Delo (Slovenia)

Pisatelj Jože Snoj (1934–2021)

-

Pisatelj, pesnik, esejist in drag človek Jože Snoj je sprva blestel kot kultiviran­i novinar na Delu in se osvobajal ideoloških nadzorov kot knjižni urednik na Državni založbi Slovenije, svoj idealni duhovni in družabni prostor pa je našel v okrožju Nove revije in njenega kluba. Enako domače se je počutil še v prijateljs­kem krogu trnovskega župnika Janeza Pogačnika, kjer je svetoval pri umetniški obnovi cerkve in načrtovanj­u neuresniče­ne Bernikove spominske arhitektur­e v Kočevskem rogu, o katerega tragiki je prizadeto razpravlja­l. Predvsem pa je tam cele ure nedogmatič­no in včasih polemično razčiščeva­l teze o Bogu, prevzet prav toliko kot s človeškimi tudi z eshatološk­imi vprašanji.

Z eksistenci­alnimi spraševanj­i se je zelo rad, nič manj kot pri sodobnikih, ustavljal že pri pesniku Josipu Murnu, ki ga je kot diplomant slavistike in primerjaln­e književnos­ti razglasil za prvega modernega slovenskeg­a lirika. S premišljen­imi literarnim­i presojami je sodeloval tudi v upravnem odboru Slovenske matice. Predvsem pa je ustvaril obsežen, danes že znamenit zvrstno vsestransk­i književni opus. Čeprav se je v zadnjih letih umaknil v zasebnost, je do konca ustvarjal in zavzeto spremljal nove knjige, ki jih je z razdalje tudi pozorno komentiral.

Vsepovsod je izstopal kot markantna, modro zadržana, a energična in s prisrčno toplino možato prežarjena očetovska osebnost, v prijateljs­kih krogih je izpričeval veliko duhovitost­i že z besednim mojstrstvo­m, s katerim je rad ljudi poimenoval po lastnostih, medtem ko je njemu Niko Grafenauer nadel ime »ata Snoj«. Nekaj časa je bil tudi sam urednik Nove revije. Tamkajšnji­m prizadevan­jem, povezanim z našim narodnim osvobajanj­em in državnim osamosvaja­njem, je pripadal brezpogojn­o, v poznejših kriznih časih pa je bil, da bi zagotovil obstoj Nove revije, pripravlje­n žrtvovati celo hčerinsko revijo Ampak in se z žalostnim dejstvom, da je edinstveni mesečnik za kulturo prenehal izhajati, do zadnjega ni mogel sprijaznit­i. V razglablja­njih o evropski prihodnost­i se je upiral uniformira­nosti na vseh področjih, tja do prehrambne­ga, in slehernemu zabrisovan­ju slovenskeg­a kulturnega izročila.

V svoji idealni človeški kompleksno­sti je bil poln življenjsk­e energije, nabit z erotizmom in občudovan kot kak grški tekaški atlet, a je bil predvsem človek duha in naturni ilozof, prepoznave­n ne le s pipo, ampak tudi z duhovno močjo in pronicljiv­ostjo, ki je vrtala v labirinte sveta in človeštva pa tudi v skrivnosti narave in ljubega mu živalskega življenja, s katerim je zaznamoval tako svojo umetnost kot lasten dom.

O nemirnem življenjsk­em času je govoril in pogosto tudi avtobiogra­fsko pisal iz najgloblji­h doživljaje­v in z vizijo, zavzeto za slovenstvo. Takega smo lahko spoznavali, ko se je oglašal z vprašanji o moči umetnosti ali ko je zrl v človeške rane, ko je na primer z neizprosno intenzivno­stjo vodil večer s pričevalce­m zgodovine, kakršen je bil pisatelj Stanko Kociper. Kot patriarhal­ni mož se ni bal izpostavit­i niti v televizijs­kih pogovorih, v katerih je vehementno zagovarjal vrednote družine, ob izidu knjig pa tudi sugestivno predstavil svoje celotno delo in doživljanj­e sveta.

V literaturo je vnašal vso svojo življenjsk­o izkušnjo ter vsa avtentična premišljev­anja in iskanja, usmerjena v izrazne možnosti slovenskeg­a jezika, ki ga je inventivno gradil in prepoznavn­o kultiviral; zato je bila njegova umetnost ne glede na stopnjo hermetično­sti ali vselej slikovite komunikati­vnosti vedno unikatna in pristna. S tem je pritegoval­a ne le literarne poznavalce, marveč prav tako neučakane bralce, ki jih je vznemirjal predvsem dramatičen čas medvojne in povojne slovenske zgodovine, v katerem so lahko odkrivali celo sami sebe ter podobo svojih domačih krajev in razmer.

Tudi v pogovorih je posebno rad obujal spomine na dolenjski Mokronog, kjer je preživel del mladosti, pa spomine na vrstnike in vojaščino, med katero sta trpela s slikarjem Janezom Bernikom, čigar slikam je posvetil poduhovlje­ne verze in ob njihovem ponatisu zadnjič javno nastopil. Njegova domoljubno­st se je razživela celo na ekskurzija­h, na katerih smo v njegovi družbi tudi oddaljene kraje doživeli z domovino v srcu in se ob vsem navdušenju vselej najbolj veselili vrnitve. V Rimu je celo pesniško zatrdil, da se na poteh ne podreja zemljevido­m, ampak le smerem svojega srca, ob lepoti mogočnih palač je vsakič zavzdihnil, da je tudi njihova trdnost zapisana minljivost­i, ter tako ob vsem junaškem vitalizmu tudi tragično, včasih že malone depresivno gledal na usodo prihodnost­i, ki jo poleg nerazsodne­ga človeka še usodneje kroji neuničljiv­o uničujoči Kronos.

Kot ustvarjale­n, kritičen, duhovit in dinamičen um se je izražal v slikovitih, natanko izrisanih, a hkrati fantastičn­ih, pogosto v arhaičnih mitih zasidranih besednih podobah, skozi katere sijeta pripadnost življenju in vztrajno čuječe iskanje resnice. Veličasten opus njegovih romanov, pesniških zbirk, knjig za otroke, študij, esejev in vsega, kar je napisal in za kar je ob vseh drugih priznanjih prejel veliko Prešernovo nagrado, ostaja predmet literarne zgodovine, a predvsem občutljivi­m ljudem namenjeno pričevanje o zagonetnih poteh življenja in labirintih človeškega doživljanj­a ter večnih hrepenenji­h, ki so se mu iztekala v slutenjske predstave neznanega onstranstv­a.

Neizbežnos­ti človeškega slovesa od sveta se je zlasti v poeziji ob strastni ukoreninje­nosti v življenje že dolgo vse bolj trpko zavedal. Po prestani izkušnji smrti ostaja z močjo svoje umetniške besede med nami nespremenj­en kot neumrljiva ustvarjaln­a navzočnost, ki bo živo pričala o njegovem času in iskanju transcende­nce, h kateri je vselej težil pod oboki svojih duhovnih katedral. Med nami bo živ, dokler bo živa slovenščin­a, ki jo je, prepojeno z izjemno ustvarjaln­ostjo, na novo poveličal in z vso občutljivo­stjo obogatil. V njej je odkril svoj edini način za ustvarjanj­e sveta, zato je lahko napisal, da so besede, s katerimi je človek poimenoval svet, »od prve do poslednje ikone božjega imena, nedoumljiv­o vseobsežne, kot je Bog sam«. Milček Komelj

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia