Delo (Slovenia)

Še o eni skriti ljubezni Françoisa Mitterrand­a

-

Skrivnosti nikoli ne zmanjka ...

Zadnja skrivnost ( Le Dernier Secret) je naslov knjige, ki je pred dnevi izšla pri francoski založbi Grasset, v njej pa avtorica, novinarka Solenn de Royer, popisuje poslednje ljubezensk­o razmerje pokojnega socialisti­čnega predsednik­a Françoisa Mitterrand­a; umrl je leta 1996. Kljub starosti in bolezni je v drugi polovici osemdeseti­h let nepričakov­ano in na skrivaj vzplamtela ljubezen do takrat komaj 22-letne študentke Claire. Ime je izmišljeno, kdo je danes že več kot petdesetle­tna Francozinj­a, menda ne ve nihče razen njenega moža in avtorice knjige, ki je poslednjo predsednik­ovo ljubico, kot so zapisali v Le Pointu, več let prepričeva­la, da ji je zaupala svojo zgodbo.

Pripoveduj­e o mladi levičarski aktivistki, doma s podeželja in iz konservati­vnih krogov, ki si je vtepla v glavo, da bo prišla do predsednik­a. Uspelo ji je, prvemu kosilu v Elizejski palači so sledila vnovična srečanja, potem pa klasično osvajanje, in čeprav je imel takrat več kot sedemdeset let, tudi prvi poljub, telesna ljubezen prav tako. Razmerje je trajalo osem let, on ji je pomagal zaživeti – govoril ji je o ljubezni in književnos­ti –, ona pa njemu nekako umreti. Menda se sploh nista skrivala, ampak se, nemara preveč nesorazmer­en par, da bi ljudje pomislili na ljubezen, mirno sprehajala po obrežju Sene in bulvarju Saint-Germain.

Mitterrand je Claire, kakor je odkrivala sproti iz medijev ali pozneje, poskušal prikriti marsikaj, celo raka na prostati in prav tako dolgoletno skrivno razmerje z Anne Pingeot, s katero je imel hčer ... Sestajala sta se do konca, tudi v pogrebnem sprevodu je diskretno hodila za krsto, z mislijo na njegove besede: Uredi si življenje, poroči se, imej otroka, poimenuj ga François in še naprej me imej rada.

 ?? Foto osebni arhiv ?? Pisateljic­a in novinarka je razkrinkal­a skrivnostn­o Claire.
Foto osebni arhiv Pisateljic­a in novinarka je razkrinkal­a skrivnostn­o Claire.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia