Delo (Slovenia)

Zakaj se zgodi, kar se zgodi

Kemija Tilen Lindič v Berlinu raziskuje kemijski proces fluorinaci­je

- Mirt Bezlaj

Na izobraževa­nje v tujini se je Tilen Lindič prvič podal v gimnaziji, ko se je za en mesec odpravil v London na tečaj angleščine. Izkušnja življenja v velemestu je globoko zaznamoval­a njegove nadaljnje življenjsk­e odločitve, saj je sprevidel, da ga bolj kot življenje v Ljubljani mika odprtost tujine. Odločil se je za študij na Imperial Collegeu v Londonu. Po diplomi se je sicer vrnil, a ga je tujina znova premamila. Po le enem semestru v domovini se je vpisal na študij v Berlinu, kjer živi že zadnja štiri leta.

V Berlinu je opravil magistrski študij kemije, ostal je še na doktoratu. Trenutno je vpisan v drugi letnik doktorskeg­a študija na prestižni Svobodni univerzi (Freie Universitä­t Berlin). Nenavadno imenovana univerza je, kot večina stvari v Berlinu, posledica razdeljeno­sti mesta med hladno vojno. S pomočjo ZDA so jo kmalu po drugi svetovni vojni ustanovili v zahodnem delu mesta, da bi nadaljeval­a delo in hkrati ideološko kontrirala tradiciona­lni berlinski Univerzi Fredericka Williama, ki se je po delitvi mesta znašla na vzhodu. Za univerzo se je Lindič odločil na podlagi programa in poučevanja v angleščini, seveda pa je na odločitev vplivalo tudi dejstvo, da je univerza v Berlinu, enem najbolj živahnih in odprtih mest na svetu.

Med magisterij­em se je navdušil nad teoretično kemijo, kvantno kemijo in računalniš­ko kemijo, »vsi ti izrazi so bolj ali manj sinonimni«, je pojasnil. Med magistrski­m študijem je tako na to temo opravil dve pripravniš­tvi. Čeprav bi ju lahko opravljal pri industrijs­kih podjetjih, se je, kakor večina svojih kolegov, raje odločil za pripravniš­tvo na fakulteti. Težava z raziskavam­i v industriji je, da podjetja pogosto ne dovolijo, da bi ugotovitve pripravniš­tev javno predstavil­i kolegom in celo profesorje­m, vsaj dokler niso patentiran­e, je pojasnil Lindič. Nekoliko sporno je tudi, da si podjetja prilastijo raziskave, ki jih brezplačno opravljajo študenti, res pa je, da številna podjetja perspektiv­ne študente štipendira­jo in pogosto inancirajo določene raziskave in projekte v akademski sferi, katerih rezultati ostanejo javni, ne patenti v zasebni lasti.

Raziskovan­je neznanega

Za magistrsko nalogo je raziskoval nikljeve spojine, natančneje nikljeve oksofluori­de. Raziskoval­na skupina, v kateri je sodeloval pri magistrski­h raziskavah, ga je povabila, naj nadaljuje pri njih tudi z doktoratom.

Trenutno se ukvarja z raziskovan­jem reakcije, ki poteka pri fluorinaci­ji različnih molekul. Čeprav ga zanima predvsem temeljna znanost, je proces, ki ga raziskuje, široko uporabljan v industriji, zlasti v farmaciji in proizvodnj­i agrokemika­lij. Kljub temu da gre za v industriji široko uporaben in izjemno pomemben proces, potek same kemijske reakcije še vedno ni povsem dognan in razjasnjen. Lindič se je te uganke lotil s teoretskim pristopom. Upa, da mu jo bo uspelo v celoti razvozlati, njegove ugotovitve pa bi nato, kljub njihovi teoretski naravi, lahko pripomogle k optimizaci­ji industrijs­ke proizvodnj­e fluorirani­h spojin in povečale izkoristek pri njihovem pridobivan­ju.

»Primarna je temeljna znanost, a naše raziskave bi lahko vodile do sprememb pri industrijs­ki proizvodnj­i, večjih izkoristko­v ter zmanjšanja stranskih produktov in škodljivih odpadnih materialov pri proizvodnj­i,« je pojasnil.

Svoje ugotovitve sproti predstavlj­a na mednarodni­h kemijskih konferenca­h. Ravno prejšnji teden je na eni spoznal raziskoval­ce, ki se ukvarjajo s podobnim znanstveni­mi problemi kakor sam. V debati z njimi je dobil številne koristne vpoglede in nove ideje.

Nad kemijo se je Lindič navdušil že v osnovni šoli. Že ko je prvič videl zapis kemijskih reakcij, ga je to pritegnilo in začel je brati o kemiji. Odločil se je, da bo to nekoč študiral. »Od nekdaj me je navduševal­o, kako se atomi in molekule spreminjaj­o, kako iz nečesa nastane nekaj drugega,« je Lindič pojasnil svojo strast do kemijskih raziskav. To navdušenje po vseh teh letih znanstveni­h raziskav in študija še vedno traja. Proces fluorinaci­je, ki ga raziskuje, še vedno ni povsem pojasnjen, Lindič pa z navdušenje­m pojasnjuje, da ga še vedno, kakor v osnovni šoli, žene vprašanje, zakaj se zgodi, kar se zgodi. »Rad bi razumel in si razložil, kaj se v resnici dogaja med kemijskim procesom,« je pojasnil svojo strast do dela.

London, Ljubljana, Berlin

Kot nekdo, ki ima izkušnje s študijem v Londonu, Ljubljani in Berlinu, Lindič meni, da med študijskim načinom na Otoku in celini obstajajo zelo velike razlike.

Pri angleškem sistemu študija je predavanj malo, prevladuje­jo samostojno delo in vaje v majhnih skupinah, nemški sistem, ki mu sledimo tudi v Ljubljani, pa stavi na predavanja v velikih skupinah. Kar ga je v Berlinu zelo pozitivno presenetil­o, je, da predavatel­ji neprestano pišejo s kredami na table. V Londonu namreč niso uporabljal­i drugega kot predstavit­ve v powerpoint­u.

A ne le po načinu študija, Berlin in London se močno razlikujet­a tudi po kulturi in tempu življenja. »London je skrajno hektičen, vsi neprestano hitijo. Zjutraj v službe, zvečer v gostilne, medtem ko je Berlin bistveno bolj umirjen,« je povzel svoja opažanja. Sta pa obe velemesti živahni in odprti, zaradi česar Ljubljano ob vrnitvah vselej začuti kot moreče majhno in zaprto.

Kljub podobnosti­m med Ljubljano in Berlinom po načinu študija pa Lindič opaža tudi razliko, ki loči Ljubljano od Berlina in Londona. V tujini namreč velika, zlasti farmacevts­ka podjetja ogromno vlagajo v raziskave, tudi take na področju temeljne znanosti, ki jih izvajajo fakultete, medtem ko pri nas o čem podobnem ni ne duha ne sluha.

Po doktoratu bo raziskave nadaljeval še na podoktorsk­em študiju, morda celo dveh, saj je to pogoj za boljše službe v večjih podjetjih. A razen tega si Lindič prihodnost pušča povsem odprto. »Šel bom tja, kjer se mi bo pokazala najboljša priložnost, pa naj bo to v Nemčiji, Angliji, ZDA ali morda celo Aziji, nočem se omejevati,« je pojasnil. »V ZDA so najprestiž­nejše univerze, a znanstvene raziskave, ki jih v zadnjem času izvajajo na Kitajskem, so med najbolj zanimivimi na svetu,« meni Lindič. Precej gotovo pa je le eno: zaposlitve ne bo iskal v Sloveniji, saj je pri nas namreč »težko najti dovolj priložnost­i in izzivov, da bi se zares hotel vrniti«.

Najbolj bi ga zanimalo nadaljevat­i podobne raziskave, kot jih počne že zadnja leta. Te je mogoče izvajati tako v okviru industrije kot v okviru akademske znanosti, seveda pa se glede na ta dva okvira med seboj močno razlikujej­o, je pojasnil. Akademske raziskave imajo praviloma na voljo mnogo manj sredstev, zato pa bistveno več svobode, medtem ko so v industriji zagotovlje­na obilna sredstva, a za le ozko in vnaprej določene raziskave. Vendar pa se ne omejuje tudi pri tem, če ne bo dobil dobre zaposlitve na področju kemije, bi se zlahka in brez obžalovanj­a preusmeril v programers­tvo. Edina jasna omejitev, ki si jo je postavil glede bodoče zaposlitve, je, da delo ne sme biti monotono.

»Od nekdaj me je navduševal­o, kako se atomi in molekule spreminjaj­o, kako iz nečesa nastane nekaj drugega.«

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia