Delo (Slovenia)

Raje mir v Kalifornij­i kot trpljenje otrok v Kanadi

NHL Jutri zvečer začetek nove sezone, v kateri Tampa brani Stanleyjev pokal, Los Angeles pa si z Anžetom Kopitarjem po triletni suši želi nastopiti v končnici

- Siniša Uroševič

Za hokejiste po Evropi so poletne počitnice le še oddaljen spomin, onstran Atlantika pa se bo v prestižni NHL tekmovalno kolesje pognalo v tem tednu. Natanko 15 let je naokrog, odkar je Anže Kopitar, naš vodilni hokejski as, kot prvi Slovenec začel preizkušat­i to izjemno ligaško zgodbo dvoran v Torontu, Montrealu, New Yorku, Chicagu. Detroitu in kajpak najbolj Los Angelesu, kjer je začel to svojo pot in jo nadaljuje še danes. Zdaj se bo zanj začela 16. sezona pri moštvu LA Kings.

Pisalo se je poletje 2006 in pred družino Kopitar na Hrušici, vasi ob vznožju Karavank tik nad znamenitim mejnim predorom med Avstrijo in Slovenijo, se je začela velika zgodba. Oče Matjaž se je namreč na trenerski klopi z Jesenicami pripravlja­l na izziv prvega slovenskeg­a kluba v razširjene­m avstrijske­m prvenstvu, tedanji EBEL, sin Anže pa je imel prtljago za odhod čez Atlantik: postal bo prvi Slovenec, pred katerim je sezona v NHL. In sicer pri moštvu Los Angeles Kings, za katerega je nekoč zabijal gole tudi najbolj sloviti mož hokejske zgodovine Wayne Gretzky. Takrat, tistega avgusta 2006, tik po svojem 19. rojstnem dnevu (24. 8.), si seveda dragulj slovenske hokejske šole ni mogel niti v sanjah predstavlj­ati, da se mu bo kariera pri enem klubu med severnoame­riško elito raztegnila na dolgih 15 let. V vsej tej dobi je doživel marsikaj, bil v letih 2012 in 2014 med ključnimi aduti na poti k Stanleyjev­emu pokalu. Najbolj prestižno lovoriko svetovnega klubskega hokeja je tako s soigralci osvojil dvakrat, zaenkrat sta to edina naslova prvakov NHL za Los Angeles Kings.

V zadnjih letih pa moštvu ni šlo. Tretjič zapored se letos ni uvrstilo v v končnico, ko pa je nazadnje v njej nastopilo (2017/18), se je poslovilo od uvodnega kroga že po štirih tekmah, ob porazu v seriji z 0:4 proti tedanjim novincem iz Las Vegasa, krepko bolj znanega kot igralniške­ga paradiža kot po hokejskih predstavah. Res pa je, da tudi Kopitarjev­o moštvo ne sodi ravno v prepoznavn­o hokejsko okolje in tega niti omenjena dva Stanleyjev­a pokala nista spremenila.

Spoštujejo ga povsod

»Vem, drugače bi bilo igrati v Kanadi ali kakšnem zaprisežen­em ameriškem hokejskem mestu, toda obenem to lahko botruje tudi neprijetni­m zadevam. Govorili so mi prijatelji, ki igrajo v teh bolj znanih

hokejskih okoljih, da ko jim na ledu ne gre, lahko naslednji dan sošolci nadlegujej­o njihove otroke. Tega pa si res ne bi želel,« nam je poudaril naš vodilni hokejski zvezdnik, ki se tako pri moštvu kot tudi z družino – z ženo Ines imata šestletno Nežo in dve leti mlajšega Jakoba – v Los Angelesu imenitno počuti.

Sam je profesiona­lec najvišje ravni, ni je dvorane, v kateri med poznavalci ne bi užival izjemnega spoštovanj­a. Kajpak je to posebno opazno pri moštvu, kjer je kapetan in zdaj le še med redkimi v slačilnici, ki je sodeloval pri obeh naslovih najbolljše­ga moštva NHL, za povrh obakrat v zelo vidni vlogi. Kapetan je bil nazadnje tudi pri slovenski reprezenta­nci, tu se mu resda ni uresničila želja ponovne uvrstitve na olimpijske igre. Toda ob njegovi pripravlje­nosti in pristopu nas ne bi presenetil­o, če bi se z risi boril tudi čez štiri leta za vizum olimpijske­ga Torina. Najprej pa je pred njim sezona št. 16 v NHL in jasna želja po prekinitvi suše. Tri leta brez končnice je za takšnega športnika pretirano dolga doba!

Govorili so mi prijatelji, ki igrajo v bolj znanih hokejskih okoljih, kot je Los Angeles, da ko jim na ledu ne gre, lahko naslednji dan sošolci nadlegujej­o njihove otroke.

Anže Kopitar

 ?? Foto James Carey Lauder/USA Today Sports ?? Anže Kopitar si je v 15 letih pri LA Kings prislužil sloves enega najboljših hokejistov v ligi NHL.
Foto James Carey Lauder/USA Today Sports Anže Kopitar si je v 15 letih pri LA Kings prislužil sloves enega najboljših hokejistov v ligi NHL.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia