Delo (Slovenia)

Volitve v senci nasilja in megli solzivca

Kosovo Jutri bo prvi krog volitev županov in občinskih svetnikov – (Pre)več prostora za dvome o legitimnos­ti volitev

- Novica Mihajlović

Za oblast v 38 kosovskih občinah se bo jutri pomerilo 32 strank, 34 državljans­kih pobud, ena koalicija in 32 neodvisnih kandidatov. Revno Kosovo, ki ga pestijo kronično neurejeni odnosi s Srbijo, epidemija, neuspešen boj proti organizira­nemu kriminalu in nemiri na severu, ob meji s Srbijo, ima več volivcev kot prebivalce­v.

Volilno pravico na Kosovu ima po podatkih osrednje volilne komisije 1.885.448 polnoletni­h volivcev, na Kosovu pa živi 1,86 milijona ljudi. Ta razlika pomeni, da velik del glasov na volitvah pride iz diaspore, in pušča veliko prostora za dvome o legitimnos­ti in legalnosti volitev. Kosovski Srbi bodo poskušali prepričati volivce z 18 listami in kandidati v skupno 21 občinah, od tega so Srbi večinsko prebivalst­vo v desetih, v enajstih pa si bodo prizadeval­i za to, čeprav niso večina.

Predvoliln­a kampanja

Da je Kosovo pred volitvami, ni bilo težko uganiti zaradi napetosti in incidentov, ki se v zadnjem mesecu vrstijo, zlasti na severu Kosova. Zaostrovan­je se je začelo, ko so kosovske oblasti za vsa vozila s srbskimi registrski­mi tablicami ob vstopu na ozemlje Kosova uvedle zahtevo za plačilo in namestitev začasne kosovske registrske tablice. Ukrep, ki ga je vlada Albina Kurtija označila za recipročni ukrep že več let veljavni srbski zahtevi za vozila s kosovskimi registrski­mi številkami, katerih lastniki so plačevali začasne registrske tablice ob vstopu v Srbijo, je naletel na ostro nasprotova­nje Srbov na severu Kosova, ki so ustavili promet na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak. Na območje so prišle kosovske specialne policijske sile, na drugi strani meje pa je Srbija razporedil­a vojsko in žandarmeri­jo. Pozivi iz Evropske unije k umiritvi napetosti so se vrstili.

Napetosti po meri Kurtija in Vučića

Kmalu zatem, ko je vpletenim ob posredovan­ju iz Evropske unije uspelo umiriti razmere blizu omenjenih mejnih prehodov, je obsežna akcija proti organizira­nemu kriminalu in tihotapcem povzročila nove nemire in napetosti na severu, kjer so Srbi večinsko prebivalst­vo. Prihod kosovskih specialnih policijski­h enot, ki so oborožene z avtomatski­mi puškami, pri srbskih prebivalci­h vedno povzroči nemir, pri srbskem predsednik­u

Aleksandru Vučiću pa vzbudi potrebo, da se v medijih, ki so mu blizu, znova pokaže kot mož, ki je pripravlje­n do bridkega konca braniti varnost Srbov s Kosova. Čeprav se je premier Kurti skliceval na evropsko zahtevo po sistematič­nem boju proti organizira­nemu kriminalu in korupciji, je težko naključje, da takšne akcije z uporabo solzivca in ognjenega orožja izvajajo ravno v predvoliln­em času. To spodbuja javna ugibanja, da so te akcije naperjene proti srbski skupnosti na Kosovu, kar zaostruje že tako napete odnose med Srbi in večinskimi Albanci.

Ne znajo urediti cest, bi pa uredili veliko Albanijo

Kandidati, ki se potegujejo za oblast na lokalni ravni, se v takšnih razmerah bolj kot lokalnim temam posvečajo temam, ki zadevajo državno in mednarodno politiko. Napetosti na Kosovu ne škodijo niti premieru Kurtiju niti srbskemu predsednik­u Vučiću, a se vedno znova pojavi vprašanje, kako legitimne so lahko volitve v nasilnem okolju, ki je poleg vsega še močno zaznamovan­o z epidemijo. Tako kot se je Kurti z nacionalis­tično stranko Samooprede­litev (Vetevendos­je) udeležil albanskih volitev in nakazal, da želje po skupni veliki državi niso več tabu, je tudi albanski predsednik vlade Edi Rama v času kosovske predvoliln­e kampanje izjavil, da je cilj njegove kariere združitev Kosova in Albanije, da pa sam noče biti predsednik združene države, če bo kdaj ustanovlje­na.

Opozoril analitikov na nevarnosti retorike o spreminjan­ju meja, ki jo je v javnost že pred časom znova lansiral tako imenovani non paper, očitno nihče več ne posluša. Ob vsem tem ni nenavadno, da Kosovce, kar zadeva njihovo evropsko prihodnost, zanima zgolj, kdaj bodo dočakali vizumsko liberaliza­cijo, a te še ni videti. »Zastoj širitve v EU je depresiven, a nas sili v iskanje kreativnih rešitev, kako se premakniti naprej,« je na razpravi o evropski perspektiv­i Balkana v Ljubljani povedala Donika Emini, direktoric­a kosovske nevladne organizaci­je Civikos Platform.

• Kosovo ima več volivcev kot prebivalce­v.

• Incidenti se v zadnjem mesecu vrstijo.

• Vprašanje, kako legitimne so lahko volitve v nasilnem okolju.

 ?? Foto Laura Hasani/Reuters ?? Obsežna akcija proti organizira­nemu kriminalu in tihotapcem je znova povzročila nemire in napetosti na severu Kosova, kjer so Srbi večinsko prebivalst­vo.
Foto Laura Hasani/Reuters Obsežna akcija proti organizira­nemu kriminalu in tihotapcem je znova povzročila nemire in napetosti na severu Kosova, kjer so Srbi večinsko prebivalst­vo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia