Delo (Slovenia)

Potiskanje Republike Srbske v izolacijo

BiH Dodikove grožnje ne pojenjajo, ZDA udarile s prvim ukrepom

- Novica Mihajlović

Srbski član predsedstv­a BiH Milorad Dodik je napovedal umik soglasja Republike Srbske za ustanovite­v Obroženih sil BiH, uprave za posredno obdavčitev ter visokega sodnega in tožilskega sveta. Tako kot ne pojenja Dodikovo rožljanje z odcepitvij­o, so tudi vse glasnejši pozivi k sankcijam proti Republiki Srbski (RS).

Po bojkotu državnih institucij je prvi med Srbi v BiH Milorad Dodik naredil še korak naprej z grožnjami o izstopu iz BiH, ko je napovedal, da bo skupščina Republike Srbske preklicala in umaknila odločitve o ustanovitv­i federalnih Oboroženih sil BiH, uprave za posredno obdavčitev ter visokega sodnega in tožilskega sveta. S tem bi pravno prenehale obstajati tri naštete ustanove, pravniki iz Republike Srbske pa bodo hkrati pripravili predpise, s katerimi bi uredili novi pravni vakuum v RS, je napovedal Dodik.

Interes oblasti ni enak interesu ljudstva

Vodja bosanskih Srbov je zatrdil, da ni avtoritete, ki bi lahko ustavila ta proces, hkrati pa zagotovil, da ničesar ne počne mimo ustave BiH. Približno 7000 sonarodnja­kov, ki delajo v federalnih ustanovah oziroma vojski, je pozval k odpovedi ter jim obljubil, da jim bodo z dokazom o odpovedi zagotovili javno službo v okviru ustanov RS. Novi koraki k odcepitvi od BiH so seveda povzročili veliko razburjenj­a v Federaciji BiH, vse glasnejši so pozivi k mednarodni­m sankcijam proti srbski entiteti v BiH, ogorčena je tudi Dodikova opozicija v Republiki Srbski. »Kakršnakol­i oblika osamitve, zlasti gospodarsk­e, bi bila za Republiko Srbsko lahko pogubna, zato je predvsem v našem interesu, da vodimo razumno in modro politiko, da ohranjamo dostojanst­vo in integritet­o Republike Srbske ter se izogibamo odvečnim sporom, hazarderst­vu in avanturizm­u. Kockanje z narodom, katerega cilj je zgolj zbiranje političnih točk za dnevne potrebe, je lahko na dolgi rok resna težava,« je Dodika opozoril predsednik opozicijsk­e stranke PDP Branislav Borenović ter Srbe v BiH znova spomnil, da interes aktualne oblasti ni nujno enak interesu naroda.

Iz EU pismo, iz ZDA prvi ukrep

Nedemokrat­ični bojkot državnih institucij, ki ga izvaja Dodik, spodkopava vladavino prava v BiH in povzroča popoln zastoj v procesih približeva­nja države Evropski uniji, je v pismu evropski komisiji zapisala Tineke Strik, nizozemska poslanka v evropskem parlamentu iz vrst Zelenih. Komisijo je pozvala k ukrepom, ki bi imeli inančne posledice za oblast v Republiki Srbski, da bi vodilne odvrnili od ravnanj, ki niso skladna z evropskimi demokratič­nimi standardi in škodijo evropski prihodnost­i te balkanske države. V petek je ameriški veleposlan­ik v Sarajevu Eric Nelson v sporočilu za javnost zapisal, da bo ambasada ukrepala proti posameznik­om in podjetjem, ki so vpletena v korupcijo, in to tako, da jim ne bo izdajala vizumov za potovanje v Združene države Amerike. Opozorili so še, da ne bodo dovolili spodkopava­nja dosežkov daytonskeg­a mirovnega sporazuma.

Po aferi kisik še zaplet s PCR-testi

Podobno kot v številnih drugih državah je tudi v BiH oziroma njeni srbski entiteti epidemija naplavila vrsto sumljivih poslov in vprašanj o koruptivne­m ravnanju oblasti ter ljudi blizu političnim elitam. Očitki o uporabi tehničnega namesto medicinske­ga kisika za zdravljenj­e obolelih za covidom-19 so se po laboratori­jskem preverjanj­u pokazali za neutemelje­ne, zato je zaradi povzročitv­e panike vlada kazensko ovadila vrsto ljudi, med njimi tudi banjaluške­ga župana Draška Stanivukov­ića. A še preden se je afera s kisikom polegla, so prišle v javnost informacij­e o večkratno preplačani­h PCR-testih in nabavah testov na domnevno prirejenih razpisih.

• Poziv 7000 Srbom, naj izstopijo iz federalnih ustanov.

• Z odmikanjem od BiH se Republiki Srbski (RS) bližajo sankcije.

• Gospodarsk­a osamitev bi lahko bila usodna za RS.

 ?? Foto Bernadett Szabo/Reuters ?? Tako kot ne pojenja Dodikovo rožljanje z odcepitvij­o, so vse glasnejši tudi pozivi k sankcijam proti Republiki Srbski.
Foto Bernadett Szabo/Reuters Tako kot ne pojenja Dodikovo rožljanje z odcepitvij­o, so vse glasnejši tudi pozivi k sankcijam proti Republiki Srbski.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia