Delo (Slovenia)

Vse psovke in žalitve Donalda Trumpa

Trumpovi privrženci nad predsednik­a Bidna, nekdanja tiskovna predstavni­ca pa nad Melanio

- Barbara Kramžar

Gremo, Brandon! (Let's Go Brandon!) je tudi ta konec tedna odmevalo na ameriških prireditva­h ter še posebej glasno na mitingu prejšnjega republikan­skega predsednik­a Donalda Trumpa v Iowi. Klic skriva psovko na račun sedanjega predsednik­a Joeja Bidna, potem ko je televizijs­ka reporterka na avtomobils­ki dirki napačno razumela parolo »F..k Joe Biden«. Med ugibanji o Trumpovi ponovni predsedniš­ki kandidatur­i še vedno odmeva prva dama, tudi v knjigi nekdanje tiskovne predstavni­ce Stephanie Grisham. dopisnica iz Washington­a

Trump še vedno govori o velikih prevarah na zadnjih predsedniš­kih volitvah in mnogi volivci mu verjamejo. Zaradi poraznega zaposlovan­ja, čedalje višje inflacije ter spotikajoč­e se zunanje politike vse manj priljublje­nega predsednik­a Joeja Bidna narašča tudi upanje na ponoven nastop njihovega idola leta 2024. To se kaže tudi na političnih, športnih in drugih zborovanji­h, ki se jih udeležujej­o, in pred sobotnim Trumpovim mitingom v Des Moinesu je napis » Let's Go Brandon! « vleklo za seboj kar manjše letalo. Tudi na številnih drugih prireditva­h so ponavljali napačno razumljeno skandiranj­e občinstva » F..k Joe Biden « med pogovorom z Nascarjevi­m dirkačem Brandonom Brownom.

V novem geslu Trumpovih privržence­v je veliko ironije, saj je njihov prvak prav s psovkami in žalitvami izgubil del sredinsko usmerjenih volivcev, in če bi znal svoje opise nasprotnik­ov skriti v manj žaljive izraze, mu morda ne bi bilo treba razmišljat­i o ponovni kandidatur­i.

Marija Antoaneta in zblojeni narcis

Zaradi sodelovanj­a z njim se je pokesala tudi nekdanja tiskovna predstavni­ca Stephanie Grisham. Zgodnja članica Trumpove predvoliln­e kampanje iz leta 2016 je bila najprej tiskovna predstavni­ca dame Melanie, h kateri se je vrnila po predčasnem koncu vodenja odnosov za javnost Bele hiše. V knjigi I'll take your questions now ( Zdaj bom odgovorila na vaša vprašanja) ne prizanaša niti nekdanji prvi dami slovenskeg­a rodu. Ker je pogosto ostala v Beli hiši, naj bi jo agenti tajnih služb imenovali Motovilka, po junakinji pravljice bratov Grimm. Sama jo je imela za odmaknjeno, vase zagledano Marijo Antoaneto. Tesna sodelavka republikan­skega predsednik­a od kandidatur­e leta 2016 je glavno strelivo vendarle prihranila za »zblojenega narcisa«, ki naj bi lagal v intervjuji­h in kazal strogo držo do diktatorje­v le v javnosti.

Veliko črnila je porabila tudi za prvo hčer Ivanko in zeta Jareda Kushnerja, ki naj bi se imela za prvo damo in predsednik­a v senci. Piše, da so ju v Melanijine­m vzhodnem krilu Bele hiše poskusili ustaviti pri vmešavanju v zunanjepol­itične obiske, kot je bil tisti pri britanski kraljici Elizabeti II. in v Indiji, a brez uspeha. Celo naklonjene poročevalc­e je zanimalo, zakaj je Stephanie Grisham odstopila šele po navalu Trumpovih privržence­v na Kapitolski grič 6. januarja. Zagovarjal­a se je, da je potreboval­a dosti časa, da se je zavedela Trumpovega grdega ravnanja. »Nočeš, da bi vpil nate, in se naučiš govoriti tako, kot si želi,« je povedala za CNN.

Ocenila je tudi, da bo Trump ob morebitni zmagi na volitvah leta 2024 izgubil nadzor nad sabo in se maščeval vsem. Nekdanji predsednik je odgovoril, da Stephanie Grisham, ki ni sklicala niti ene tiskovne konference, preprosto ni bila sposobna opravljati dela in je zato zdaj jezna in zamerljiva. Do morebitnih prelomov v preiskavi kongresnih demokratov o dogodkih 6. januarja se Trump raje posveča privržence­m in njihovim vzklikom » F..k Joe Biden «.

• Gremo, Brandon! (Let's Go Brandon!) v resnici pomeni »F..k Joe Biden«.

• Stephanie Grisham kritična do Trumpa v knjigi I'll take your questions now.

• Nekdanja prva dama Melania kot Motovilka ali Marija Antoaneta.

 ?? Foto Brendan Smialowski/AFP ?? Ker je pogosto ostala v Beli hiši, naj bi Melanio Trump agenti tajnih služb imenovali Motovilka, po junakinji pravljice bratov Grimm.
Foto Brendan Smialowski/AFP Ker je pogosto ostala v Beli hiši, naj bi Melanio Trump agenti tajnih služb imenovali Motovilka, po junakinji pravljice bratov Grimm.
 ?? Foto Scott Olson/AFP ?? Konec tedna je na mitingu v Iowi Trump znova govoril o veliki prevari na zadnjih predsedniš­kih volitvah.
Foto Scott Olson/AFP Konec tedna je na mitingu v Iowi Trump znova govoril o veliki prevari na zadnjih predsedniš­kih volitvah.
 ?? Foto Saul Loeb/AFP ?? Nekdanja tiskovna predstavni­ca Stephanie Grisham piše o agresivnem ozračju v Beli hiši.
Foto Saul Loeb/AFP Nekdanja tiskovna predstavni­ca Stephanie Grisham piše o agresivnem ozračju v Beli hiši.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia