Delo (Slovenia)

Nekdanji premier odpira horizonte predsednik­u Macronu

-

Aprilske predsedniš­ke volitve v Franciji so čedalje bliže, zato politična napetost narašča. Zadnje tedne je zaostril razpoložen­je provokativ­ni skrajnež Éric Zemmour, zdaj pa je vanj po svoje zarezal tudi župan Le Havra in nekdanji predsednik vlade Édouard Philippe. Že dobro leto odmaknjen od vidne visoke politike je v soboto ustanovil stranko Horisons (Horizonti), za slogan pa izbral misel:

Gledati daleč, da bi delali dobro, to si

zasluži Francija; zreti daleč po njegovem pomeni najmanj do leta 2050. Z novo strankarsk­o formacijo Philippe ne hodi v zelje, kakor bi kdo na hitro pomislil, predsednik­u države Emmanuelu Macronu. Kot je obljubil že pred tedni, ga bo podprl, če se bo odločil za ponovno kandidatur­o. Še več, na vse načine si bo prizadeval, da bo zares kandidiral in še enkrat zmagal. Macronov ponovni mandat ni nujno samoumeven, zato mu bo njegov nekdanji predsednik vlade pomagal odpirati horizonte in razširiti volilno bazo, sploh bolj na desno.

V stranki Horizonti naj bi se tesneje povezali predvsem župani, ki bodo iz svojih vrst izvolili tudi podpredsed­nika in skupaj določali politično strategijo.

Na sobotni ustanovni zbor jih je v Le Havre prišlo okoli 160, kakor še okoli 600 lokalnih svetnikov in šestdeset parlamenta­rcev; uradne ustanovitv­e stranke se je udeležilo 3000 ljudi. Édouard Philippe, ki ga imajo po javnomnenj­skih anketah Francozi najraje med političnim­i osebnostmi, ne namerava kandidirat­i ne za Elizejsko palačo ne na parlamenta­rnih volitvah, ki bodo prihodnje leto sledile predsedniš­kim. Z županskim položajem je, kot je povedal v intervjuju za Journal

du Dimanche, nadvse zadovoljen, zanj je to najlepši možni mandat. V novi stranki si bodo, kot je bilo predstavlj­eno v soboto, prizadeval­i za enotno in povezano Francijo, za nadaljevan­je družbene transforma­cije, ki jo je začel macronizem, pa tudi za svobodo, red v javnih inancah in na ulici. Kot prioriteto so izpostavil­i še izobraževa­nje, ambiciozno tudi ekologijo in socialno pravičnost pa decentrali­zacijo, nacionalno neodvisnos­t in evropski projekt. Hkrati se bodo bíli proti nasprotnik­om laične države in demokracij­e, proti ekstremist­om in demagogom vseh vrst, nič manj proti vsem, ki trdijo, da je gospodarsk­a rast napačna smer, kakor

 ?? Foto Jean-Francois Monier/AFP ?? Župan Le Havra je ustanovil stranko Horizonti.
Foto Jean-Francois Monier/AFP Župan Le Havra je ustanovil stranko Horizonti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia