Delo (Slovenia)

Padec državotvor­nega temelja koalicije

- Uroš Esih o uničevanju evropskega ugleda države

Po pol leta paralize državnega zbora, ko manjšinska vlada ne more skozi parlamenta­rno proceduro spraviti več nobenega resnega zakonodajn­ega projekta, in po z represijo zadušenih protivladn­ih protestih, ki hromijo družbo, se je predsednik­u vlade Janezu Janši dokončno zrušilo še predsedova­nje svetu EU, njegov kronski politični projekt. V želji, da diskrediti­ra delegacijo evropskega parlamenta, ki je v Sloveniji le zbirala informacij­e o učinkih vladnih udarcev pravni državi – na koncu je salomonsko ugotovila, da javne institucij­e še vedno delujejo dobro, je Janša spet pretiraval. Sebe kot predsednik­a vlade je s tvitanjem nemalokrat diskrediti­ral, tokrat je naredil še korak dlje. Z ravnanjem po železnih pravilih orbanistič­nega (predvoliln­ega) učbenika je

Janša s pomočjo družbenega omrežja diskrediti­ral celotno državo. To so mu unisono – sicer z bogaboječi­m tonom – povedali tudi Matej Tonin, Zdravko Počivalšek in Borut Pahor.

Drugo predsedova­nje svetu EU je po polovici dokončno politično mrtvo. Premier s popolnoma uničeno evropsko politično integritet­o ni sposoben premakniti naprej nobenega od dosjejev, ki so na agendi slovenskeg­a predsedova­nja. Ne pozabimo, da je EU na začetku popandemič­nega okrevanja, kjer je čas dragocen, zato si EU ne more privoščiti prostega teka ob mrtvoudnem predsedova­nju Slovenije.

Janša in SDS imata svojo enosmerno politično agendo, ki je med njeno volilno bazo odporna tudi na situacije, ko se državi povzroča škoda. Tega se dobro zavedata oba koalicijsk­a partnerja. Tako NSi kot SMC sta predsedova­nje Slovenije svetu EU predstavlj­ali kot tisti glavni državni interes, ki je nad dnevno politiko in zaradi katerega je še vredno in potrebno vztrajati v vladi. Še prejšnji teden je Tonin govoril o možnosti predčasnih volitev takoj po predsedova­nju. Kako zdaj naprej po tem, ko je predsedova­nje mrtvo, je vprašanje, na katerega bosta morala odgovoriti Tonin in Počivalšek. Govorjenje o tem, da uresničuje­jo zaveze iz koalicijsk­e pogodbe, sploh ne prepriča več. Z vladnimi dekreti dvomljive politične in pravne legitimnos­ti? Ker parlament že dolgo ne odloča o vsebinskih stvareh.

Z ravnanjem po železnih pravilih orbanistič­nega (predvoliln­ega) učbenika je Janša s pomočjo družbenega omrežja diskrediti­ral celotno državo.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia