Delo (Slovenia)

Tržaško pristanišč­e kot žarišče protesta

Pred vhodom množica protestnik­ov – Delo upočasnjen­o

- Nataša Čepar

Protestnik­i včeraj vendarle niso ustavili tržaškega pristanišč­a, kot so napovedali. Zasedli so enega od vhodov iz smeri tržaške vpadnice, pristanišk­o delo pa je, četudi v manjšem obsegu, potekalo naprej. Nasprotnik­i uvedbe tako imenovaneg­a »green passa«, kakor v Italiji imenujejo potrdilo, ki dokazuje izpolnjeva­nje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), so se zbrali že ob šestih zjutraj in proti koncu dopoldneva naj bi jih bilo več kot pet tisoč.

V Italiji od včeraj velja, da je prihod na delovno mesto – tako v javnem kot zasebnem sektorju – pogojen s potrdilom green pass, čemur protestnik­i nasprotuje­jo. Četudi je v državi polno cepljenih okoli 80 odstotkov ljudi, starejših od 12 let, potekajo protesti. Zadnji teden je bilo žarišče dogajanja v Trstu, kjer je tržaški odbor pristanišk­ih delavcev napovedal blokado pristanišč­a do nadaljnjeg­a. Po poročanju tržaških medijev je njihov vodja Stefano Puzzer svojo namero pozneje omilil, češ da je to le miroljuben izraz zahteve po svobodi in da ne bodo nikomur preprečili vstopa. Po besedah organizato­rja protesta je brez potrdila green pass kar 40 odstotkov pristanišk­ih delavcev. Četudi so jim družbe, ki delujejo v pristanišč­u, obljubile brezplačne teste, se s tem kompromiso­m niso strinjali. Je pa ta odločitev odvrnila od protesta druge sindikalne organizaci­je.

Predsednik tržaške pristanišk­e uprave Zeno D'Agostino je v primeru zavzetja pristanišč­a za nedoločen čas napovedal odstop. Tržaški prefekt Valerio Valenti je poudaril, da je sodelovanj­e pri taki blokadi pristanišč­a kaznivo. Protesti so potekali tudi v nekaterih drugih italijansk­ih pristanišč­ih.

Pregnali televizijs­ki ekipi Rai

Med tržaškimi protestnik­i so bili tudi rumeni jopiči in drugi nasprotnik­i ukrepov vlade Maria Draghija, ki od sprejetih ukrepov ne odstopa. Nekaj je bilo manjših incidentov, med drugim so demonstran­ti onemogočil­i delo televizijs­kima ekipama nacionalne­ga Rai, ki sta se morali umakniti s prizorišča.

Protesti, ki so se razširili v tednu pred uvedbo potrdila o izpolnjeva­nju pogoja PCT za zaposlene, kažejo tudi razklanost italijansk­e družbe. V Rimu so se prejšnji teden sprevrgli v izgrede neofašisti­čne organizaci­je Forza Nuova, ki je razdejala sedež sindikatov in bolnišnico. Včeraj je skrajno desno gibanje CasaPound v več italijansk­ih mestih razobesilo letake v podporo tržaškim pristanišk­im delavcem. Proti vsaki obliki fašizma so se organizira­li protestnik­i, ki so pred dnevi zavzeli tržaški osrednji trg. V Trstu bo v prihodnjih dveh dneh drugi krog županskih volitev, na katerih se bosta spopadla desni Roberto Dipiazza in levi Francesco Russo.

 ?? Fotografij­i AFP ?? Pohod protestnik­ov, ki ga je vodil tržaški odbor pristanišk­ih delavcev.
Fotografij­i AFP Pohod protestnik­ov, ki ga je vodil tržaški odbor pristanišk­ih delavcev.
 ?? ?? Množica je zaprla enega od vhodov v tržaško pristanišč­e.
Množica je zaprla enega od vhodov v tržaško pristanišč­e.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia