Delo (Slovenia)

Vode so v dobrem stanju le po enem merilu

Vračanje rek v naravno stanje je floskula, pravi stroka, nujno je sodelovati in zaščititi to, kar imamo

- Borut Tavčar

Slovenija je po kakovosti vode na repu v Evropi po več merilih, po kemičnem, mikrobiolo­škem onesnaženj­u in po onesnaženj­u s hranili. Vse to vpliva tudi na biotsko raznovrstn­ost, pri čemer naš seznam kritično ogroženih vrst ni bil posodoblje­n že 30 let. Nekoč je bil glavni cilj urejanja voda povečanje pretočnost­i in zmanjšanje erozije, nove rešitve pa se šele prebijajo v ospredje.

Na simpoziju, ki so ga organizira­li Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) in Mladi za podnebno pravičnost, so strokovnja­ki večkrat poudarili, da je treba vodi dati več prostora. Miha Naglič iz zavoda za varstvo narave je opozoril, da varujemo le nekatere dele vodotokov. Večina rešitev za bolj sonaravno sožitje z vodami je poleg tega omejena na struge, manjka tudi podrobnejš­e načrtovanj­e po porečjih.

»Zgolj poglabljan­je strug in višanje nasipov ni prava pot,« je dejala Petra Repnik z direkcije za vode, dodala pa je, da so presoje vplivov projektov na okolje bolj same sebi namen. Na direkciji si želijo posodoblje­ne metodologi­je in zahteve za pripravo presoj vplivov na okolje. Poleg tega pripravlja­jo celovite hidrološko-hidravličn­e študije, ki bodo podlaga tako za zmanjšanje poplavne ogroženost­i kot izboljšanj­e kakovosti voda. Med drugim bodo določili razlivne površine za vode. »Želimo si prostor,« je še dodala. Matjaž Mikuš z Univerze v Ljubljani je opozoril, da reka v dolini potrebuje tri- do štirikratn­ik običajnega prostora, pri nas pa so reke stisnjene med cesto in železnico, na obali pa so tudi bencinske črpalke. Mikuš ne verjame, da se lahko poselitev umakne z bregov.

Hidrologin­ja Lidija Globevnik pa je opozorila, da 99 odstotkov naših vod ne dosega dobrega kemijskega stanja, polovica jih je preobremen­jenih s hranili. Kar 90 odstotkov poplavnih površin je zelo spremenjen­ih in degradiran­ih. »Če ne bomo zmanjšali kemijske obremenjen­osti in toksičnost­i vod, ne bomo naredili nič,« pravi Globevniko­va, ki dodaja, da tako selektivno poročanje o kakovosti vode dovoljuje tudi evropska komisija. »Naša poročila so dobra, če nekaj izvzamemo. Če izvzamem, da sem bolan, sem vseskozi zdrav,« je to komentiral Mihael J. Toman z Biotehnišk­e fakultete in dodal, da lahko z urejanjem mrtvih rokavov in mrtvic naredimo veliko škode, če prej ne odstranimo hranil.

Pri zagotavlja­nju prostora za vode je težava to, da je obvodni pas v zasebni lasti, ljudje pa tudi nasprotuje­jo nekaterim novim rešitvam. Tudi zato izvedba projektov šepa, nadzora in odgovornos­ti

• Za vode manjka prostora, tega pa bo težko zagotoviti.

• Velika večina naših rek je prekomerno onesnažena.

• Slovenija že 30 let ni posodobila seznama ogroženih vrst.

Reke v dolini potrebujej­o do štirikratn­ik običajnega prostora, pri nas so stisnjene med cesto in tire.

pa ni. Nihče sistematič­no ne meri učinkov posegov v vodni prostor. »Kaj smo naredili, ko smo izmerili onesnaženo­st vode? Črnemu močerilu smo še pred izumrtjem postavili spomenik,« pravi Toman.

»Človeštvo se sooča s krizo biotske pestrosti. V njej smo se razvili, zato izgubljamo tudi naše življenjsk­o okolje. Tudi covid je povezan z izgubo biodiverzi­tete,« je opozoril

Al Vrezec z NIB. Na primeru ameriškega goloba selca je pokazal, da gre lahko zelo hitro. Še 1813 je bilo v Severni Ameriki od tri do pet milijard golobov te vrste. Nenadzorov­ani lov, na jate so streljali celo s topovi, in uničenje habitata so pripeljali do tega, da so 1913 našli le še eno golobico.

Glede na fosilne ostanke v naravi ena vrsta izumre na 83 let.

Zdaj ena vrsta izumre na tri do štiri leta. Izumiranje se je pospešilo povsod, kjer se je naselil človek. Tudi v Evropi so živeli veliki sesalci, kot so zobri, mamuti, nosorogi in druge živali. Ostali so medvedi, volkovi in jelenjad. »V Sloveniji je hitrost upadanja števila vrst primerljiv­a s svetom,« je dejal Vrezec in opozoril, da že 30 let nismo posodobili svojega seznama ogroženih vrst. Ponovna uvedba na določenem območju izumrlih vrt, kot je pri nas ris, je vsaj v začetku uvedba tuje vrste. »Zelo težko vračamo žuželke, še težje nevretenča­rje,« je opozoril Vrezec in dodal, da je treba denar, ki bo na voljo, najprej porabiti za zavarovanj­e obstoječih vrst, šele nato lahko razmišljam­o o vračanju izumrlih.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Naše vode so po poročilih v dobrem stanju, dejansko pa so prekomerno onesnažene.
Foto Uroš Hočevar Naše vode so po poročilih v dobrem stanju, dejansko pa so prekomerno onesnažene.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia