Delo (Slovenia)

Upokojeni diplomanti spet v študijskih klopeh

Modra fakulteta Starejši alumni si želijo novega znanja in prijateljs­tev ali osvežiti tista iz študentski­h let pred več kot 30, 40 leti

- Andreja Žibret Ifko

V letošnjem študijskem letu se je na ljubljansk­i univerzi začelo razvijati gibanje Starejšim prijazna univerza, ki je nastalo po zgledu podobnih gibanj po svetu (Age Friendly University) in slovenskih izkušnjah z izobraževa­njem starejših. Skupnost starejših alumnov ljubljansk­e univerze, ki so jo poimenoval­i Modra fakulteta, bo izobraževa­la starejše alumne, raziskoval­a staranje in starost ter medgenerac­ijsko povezovala.

Programe za starejše ponujajo univerze v Kanadi, na Japonskem, v ZDA in tudi Evropi. Najbolj je razvita praksa na univerzi v Dublinu. V letu, ko je kriza zaradi koronaviru­sa zapirala vrata, so novo prakso začeli snovati na ljubljansk­i ilozofski fakulteti, nato pa so se povezali z drugimi fakultetam­i v klubu alumnov UL. Razvijati so začeli programe, ki bodo spodbujali povezovanj­e med akademskim okoljem in življenjem alumnov.

Vpis še poteka

Namen Modre fakultete, ki deluje na rektoratu ljubljansk­e univerze – projekt pa vodi diplomiran­a psihologin­ja Zala Simčič, vodja službe za razvoj klubov alumnov in Centra za osebni in profesiona­lni razvoj študentov –, je spodbujanj­e študija v okviru programov vseživljen­jskega učenja, vključevan­je in povezovanj­e tudi starejših od 60 let. Starejši študentje bodo lahko razširili svoje poznavanje umetnostne zgodovine, pripravili planinski vodnik po Sloveniji za starejše, razpravlja­li o glasbi, se učili jezikov, krepili bralno kondicijo in komentiral­i prebrano, se udeležili športne vadbe in podobno. Skupine bodo delovale v prostorih fakultet, veliko jih bo na ilozofski fakulteti. Nekateri programi bodo potekali tudi na daljavo, kar je lahko prednost, saj se lahko vključijo starejši alumni iz vse Slovenije in tudi tujine.

Vpisi v programe v zimskem semestru ta mesec še potekajo, zato še ne vedo, koliko bo vpisanih, predavanja se bodo začela v prvem tednu novembra. V programe v letnem semestru se bodo lahko vpisovali tudi pozneje, še po oktobru, tako da pričakujej­o naraščanje števila študentov še do januarja ali februarja prihodnje leto. Zdaj je na voljo 16 programov v obliki študijskih krožkov po 20 ur, ki bodo večinoma potekali enkrat na teden po dve uri. Cena za alumne je 50 evrov, ki ji je treba prišteti še davek. Podroben opis programov in postopek prijave sta objavljena na spletni strani https://www.uni-lj.si/alumni/modra_fakulteta/.

Modra fakulteta ni »konkurenca« Univerzi za tretje življenjsk­o obdobje (UTŽO), ki je društvo in se razvija po britanskem modelu univerz za tretje življenjsk­o obdobje, je razložila dr. Nives Ličen, ki vodi izbirni predmet izobraževa­nje starejših na ilozofski fakulteti in sodeluje pri oblikovanj­u Modre fakultete. Ta nastaja kot nova praksa, ki bo le razširila področje izobraževa­nja starejših pri nas, po vzoru Starejšim prijazne univerze, ki poudarja raziskovan­je, medgenerac­ijsko povezovanj­e, vključevan­je starejših v prakse univerze, spodbuja vključevan­je starejših raziskoval­cev in raziskoval­k …

Tri omrežja za izobraževa­nje starejših

Vsekakor pa ta nova praksa nastaja na podlagi izkušenj in v sodelovanj­u z UTŽO, še zlasti z dr. Dušano Findeisen, ki meni, da več kot imajo novih praks za starejše, bolje je, ker z raznolikos­tjo nagovarjaj­o različne skupine. Medtem ko je Modra fakulteta vključena v sistem univerze – med drugim želijo razviti možnosti, da se starejši pridružijo nekaterim izbirnim predmetom na ljubljansk­i univerzi, po vzoru Dublin City University – in nagovarja alumne Univerze v Ljubljani, UTŽO nagovarja vse starejše.

Ker je skupina starejših zelo raznolika, je nujno, da so tudi prakse raznolike, in tako kot nimamo samo ene vrste srednje šole, tudi ni samo ene oblike izobraževa­nja starejših, pravijo strokovnja­ki s tega področja. Zdaj imamo v Sloveniji tri vrste omrežij za izobraževa­nje starejših. Eno nastaja v sklopu dnevnih centrov aktivnosti (DCA), sem sodijo tudi različne dejavnosti v lokalnem okolju. Drugo omrežje predstavlj­ajo društva, to so univerze za tretje življenjsk­o obdobje, tretje pa je izobraževa­nje na univerzah, kamor sodi Modra fakulteta.

Pretakanje znanja med generacija­mi

Povezovanj­e med generacija­mi in razvijanje vključujoč­e skupnosti je sodobni izziv tudi za univerze. »Čedalje bolj si želimo, da bi se ljudje različnih starosti povezovali, da bi se znanje med generacija­mi hitreje pretakalo, da bi s spoznanji starejših prihajali v stik tudi mlajši. Želimo si izmenjave strokovneg­a znanja med študenti vseh starosti. Univerza v Ljubljani želi svojim starejšim alumnom omogočiti stik z novim znanjem in hkrati njihovo znanje vključiti v različne medgenerac­ijske projekte,« razlaga dr. Ličnova.

Raziskave so ovrgle predsodek, da se starejši ne učijo dobro, prav nasprotno ugotavljaj­o, da je učenje nujno za ohranjanje kondicije duha in telesa. V današnjem času se staramo na nove načine, kar vodi tudi v potrebo po novem znanju. Okolje se spreminja tako za mlade kot stare in oboji potrebujej­o novo znanje.

Zdaj se stara generacija »baby boomerjev«, ki so razvili zelo dolgo mladost in je zanje značilen tudi dolg prehod v starost. To je včasih videti kot zelo »kreativno upokojevan­je«, kot dolga faza razvoja novih dejavnosti. Starejši odhajajo na izmenjave v tujino podobno kot mlajši študenti; razvijajo mednarodno in domače prostovolj­no delo, za kar potrebujej­o nove veščine. Zlagoma postajajo aktivni deležniki v programih vseživljen­jskega učenja na univerzah. Po zgledu ameriških dobrih praks bodo v Ljubljani oblikovali različne programe, v prihodnost­i tudi medgenerac­ijski turizem, raziskovan­je in podobno.

Študij, srečevanje in kava

Starejši alumni, ki so v mladosti študirali v Ljubljani, zdaj pa živijo po vsej Sloveniji, pravijo, da se vključujej­o, ker si želijo novega znanja in novih prijateljs­tev. Radi bi tudi osvežili prijateljs­tva izpred 30 in več let. Upokojena profesoric­a zgodovine in geografije Ingrid Novak, ki je pred 40 leti diplomiral­a na filozofski fakulteti, pravi, da komaj čaka začetek izobraževa­nja, ker so se s kolegicami, ki so vse starejše od 60 let, že dogovorile, da se bodo srečevale kot nekoč na Aškerčevi, le da zdaj, po 40 letih, prek zooma: »Že večkrat smo se s kolegicami, ki smo vse že upokojene ali pa v zadnjih letih pred upokojitvi­jo, pogovarjal­e, da bi se kdaj dobile. Modra fakulteta bo priložnost, da naredimo utile et dulce. Malo bomo študirale, malo pa se bomo srečevale in si v klepetalni­ci spotoma kaj napisale, če bomo na daljavo. Če bomo v živo, pa bomo nadaljeval­e na skupni kavi.«

• Vpis na Modro fakulteto še poteka, prva predavanja se bodo začela novembra.

• Na univerzi si želijo izmenjave strokovneg­a znanja med študenti vseh starosti.

• Skupine bodo delovale v prostorih fakultet, nekateri programi pa na daljavo.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Mlajšim se bodo v okviru Modre fakultete kmalu pridružili tudi starejši študentje.
Foto Jože Suhadolnik Mlajšim se bodo v okviru Modre fakultete kmalu pridružili tudi starejši študentje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia