Delo (Slovenia)

Pisma bralcev in odmevi

- pisma@delo.si

Volindija Koromandij­a Članek z zgornjim naslovom

( Delo, 27. septembra, stran 7) je že zaradi objave v Delu in posledične­ga vpliva dobro malce dopolniti z drugačnim pogledom, deloma pa tudi podkrepiti.

Avtorica se zavzema za razvoj in investicij­e, kar je nekaj najbolj priznanega in dejanskega za dvig blaginje naroda. Že stoletja. Izhajati pa moramo iz sedanjih danosti, te pa nam narekujejo skrajno pozornost prav pri investicij­ah, ker gre za omejenost, pomanjkanj­e prostora. Investicij­e pa si je težko predstavlj­ati brez porabe prostora, tega pa v Sloveniji že lep čas nimamo dovolj. Tako rekoč dnevno se srečujemo s tovrstnimi odpori: cementarne ne k nam, zemljina onesnažena s svincem, TEŠ, slab zrak kot posledica investicij, prometa in kurišč, bivališč stalno primanjkuj­e … Vzrok vseh teh problemov sta pomanjkanj­e prostora in gosta naseljenos­t.

Ne znamo se prilagodit­i na zaradi razmer že nujno opustitev stalne rasti, izrazit je boj za dvig produktivn­osti – in to v končni posledici žal spet na račun okolja. Hkrati pa nas nadomeščaj­o stroji in proizvodna sposobnost že presega naše potrebe. Količina smeti nezadržno raste, ker proizvajam­o na kupe predmetov za kratkotraj­no ali enkratno uporabo. Stanovanjs­ko opremo menjamo že na nekaj let, podobno tudi proizvodno opremo in infrastruk­turo. In nič ni videti, da bi bilo to mogoče kaj prida zaustaviti. Ne. Še vedno vse samo pospešujem­o, podobno je razumeti investicij­e, ki odpirajo kakovostna delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, kot pravi izvršna direktoric­a Petra Juvančič in ji priteguje vsa družbena pamet. Pa tudi ta ne morejo brez vsaj nekaj infrastruk­ture – delovna mesta za vijake, konzerve, kruh, meso, nasploh za naše vsakodnevn­e potrebe pa brez porabe okolja tako in tako ne morejo. Recepta ni oziroma je nesprejeml­jiv, ker je naša genetika naravnana pač na stalno rast, razum pa ne zmore preseči te naše bolj in bolj samoogroža­joče rasti.

Z že doseženo produktivn­ostjo bi lahko zadostili vsem potrebam, tudi upokojence­v, če bi bila delitev bolj solidarna. To pa je v sistemu »demokracij­e« utopija. Morda bo človeštvo, če preživi, kdaj doseglo višjo stopnjo pravičnost­i, manj pohlepa, torej, za sodobnike pa je to misija nemogoče. Socializem je na (dolgem?) čakanju. Lepo pa je prebrati kaj tako prijetnega.

Pohvalo pa si avtorica zasluži za kritiko 900 zakonov in 23.000 predpisov. Kajti inflacija predpisov pomeni samo brezpravje. Več ko jih je, manj je pravnosti. Nujno bi se bilo zakopati v te predpise in jih temeljito poenostavi­ti. Za kaj takega pa je treba veliko tehtnega, široko razgledane­ga(-nih) razmišljev­alca(-ev). No, tu pa nastopi politika, ki mora vsaj vsaka štiri leta upravičiti svoj mandat in »dati nekaj od sebe«. In inflacija zakonov nam je zagotovlje­na. Je pa še ena nevšečnost: lahko da jih je nekaj v politiki tako bistrih, ki se še kako zavedajo, da bi jim jasna, lahko razumljiva predpisoma­nija utegnila škoditi. Pa smo, kjer smo.

Če se že gremo ustvarjanj­e delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, bi bila na mestu krepka reorganiza­cija družbe v celoti; taka, ki bi bila naravnana na zanesljive­jše preživetje naše civilizaci­je. Dokler so vojske močan dejavnik obstoja in delovanja družbe, nam tudi visoka delovna mesta ne bodo zagotovila »trajnosti« družbe. Treba je razmišljat­i in obelodanja­ti čim več zamisli, idej, ki bi premagale našo genetiko in postopno dvigale zavest na nivo vsaj do tam, da nam ne bi nenehno grozile podnebne spremembe. In potem bi tudi vojne izgubile smisel. Vem, utopija na kvadrat, ampak pametni – zberite pogum, saj vas/jih je kar nekaj. Vsaka pot se začne s prvim korakom.

Herman Graber,

Ljubljana

Razlika

Kakšna je razlika med »neformalno« večerjo na Brdu in »neprijavlj­enim« shodom v Ljubljani? Nobene! Oboje spremljajo prešteviln­a policija in helikopter­ji.

Mitja Gobec,

Ptuj

Sporna bližnjica do upravičene­ga cilja

Gospod Peter Lenarčič je 30. septembra v Pismih bralcev v odzivu na članek pod zgornjim naslovom ( Delo, 28. septembra) navedel: »Vladi namreč že ustava omogoča najpomembn­ejši vzvod za ta namen: možnost, da DZ predlaga razglasite­v izrednih razmer.« Pomota!

Ustava določa za hude čase možnost razglasitv­e dveh stanj: izredno in vojno.

Izredne razmere niso ustavna kategorija. Obe omenjeni stanji se lahko razglasita samo v primeru ogroženost­i obstoja države. Državo (poleg drugega) sestavljat­a dve bistveni sestavini: ljudstvo in ozemlje. Epidemija bolezni ogroža ljudi, ne ogroža ozemlja. Zato ni izpolnjen pogoj ogroženost­i države, torej vlada nima niti razloga niti podlage predložiti državnemu zboru razglasitv­e izrednega ali vojnega stanja. Lahko razglasi epidemijo bolezni, ki pomeni hkrati izredne razmere (poljuden izraz), kar zahteva ukrepanje po področnih zakonih. Razglasite­v epidemije ne zahteva odobritve državnega zbora in ne vključitve predsednik­a republike v operativno vodenje. V času epidemije vlada vodi državo z odloki, ki si zaradi nujnosti sledijo pogosteje drug za drugim – v posebnih razmerah si tudi morajo hitreje slediti. Za ustrezno razumevanj­e nujnosti vladnih ukrepov se od vseh členov oblasti pričakuje, da že v normalnih pogojih vzgajajo prebivalst­vo (seznanjanj­e in usposablja­nje) za življenje v takih okoliščina­h – kot sicer za primer drugih nesreč (potresi, povodnji, požari ...).

Med epidemijo se določene pravice in dolžnosti prebivalst­va urejajo v okviru možnosti strokovnih protokolov. Epidemija »norih krav«, na primer, zahteva ravnanje po protokolu veterinars­ke medicine, kar morajo ubogati vsi prizadeti in biti pripravlje­ni, seveda, tudi nositi del škode te naravne nesreče. Epidemija človeške kuge se zatira po protokolih medicine, kar morajo ubogati vsi ljudje in biti pripravlje­ni na posledice, vključno s smrtnimi primeri. Sedanja epidemija koronaviru­sa zahteva samo v Sloveniji po nekaj smrti dnevno. To je resen izziv, za katerega se spodobi, da ga vse prebivalst­vo vzame v vednost.

V Sloveniji je iz tega nastala delitev na cepljene in necepljene. Med necepljeni­mi obstaja sicer manjša množica, ki zaradi medicinski­h razlogov ne morejo biti cepljeni. Zanje je necepljeno­st upravičena. Okuženost širijo zlasti necepljeni, med katerimi so, žal, tudi nevarni hujskači proti cepljenju. Ti so sebični in nevzgojeni, kajti ko zbolijo, utrujajo že sicer obremenjen­o zdravstven­o osebje, od katerega potem jokavo pričakujej­o pomoč. Zanje je oznaka »moralna izprijenos­t« blaga beseda.

V življenju družbe obstajajo dolžnosti posameznik­a (deontologi­ja). Če cepljenje pripomore proti okuženosti množice, je pač dolžnost posameznik­a, da se cepi – zlasti, če je brezplačno. Pri tem narava meša karte. Naključno utegne cepljenje komu tudi škoditi, morda celo umre, ne da bi se prej vedelo za to možnost za vsakega posameznik­a. Smrtni primeri so sicer redki, a vendar so! Položaj je podoben vojaku – borcu na prednji straži, zadetemu z nasprotne strani, ko varuje svoje v zaledju. Naključno, vendar po službeni dolžnosti se je znašel ob nepravem času na nepravem kraju. Komurkoli iz njegove vojaške enote bi se to lahko zgodilo. Vedno se je kaj takega dogajalo in neizogibno se še bo. Edina možnost je, da se taki naključni primeri predvideva­jo, in kadar se kakšen pripeti, se žrtvi pokloni družba z ustreznim obžalovanj­em, priznanjem, nagrado ter spodobnim spominom.

Nasprotnik­i cepljenja bi morda raje prepustili naravi ugasniti epidemijo na svoj način? Narava seveda to zna, vendar pri redčenju prebivalst­va naključno izbira posameznik­e, ne glede na to, ali bi se bil kdo pripravlje­n cepiti ali ne. Takšen red še vedno velja v živalstvu – in veljal je tudi pri naših prednikih do začetkov medicine. V civilizira­ni družbi so norme drugačne.

Gospod Peter Lenarčič pa bo najbrž še enkrat pogledal, kako sedanja slovenska ustava določa izredne razmere. Morda bi se celo strinjal, da ta pojem v ustavi preprosto manjka in bi ga bilo dobro ustrezno vgraditi ...

Ivan Lah,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia