Delo (Slovenia)

Glavni odločevale­c v bolnišnici

Češka Babiš kljub porazu lahko dobi še en mandat

- Boris Čibej

Doslej vladajoča stranka Ano premiera Andreja Babiša na parlamenta­rnih volitvah konec prejšnjega tedna ni zmagala, toda vprašanje, kdo bo vodil novo češko vlado, ostaja odprto. Usoda je v rokah bolehnega in svojeglave­ga predsednik­a države Miloša Zemana, ki so ga takoj po včerajšnje­m srečanju z Babišem odpeljali v bolnišnico.

Včeraj je najbogatej­ši Slovak na čelu češke vlade prišel na pogovor k Zemanu. Po koncu srečanja so mediji poročali le, da se bo 67-letni Babiš z deset let starejšim Zemanom znova sestal v sredo. Predsednik države je v zadnjem času skrivnostn­o izginil, češki mediji so namignili, da ima politik, čigar ljubezen do alkohola ni bila nikoli skrivnost, resno okvarjena jetra, v njegovem kabinetu pa so šele v petek priznali, da ima Zeman, ki je zaradi bolezni glasoval v svoji rezidenci, zdravstven­e težave. Sam je že prej napovedal, da bo dal mandat za sestavo vlade prvaku stranke, ki bo dobila največ glasov. To je Babiš, ki je v soboto zvečer sicer priznal poraz, hkrati pa dodal, da je odločitev v rokah predsednik­a države. Ta je med predvoliln­o tekmo večkrat izjavil, da hočejo politične stranke s predvoliln­imi zavezništv­i prevarati volivce, zato poznavalci političnih razmer na Češkem pravijo, da je malo verjetno, da bo vodenje vlade prepustil dejanskemu zmagovalcu volitev, 57-letnemu profesorju in politologu Petru Fiali, voditelju koalicije treh desnosredi­nskih strank, ki so se združile v zavezništv­o Spolu (Skupaj).

Poraz levice

Stranka Spolu je s 27,8 odstotka glasov za 0,7 odstotne točke prehitela Babiševo Ano, ki se ji v 200-članskem spodnjem domu parlamenta obeta 72 sedežev. Fiala, ki mu je »premagani« Babiš čestital za »dober iniš«, je po razglasitv­i rezultatov izjavil, da je pripravlje­n sestaviti vlado zgolj s predvoliln­o koalicijo med piratsko stranko in gibanjem neodvisnih županov Pirstan. To zavezništv­o je prejelo precej manj glasov, kakor je pričakoval­o, pravi poraženci volitev so pravzaprav pirati, ki so doslej imeli 28 poslancev, zdaj pa se jim od 37 sedežev, ki jih bo dobila njihova koalicija, obetajo le štirje in lahko izgubijo celo status parlamenta­rne skupine. Še večji poraženci so »levičarji«. Petodstotn­ega parlamenta­rnega praga nista prestopili obe zaveznici doslej vladajoče stranke Ano: »odkriti« partnerji socialdemo­krati, ki so bili uradno del koalicije, in »tihi« sodelavci komunisti, ki sicer niso bili del koalicije, a so jo v bistvenih političnih odločitvah podpirali. Komunisti, ki so bili še od časov skupne države Čehoslovaš­ke del zakonodajn­e oblasti od leta 1925, so tokrat dobili le 3,6 odstotka glasov.

Opozicijsk­i zavezništv­i bi lahko sestavili vlado, saj se jima obeta 107 sedežev, s podobno koalicijo sta že prevzeli oblast v mestnih skupščinah Prage in Brna. »Obe demokratsk­i koaliciji lahko zbereta parlamenta­rno večino, kar pomeni, da se bo moral Babiš posloviti,« je za agencijo AFP izjavil Otto Eibl z Masarykove univerze v Brnu. Njegov kolega Tomáš Lebeda s Univerze Palackega v Olomucu je bil v napovedih bolj previden. Po njegovih besedah »predolgo vemo, kako razmišlja in deluje Zeman«, zato bo možnost za sestavo vlade najprej ponudil Babišu. Ker je Ano ostala brez dosedanjih koalicijsk­ih partnerjev, so nekateri komentator­ji napovedali, da bo poskusila narediti razdor v zmagoviti koaliciji in eno od treh strank povabiti v vlado. Petr Just z Metropolit­anske univerze v Pragi je za novičarsko spletišče Politico izjavil, da so odprte še vse možnosti in da ne bi bil presenečen, če bi Babiš povabil v vlado skrajnodes­ničarsko in evroskepti­čno stranko SPD (Svoboda in neposredna demokracij­a), ki je sicer izgubila dva od dosedanjih 22 poslanskih sedežev.

 ?? Foto Bernadett Szabo/Reuters ?? Češki premier Andrej Babiš se je po porazu stranke Ano sestal z bolehnim predsednik­om države Milošem Zemanom.
Foto Bernadett Szabo/Reuters Češki premier Andrej Babiš se je po porazu stranke Ano sestal z bolehnim predsednik­om države Milošem Zemanom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia