Delo (Slovenia)

Svetovni prvaki kronali spektakula­ren teden v Italiji

Finale lige narodov Francija zasluženo osvojila Uefino ligo narodov in nasledila Portugalsk­o – Odličen turnir

- Jernej Suhadolnik

Nogometni turnir, ki smo ga minuli teden spremljali v Milanu in Torinu, je upravičil pričakovan­ja nogometne javnosti. Že polfinalni tekmi sta potrdili visok motiv četverice udeleženk finala Uefine lige narodov, finale je bil le pika na i vrhunskemu tekmovanju.

Le ena od zadnjih 35 tekem med inalistkam­a Španijo in Francijo se je končala brez golov, upravičeno smo pričakoval­i spektakula­ren večer v Milanu. Na tribunah je vladalo dobro vzdušje kljub dejstvu, da so Italijani ostali brez inala po porazu s Španijo. Tudi na igrišču je bilo živahno, navijači pa so videli tri lepe gole.

Spomnimo, na zaključnem turnirju lige narodov so tekmovale zmagovalke štirih skupin lige narodov A, 71 cm visoka lovorika iz srebra pa je na koncu zasluženo potovala v Francijo, ki je na vrhu tega Ueinega tekmovanja nasledila Portugalsk­o.

Francozi so sinoči zaostajali za Španci, ki so v 64. minuti zabili prvi gol, potem ko je vnovič opozoril nase odlični napadalec Reala Sociedada Mikel Oyarzabal. Španska postavitev 4-3-3 in njihova značilna igra sta obrodili sadove (zvezna vrsta Rodri-Busquets-Gavi), toda le za kratko. Svetovni prvaki (3-4-1-2; napad Griezmann; Benzema, Mbappe) so odgovorili svojemu statusu primerno: najprej je velemojstr­ski gol zabil Karim Benzema (66.; z leve strani kazenskega prostora je meril v desni zgornji kot), nato je opravil svoje še Kylian Mbappe (80.) po hitrem nasprotnem napadu, ki je mejil na ofsajd – 2:1.

Griezmann v klubu 100

V zadnji četrtini tekme je bilo dramatično in spektakula­rno, Španci so zaman poskušali na vse načine priti do podaljška. Najbolj vesel je bil Antoine Griezmann, ki je lepo kronal jubilejni 100. nastop za Francijo (to so dosegli še Thuram, Lloris, Henry, Desailly, Giroud, Zidane, Vieira in Deschamps). Turnir je bil pod črto spektakula­ren, strelci so zmogli 3,5 gola na tekmo!

V tekmi za tretje mesto so Italijani v Torinu premagali Belgijo z 2:1 (Barella 46., Berardi 65., 11-m; De Ketelaere 86.).

 ?? Foto Franck Fife/AFP ?? Francozi so oba gola proslavili skupaj s številnim navijači v Milanu.
Foto Franck Fife/AFP Francozi so oba gola proslavili skupaj s številnim navijači v Milanu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia