Delo (Slovenia)

Gajserja čaka trnova pot do petega naslova

Motokros Na VN Francije je svetovni prvak zasedel tretje mesto, ampak izgubil rdečo številko in padel na tretje mesto

- Peter Zalokar

Tim Gajser je pred dvema letoma naslov svetovnega prvaka v motokrosu osvojil s prednostjo 202 točk, lani je bila razlika 102 točki, letos se zdi, da bo vsaka vredna zlata. Haložanu VN Francije ne bo ostala v lepem spominu, čeprav je osvojil tretje mesto in stopil na zmagovalni oder. Za ducat točk je namreč zaostal za glavnima konkurento­ma, Jeffreyjem Herlingsom in Romainom Febvrom ter znova izgubil rdečo številko vodilnega v elitnem razredu MXGP.

Dirka za VN Francije v mestecu Lacapelle Marival, kamor se je karavana vrnila po enajstih letih, je bila razburljiv­a in spektakula­rna, ampak glavne besede v njej tokrat ni imel svetovni prvak Gajser (Honda), ki je spet izgubil rdečo številko vodilnega. V prvi vožnji je bil šesti, v drugi pa tretji in skupno tretji. Tretji je zdaj tudi v svetovnem prvenstvu, saj je izgubil minimalno prednost pred Herlingsom (KTM) in Febvrom (Kawasaki). Po 12. dirki od 18, prihodnja bo čez teden dni za VN Španije, ima Slo

»Moja peta zmaga v sezoni in 95. v karieri, zelo sem zadovoljen. Stvari gredo dobro. Super dirka na zame težki progi, vsa čast ekipi.«

Jeffrey Herlings venec deset točk zaostanka za Nizozemcem in štiri za Francozom, ki sta z vratolomni­mi prehitevan­ji zaznamoval­a dirko pred množico navijačev na jugu Francije.

Prvo vožnjo je na njihovo veselje dobil Francoz, drugo pa Nizozemec, ki je spet v življenjsk­i formi, potem ko mu je padec ob trku z Jorgejem Pradom (KTM) pred tednom dni v Nemčiji vzel nekaj odločnosti in hitrosti. Takrat je zmagal Gajser in si znova nadel rdečo številko, ki pa jo je spet izgubil. Imel je bledo prvo vožnjo, v kateri je slabo štartal in bil sprva šele deseti, potem pa pridobil štiri mesta. Na koncu so bili pred njim še Jeremy Seewer (Yamaha), Pauls Jonass (GasGas) in Antonio Cairoli (KTM). Italijana je Slovenec v dobrih zadnjih krogih želel prehiteti in bil že zelo blizu, toda ni mu uspelo.

Napeta sezona

Druga vožnja se je začela nekoliko bolje za štirikratn­ega prvaka Gajserja, ki se je znašel na četrtem mestu za Herlingsom, Febvrom in Cairolijem. Ob progi je završalo, ko je Febvre izkoristil napako Nizozemca in znova švignil mimo favorita, kar bi ob takšnem vrstnem redu pri koncu pomenilo, da bi bila oba lastnika rdeče številke z istim številom točk. To se ni zgodilo, v nedeljo bo v Španiji v rdečem Herlings, ki je minuto pred koncem vrnil udarec, spretno prehitel Febvra in tudi osvojil VN Francije. Oba najboljša sta osvojila novih 47 točk. Takoj zatem je dve pomembni točki (skupaj 35) pridobil Gajser, ki je tokrat le švignil mimo veterana Cairolija. Jasno je namreč, da bo šlo v zadnjih šestih dirkah na nož, saj so razlike minimalne. Že lanska sezona je bila napeta, letošnja je še bolj. Bo pa 25-letni šampion iz Pečk v nadaljevan­ju moral pokazati več, zlasti popraviti štarte, če želi še enkrat ubraniti naslov ter se petič v karieri in četrtič v MXGP veseliti skupne zmage.

Nizozemec vse bližje stotici

Roko na srce, ta čas je favorit super hitri Herlings. »Dobro sem štartal, ampak potem naredil manjšo napako in izgubil vodstvo. Na rokavici sem imel veliko blata in sem ga moral odstraniti. Nato sem spet

• Tim Gajser je izgubil 12 točk proti Herlingsu in Febvru.

• Drugič v sezoni je izgubil rdečo številko vodilnega v SP.

• Naslednja dirka bo že čez teden dni za VN Španije.

ujel ritem in prišel do zmage. Moja peta v sezoni in 95. v karieri, zelo sem zadovoljen. Stvari gredo dobro. Super dirka na zame težki progi. Vsa čast ekipi,« je za statistiko kar sam poskrbel Herlings, ki ima 34 zmag v MXGP, 61 pa v MX2. Devetkratn­i prvak Cairoli, ki bo letos končal kariero, je pri 93, Gajser pri 33.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Tim Gajser (rdeča številka 243) bo moral izboljšati štarte, če želi znova osvojiti naslov svetovnega prvaka.
Foto Matej Družnik Tim Gajser (rdeča številka 243) bo moral izboljšati štarte, če želi znova osvojiti naslov svetovnega prvaka.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia