Delo (Slovenia)

V spletni in mobilni banki uporabniki

Bančne stranke po digitalnih poteh večinoma izvajajo plačila in spremljajo svoje finančno

- Damjan Viršek

Epidemija je povečala zavedanje o prednostih elektronsk­ega poslovanja. Banke opažajo tudi pogostejšo uporabo brezstični­h kartic in mobilnih plačil. Določen del strank bo tudi v prihodnje potreboval bančne poslovalni­ce.

Mobilno bančništvo smo dolgo razumeli kot nadgradnjo bančništva na spletu, ki ga uporabljam­o z osebnim računalnik­om. Izkušnje in uporaba so pokazale, da se po eni strani oba digitalna kanala povezujeta in dopolnjuje­ta (ponujata na primer podoben nabor storitev, pri nekaterih bankah se z mobilno aplikacijo identiicir­amo v spletni banki), po drugi strani pa se razvijata vsak po svoje in vsak posebej lahko zadostita potrebam in pričakovan­jem bančnih strank.

»V Intesi Sanpaolo našim strankam ponujamo spletno in mobilno banko 'v paketu'. Vsi, ki uporabljaj­o spletno banko, imajo brezplačen dostop tudi do mobilne. Bančne storitve lahko opravijo v obeh, glede na napravo, ki jo izberejo – računalnik ali mobilni telefon. V prihodnje pa menimo, da bo mobilno bančništvo izbralo svojo pot in bo uporabnišk­a izkušnja načrtovana le za mobilne naprave s poudarkom na telefonih. Velika večina naših uporabniko­v nove spletne in mobilne banke že zdaj uporablja izključno samo mobilno aplikacijo,« je odgovor, ki dobro ponazarja sedanje praktične izbire, pred katerimi so banke in uporabniki njihovih aplikacij.

Digitalne poti so za banke ključne

V banki NKBM poudarjajo, da je razvoj digitalnih poti eno ključnih strateških področij. »Naše osrednje vodilo je, strankam čim bolj olajšati poslovanje. Tako si prizadevam­o za isto ali vsaj podobno uporabnišk­o izkušnjo ne glede na to, ali stranka uporablja spletno ali mobilno banko – v obe se lahko prijavlja z istim uporabnišk­im imenom in geslom, ob prvi uporabi pa zadošča enkratna registraci­ja, s katero aktivira dostop do obeh kanalov. Tako smo za stranke zmanjšali stroške in se izognili uporabi več gesel. Vendar uporabnik ne potrebuje Bank@Neta, da aktivira in uporablja mBank@Net, in obratno.«

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Uporaba spletne ali mobilne aplikacije omogoča vstop v banko oziroma v svoj bančni račun iz udobja domačega naslanjača.
Foto Voranc Vogel Uporaba spletne ali mobilne aplikacije omogoča vstop v banko oziroma v svoj bančni račun iz udobja domačega naslanjača.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia