjal z razveljavi­tvijo »svojega« odloka o parku. V referendum­sko kampanjo sta se med drugimi vključila tudi lastnika zemljišča, poslovneža Aco Kabanica in Milan Mandarić, medtem ko se v skupini NLB za to – kljub interesu za stanovanjs­ki projekt na tem območju – niso odločili. Kabanica in Mandarić sta napovedala, da bosta v primeru, da bi občani na referendum­u park podprli, za povrnitev naložbe zahtevala 18 milijonov evrov. Popovič pa je lastnikom in občini predlagal sklenitev javno-zasebnega partnerstv­a, v skladu s katerim bi ob robu parka zgradili več kot 300-metrsko stolpnico. Na koprski občini so pred referendum­om opozorili, da parka na tem območju ne morejo urediti, dokler v to ne bodo privolili lastniki zemljišč.

Za referendum se je zavzemal nekdanji koprski župan Boris Popovič in njegova iniciativa Parka ne damo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia