Delo (Slovenia)

Čeprav je zanj idiot, bo vseeno molil zanj

Boks Tyson Fury v 11. rundi spektakula­rnega obračuna s petimi nokdavni dokončno zlomil odpor Deontaya Wilderja

- Miha Šimnovec

Tyson Fury veliko govori, tisti, ki ga ne marajo, bi rekli celo, da blebeta ali mlati prazno slamo. Toda veliko svojih drznih napovedi – resnici na ljubo – tudi uresniči, kakor je bilo to tudi v primeru (tretjega) dvoboja z Deontayem Wilderjem za naslov boksarskeg­a svetovnega prvaka v težki kategoriji po različici WBC. Samooklica­ni »ciganski kralj« je bil spet boljši, tokrat je ameriškega izzivalca zrušil v enajsti rundi.

Ko je 201 cm visoki Wilder v uvodni rundi sprožil več udarcev v ne najbolj izklesano telo pet centimetro­v višjega prvaka, se je že zdelo, da je s svojo novo trenersko ekipo našel njegovo ranljivo točko. Toda 35-letni Američan že v naslednji rundi ni več zasledoval zastavljen­ega taktičnega načrta, ki bi lahko – kot so ugotavljal­i poznavalci – celo obrodil sadove.

Zatem je v ringu sredi lasvegaške dvorane T-Mobile zagospodar­il Fury, ki je po kombinacij­i udarcev že v tretji rundi prvič spravil na tla izzivalca. Če ga ne bi rešil gong, bi bilo verjetno že takrat konec trilogije. Ko se je že zdelo, da bo v četrti le še postavil piko na i, pa je sledil težko verjeten zasuk.

Britanskeg­a šampiona je drago stal trenutek nepazljivo­sti, ki ga je načeti »bronasti bombarder« nemudoma kaznoval in mu s svojo udarno desnico dvakrat spodrezal noge. Nekateri so že pomislili, da bi se utegnil tokrat jeziček na tehtnici prevesiti na stran ameriškega zvezdnika. A to je bil račun brez krčmarja Tysona.V nadaljevan­ju je 33-letni as iz Wythenshaw­a pri Manchestru, kot da bi ga nokdavna streznila, boksal kakor pravi šampion, z direkti, krošeji in aperkati (končno razmerje v zadetih udarcih 150:72) obkladal dve leti starejšega tekmeca, ki na čedalje bolj majavih nogah ni več našel pravega protiorožj­a za favorizira­nega branilca lovorike. Potem ko je v 10. rundi še drugič poslal Deontaya na zadnjico, je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo konec neenakega obračuna. Sodnik v ringu ga je dokončno prekinil rundo pozneje, ko se je izzivalec iz Alabame vnovič – zdaj že popolnoma nemočen – znašel na tleh.

Wilder mu ni vrnil spoštovanj­a

Potem ko se je njun prvi medsebojni dvoboj decembra 2018 razpletel brez zmagovalca, je Fury drugega v svojo korist odločil s tehničnim in tretjega s klasičnim nokavtom. »To je bila izjemna borba, vredna katere koli druge trilogije v zgodovini športa. Deontay je vrhunski borec, vedno sem govoril, da sem jaz najboljši na svetu, on pa št. 2,« je poudaril novi-stari svetovni prvak po različici WBC in pristavil, da ga je Wilder dvakrat dobro zadel. A ni niti za hip pomislil na to, da bi lahko to zanj pomenil konec.

»Stresel me je, poslal na tla, vendar pa je to boks – tudi življenje, če hočete. Ni pomembno, kolikokrat si v nokdavnu. Treba se je pobrati in boriti naprej,« je skrivnost svojega uspeha razkril Fury (31 zmag, 22 s k. o., 1 neodločen izid), razočaran nad nešportnim odzivom Wilderja (42 zmag, 41 s k. o., 1 neodločen izid, 2 poraza) po dvoboju.

»Ker sem športnik, sem stopil do njega in mu želel čestitati za dobro borbo. A mi ni vrnil spoštovanj­a. Čeprav je idiot, bom molil zanj,« je še dejal britanski šampion, ki je imel po pogovoru še toliko moči, da je zapel uspešnico Marca Cohna, ki jo je iz Pohoda v Memphisu priredil v Pohod v Vegasu.

Wilder je potreboval kar nekaj časa, da si je vsaj za silo opomogel od hudega nokavta. Ko je prišel kolikor toliko k sebi, je brez besed odkorakal na pregled v bolnišnico, iz katere je nato sporočil. »Dal sem vse od sebe, a to ni bilo dovolj. Ne vem, kaj se je zgodilo,« je zmajeval z glavo.

• Tyson Fury je bil dvakrat na tleh, a ga to ni ustavilo na poti do zmage.

• Na uradnem tehtanju je imel 125,6 kg, Deontay Wilder pa 107,95 kg.

• Razmerje v zadetih udarcih je bilo kar 150:72 v korist »ciganskega kralja«.

 ?? Foto Robyn Beck/AFP ?? Tyson Fury je včeraj Deontayu Wilderju večkrat močno stresel tla pod nogami.
Foto Robyn Beck/AFP Tyson Fury je včeraj Deontayu Wilderju večkrat močno stresel tla pod nogami.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia