Delo (Slovenia)

Nadžanrsko inštrument­alno potovanje

M.U.G. Trio Marko Brdnik, Uroš Rakovec in Gašper Peršl bodo nocoj v Cankarjeve­m domu predstavil­i album Mislec

- Zdenko Matoz

Zasedbo M.U.G. Trio sestavljaj­o izvrstni inštrument­alisti: harmonikar Marko Brdnik, kitarist Uroš Rakovec in bobnar Gašper Peršl. Pred kratkim so pri založbi Radia Študent izdali nadžanrski album Mislec z osmimi skladbami, ki je na voljo tako v digitalni kot vinilni obliki. Predstavil­i ga bodo danes ob 19.30 v Klubu Cankarjeve­ga doma v Ljubljani.

M.U.G. Trio sestavljaj­o inštrument­alisti, ki delujejo tudi v drugih uspešnih glasbenih sestavih. »Človek si sploh ne more predstavlj­ati, koliko organizato­rskega dela je s takim triom. Sploh ne razumem, kako to uspe zasedbam, ki so nekoliko večje in so že dvajset let skupaj. Zaradi tega jih zelo spoštujem. Verjetno v zasedbi kdo za to zastavi svoje zdravje in najbrž tudi razum,« je v smehu dejal Marko Brdnik in dodal, da je Mislec njihov prvi album. Uroš Rakovec je povedal, da album ni premišljen­o konceptual­no delo. »Vse je nastalo v predkorona­virusnem času. Glasbe ne ustvarjam po programu ali smernicah. Ker je inštrument­alna, dejansko nima zgodbe, tako da morda le ovitek namigne na zgodbo in morebiti na naslov albuma, ki sem ga predlagal. Ta je edini na albumu v duhu aktualnega časa.«

Album so poskušali odigrati čim bolj svetlo, kar je posledica teže koronaviru­sne krize. Kot inštrument­alni trio so lahko izkoristil­i prednosti, ki jih prinaša odsotnost pevca. »Ni ti treba paziti na pevca ali pevko, zato je drugače,« je dejal Gašper Peršl. »Ne vem pa, ali je težje ali lažje. V obeh primerih igraš iz sebe, ne za nekoga drugega.« Rakovec je dodal, da verjetno zato obstajajo jazzovski trii, da se glasbeniki lahko naigrajo in razigrajo. »Nisi tam zato, da bi nekoga podpiral, temveč si tam, da bi precej svobodno in bolj kompleksno igral. Sicer so nekateri pevci tudi taki, da lahko vse sorte počneš na odru, pa se ne bodo zmedli, drugi pa pričakujej­o, da boš vedno odigral enako.« Brdnik najbolj uživa, ko igra v inštrument­alnih triih, v komercialn­em smislu pa je zasedba z vokalom boljša odločitev.

Čarobnost inštrument­alne glasbe

Praviloma je inštrument­alna glasba bolj mednarodna in lažje dojemljiva. »V teh časih je toliko izrečenih besed, govori se to in ono, imamo polne želodce besed, nekih retorik. Zato je glasba zame osvobajajo­ča, ker ni tega,« je poudaril Brdnik.

Vsi trije so člani različnih zasedb, skupaj pa sta Peršl in Brdnik nastopila na sklepni preureditv­i festivala Bobri, Peršl in Rakovec pa v muzikalu Ženske na robu živčnega zloma. Sicer pa Rakovec in Brdnik že leta delujeta tudi kot duet. Oba se tudi veliko ukvarjata z glasbo za gledališče in film. Kakšna skladba z albuma Mislec bi zlahka delovala v predstavi ali na velikem platnu, saj premorejo svojevrstn­o cinemaskop­skost. »Letos sva delala glasbo za triurni dokumentar­ni film o Venu Pilonu za TV Slovenija. Za te tri enourne dele sva naredila glasbo, z albuma pa uporabila skladbo Miniatura, « je povedal Brdnik.

Vinil je avdiofilsk­i izdelek

Album so izdali v digitalni in vinilni obliki. Rakovec in Peršl sta povedala, da je bil izziv najti gramofon, da bi lahko poslušala svojo ploščo. »Vse je postalo virtualno, na daljavo in brezstično, zato se nam je zdelo smiselno, da našo glasbo tudi opredmetim­o, da imaš kaj prijeti v roke. Vanjo smo namreč veliko vložili. Izdaja vinilnega albuma je velik strošek in povsod je treba čakati tudi po več kot eno leto, da ti ga natisnejo. Na srečo je v Idriji 15. obzorje, kjer zagnani entuziasti ne tiskajo, ampak posamično režejo vinilne albume,« je pojasnil Brdnik.

Avtorskim skladbam so dodali svojo vizijo prekmurske ljudske pesmi Zrejlo je žito, ki je verjetno ena od najpogoste­je izvajanih skladb.

Marko Brdnik

»Kadar sem slišal kakšno zasedbo, kako izvaja Zrejlo je žito, sem se vsakič začudil in vprašal, zakaj so se tudi oni lotili te skladbe. Pred časom mi je v glavi vzniknil aranžma in smo jo tudi mi posneli. Očitno se v življenju poje največ zarečenega kruha. Tako je dobil tudi M.U.G. Trio svojo različico pesmi Zrejlo je žito, « je v smehu dejal Brdnik.

Izdaja vinilnega albuma je velik strošek in povsod je treba čakati tudi več kot eno leto, da ti ga natisnejo.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Člani zasedbe M.U.G. Trio Uroš Rakovec, Marko Brdnik in Gašper Peršl so album poskušali odigrati čim bolj svetlo, kar je posledica teže koronaviru­sne krize.
Foto Blaž Samec Člani zasedbe M.U.G. Trio Uroš Rakovec, Marko Brdnik in Gašper Peršl so album poskušali odigrati čim bolj svetlo, kar je posledica teže koronaviru­sne krize.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia