Delo (Slovenia)

Načrt znan: s pomočjo navijačev po reprizo z Rusijo

Nogomet Pod Kalvarijo drevi (20.45) nov slovanski derbi – Kek: V Ljudskem vrtu nikomur ne priznavamo statusa favorita

- Jernej Suhadolnik

Drevišnji nogometni spektakel pod mariborsko Kalvarijo (20.45) je pomemben za Slovenijo in Rusijo. Slednja se bori za vrh skupine G s Hrvaško, toda gostitelji poznajo svoj načrt, po katerem bi ostali v igri za drugo mesto in preboj v dodatne kvalifikac­ije za svetovno prvenstvo v Katarju. Primerjava z zgodovinsk­im večerom izpred dvanajstih let je navidez nemogoča, toda kljub temu dobrodošla.

Danes zvečer na igrišču ne bo takšne nagrade, kot je bila epskega 18. novembra 2009, ko si je Slovenija zadnjič zagotovila nastop na velikem tekmovanju. Toda kljub temu je možno povleči vsaj iligransko vzporednic­o med položajem tedanje reprezenta­nce, ki jo je vodil selektor Matjaž Kek, in današnjo izbrano vrsto Slovenije, ki jo vodi isti nogometni strokovnja­k.

Slovenija je bila v tedanji prvi tekmi dodatnih kvaliikaci­j v Moskvi na kolenih in najtesnejš­i poraz z 1:2 je bil v resnici enak veliki zmagi. Rusi so nadigrali Kekovo četo in malokdo je verjel v poznejšo zmago »Šampionov«, kot je fante s terase Ljudskega vrta štiri dni pozneje poimenoval tedanji predsednik države Danilo Türk. Podobno je dvanajst let zatem: le redki verjamejo v uspešen rezultatsk­i zasuk Kekove ekipe, ki na lestvici skupine H kotira šest točk za Hrvaško in Rusijo, toda treba je poskusiti drevi in nato še novembra v Bratislavi.

Parametri slovenskeg­a položaja so znani: v dodatne kvaliikaci­je vodi drugo mesto, v primeru enakega števila točk med dvema ali več reprezenta­ncami bo odločala skupna razlika v golih. Slovenci kljub visoki zmagi na Malti nimajo obetavnega izhodišča (8:7; plus 1), Rusom kaže bolje (11:4; plus 7). Zakaj je to pomembno? Če bi drevi pod Kalvarijo spet videli padec Rusije in podoben scenarij tudi 14. novembra v Splitu, bi bili lahko Slovenija in Rusija na lestvici izenačeni in bi odločala o drugem mestu prav skupna razlika v golih.

Dotlej je resda še dolga pot. Kakršna koli nocojšnja zmaga Slovenije bi blagodejno vplivala na položaj Kekovih fantov na lestvici skupine H, a tudi na podobo nogometa pri nas. »Zavedamo se, kako zahtevna tekma nas čaka, zavedamo se kakovosti Rusije, toda mi

gojimo svoje želje, saj vemo, kaj tekma prinaša nam. Upam, da smo na Malti prepričali čim več naših navijačev, da nas bodo drevi podprli in nam pomagali do dobrega rezultata,« je pozval štajerske rojake v Ljudski vrt selektor Kek.

Blesteča predstava Slovencev na jugu Evropske unije je zahtevala svoj davek, nekateri fantje so načeti, morda za nastop ne bosta kandidiral­a Petar Stojanović in Miha Blažič. Kek resda ne slovi po menjavanju zmagoviteg­a kadra, zato večjih sprememb v začetni enajsteric­i Slovenije ne smemo pričakovat­i.

Kako nad Rusijo, ki jo je preporodil novi selektor Valerij Karpin? »Rusija že štiri tekme ni prejela gola (Hrvaška, Ciper, Malta, Slovaška, op. a.), dolgo je neporažena, to pove dovolj o tem, kako kakovosten tekmec prihaja v Ljudski vrt. Zmago Rusije nad Slovaško v Kazanu sem videl s svojimi očmi, toda ne morem razkriti taktike, ki jo bomo izbrali. Lahko povem le to: v Ljudskem vrtu nikomur ne priznavamo statusa favorita,« je zatrdil Kek, ki sinoči ekipe ni odpeljal na štadion – tudi zaradi slabega vremena –, pač pa na pomožno igrišče Ljudskega vrta. Gotovo je sinoči uporabil podoben štadionski trik kot leta 2009, ko je poznal začetno enajsteric­o Rusije že dan pred tekmo. Karpin je dodobra spremenil enajsteric­o. V njej ni Artjoma Dzjube, ki je bil adut prejšnjega selektorja Stanislava Čerčesova.

S Portugalce­m še brez zmage

Pod Kalvarijo bo delil pravico Portugalec Artur Dias (42), član Fiine skupine sodnikov od leta 2010. Pod njegovo piščalko Slovenci še ne poznajo zmage. Julija leta 2011 je NK Maribor izgubil tekmo 3. kola kvaliikaci­j za ligo prvakov v

Haji (1:2), potem ko je Dias že v 8. minuti dosodil kazenski strel za Izraelce.

Tudi izkušnja Slovenije iz Litve je zanimiva: pred petimi leti je četa selektorja Srečka Katanca gostovala v Vilniusu in iztržila točko (2:2), toda do nje se je dokopala šele z goloma Reneja Krhina in Boštjana Cesarja po zaostanku z 0:2, slednji je zabil gol v 93. minuti tekme. Rusi so izkusili z Diasem domači poraz z Belgijo (1:4) in zmago v Turčiji z 2:1.

• Slovenija drevi v lov na novo nujno zmago v boju za mundial 2022.

• Rusija je tekmec po meri Slovencev, pri nas še nikdar ni zmagala.

• Natančno 4345 dni je minilo od epske zmage Slovenije v Mariboru.

Rusija že štiri tekme ni prejela gola in je dolgo neporažena, to pove dovolj o njeni kakovosti.

Matjaž Kek

 ?? Foto Mediaspeed ?? Matjaž Kek je v zadnjem tednu postopno gradil ekipno vzdušje med reprezenta­nti, ki bodo drevi sprejeli nov velik izziv v boju za Katar 2022.
Foto Mediaspeed Matjaž Kek je v zadnjem tednu postopno gradil ekipno vzdušje med reprezenta­nti, ki bodo drevi sprejeli nov velik izziv v boju za Katar 2022.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia