Delo (Slovenia)

Policista je žalil, mu grozil in ga udaril

Pijani Voznica in sopotnik ter še dva voznika končali v pridržanju

- I. R.

Brežiški policisti so pred dnevi, bilo je nekaj po 20.30, na območju Župelevca pri kontroli prometa ustavili osebni avtomobil škoda in 43-letni voznici zaradi očitnih znakov alkoholizi­ranosti odredili preizkus. Ta je pokazal, da je imela v litru izdihanega zraka 1,14 mg alkohola (2,4 g na kg).

Ženska ukazov policistov ni upoštevala, poleg vsega pa se je v postopek vmešal tudi 47-letni potnik v njenem vozilu, ki je policistu poskušal preprečiti izvedbo postopka; žalil ga je, mu grozil in ga celo udaril, zato so zoper oba uporabili prisilna sredstva, ju obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zoper voznico bodo vložili obdolžilni predlog, zoper 47-letnika pa na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

V noči na nedeljo so policisti v Metliki ustavili 45-letnega voznika osebnega avtomobila in mu odredili preizkus alkoholizi­ranosti, ki je v litru izdihanega zraka pokazal 0,72 mg alkohola. Zato so mu odvzeli vozniško dovoljenje in prostost. Ker je med postopkom žalil policiste in ni upošteval opozoril in ukazov, so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje.

Odklonil alkotest

Isto noč so brežiški policisti na območju Bizeljskeg­a ustavljali voznika osebnega avtomobila, a se je ta na njihove znake požvižgal in s povečano hitrostjo nadaljeval vožnjo. V Stari vasi je ustavil in poskušal pobegniti peš. Policisti so ga prijeli, obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Alkotest je odklonil, prav tako strokovni pregled. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in o kršitvah z obdolžilni­m predlogom seznanili sodišče.

Decembra 2018 je zaradi domnevnih nepravilno­sti pri energetski obnovi Splošne bolnišnice Murska Sobota sodnik Stanislav Žižek obsodil takrat aktivnega direktorja bolnišnice Korošca ter Ivana Hercoga in Draga Štrafelo, ki sta bila nadzornika omenjene energetske obnove. Korošcu je pred skoraj tremi leti izrekel zaporno kazen pet mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, Hercogu in Štrafeli pa štiri mesece zapora s preizkusno dobo dveh let.

Po pritožbi zagovornik­ov obtoženih je senat višjega sodišča v Mariboru novembra 2019 sodbo razveljavi­l in primer vrnil v ponovno odločanje na prvostopen­jsko sodišče v Murski Soboti. In sodnik Žižek je tokrat izrekel oprostilno sodbo. Ta sicer še ni pravnomočn­a, saj ni znano, ali se bo tožilstvo pritožilo.

Spomnimo, da je bil v obtožnem predlogu Korošec obtožen storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije, Hercog in Štrafela pa pomoči pri tem dejanju. Zgodba sega v leto 2010, ko je murskosobo­ška bolnišnica dobila odobrenih dobrih 4,8 milijona evrov nepovratni­h sredstev iz evropskega in slovenskeg­a proračuna za sofinancir­anje energetske sanaci

 ?? Foto Jože Pojbič ?? Ponovljeno sojenje je Bojanu Korošcu in soobtoženi­m prineslo oprostilno sodbo.
Foto Jože Pojbič Ponovljeno sojenje je Bojanu Korošcu in soobtoženi­m prineslo oprostilno sodbo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia