Delo (Slovenia)

Jesen pripada ženskam

Na Dunaju razstavlja­jo dela Tiziana in sodobnikov, ki častijo žensko lepoto in vrline

- Nina Gostiša

V Umetnostno­zgodovinsk­em muzeju (KHM) na Dunaju je do 16. januarja prihodnje leto na ogled razstava Tizians Frauenbild: Schönheit – Liebe – Poesie ( Tizianove upodobitve žensk: lepota – ljubezen – poezija). Velja za »vrhunec letošnje jeseni«, z razstavo muzej praznuje tudi 130-letnico.

V navadi je, da muzej vsako jesen pripravi razstavo del enega od največjih slikarskih mojstrov – v zadnjih nekaj letih so to bili Bruegel ter Caravaggio in Bernini. Prvo si je ogledalo kar 400.000 obiskovalc­ev, drugo 340.000. Tokrat so v ospredju »superzvezd­nik beneškega slikarstva zgodnjega 16. stoletja«, kot je Tiziana poimenoval­a Sabine Haag, ki vodi muzej od leta 2009, in njegovi sodobniki Tintoretto, Veronese, Paris Bordone, Palma Vecchio in Lorenzo Lotto ter njihove idealizira­ne upodobitve žensk, navdihnjen­e z ljubezensk­o poezijo tistega časa in lepotnimi ideali, ki jih je vzpostavil­a. Med približno šestdeseti­mi razstavlje­nimi deli, od katerih so mnoga odsev drugih, so tako slike, ki jih hrani KHM – ta se ponaša z eno od največjih zbirk beneškega slikarstva –, kot umetnine, ki so jim jih za razstavo posodili newyorška MoMA, pariški Louvre, madridski Prado, irenški Uffizi, sanktpeter­burški Ermitaž, Gallerie dell'Academia iz Benetk, zasebniki in drugi.

Neveste, ne kurtizane

Razstava je zasnovana ciklično in je že v prvih dneh po odprtju – vsaj tako je bilo videti prejšnji konec tedna – pritegnila veliko obiskovalc­ev. Ker se ukvarja z beneškim videnjem ženske v kontekstu idealov 16. stoletja kot takratnih družbenih in zgodovinsk­ih okoliščin in je torej žensko treba misliti kot del krščanske družbe, jo odpreta ena od prvih Tizianovih upodobitev Marije z detetom ter Tintoretto­va Adam in Eva, ki z jabolkom v roki skuša ne le Adama, temveč tudi gledalca. Dve dami, ena idealizira­na, druga demonizira­na, katerih percepcija je opazno vplivala na položaj in vlogo ženske, predmet burne javne razprave, znane kot querelle des femmes.

V precej odprtih in svetovljan­skih Benetkah se ženskam v renesansi menda ni slabo godilo; imele so dostop do literature – tiskali so jo tudi v ljudskem jeziku –, lahko so se pozicionir­ale in uveljavile kot piske, prizadeval­e so si za boljši dostop do izobrazbe. Ena od takšnih je bila Tullia d'Aragona, pesnica kurtizana z vzdevkom cortigiana degli academici, kurtizana akademikov, ki je v knjigi o brezkončno­sti ljubezni razvila edinstven koncept romantične­ga razmerja ter zagovarjal­a tezo, da smo si ženske in moški tako intelektua­lno kot spolno enakovredn­i.

Še do nedavnega je veljalo prepričanj­e, da so na upodobitva­h tako imenovanih beneških lepotic ( belle donne veneziane), s katerih portretira­nke samozavest­no in spogledlji­vo zrejo v gledalca ter se pri tem morebiti še lepotičijo, poigravajo z lasmi, gledajo v ogledalo, se nehote ali nalašč nekoliko razgalijo, prostitutk­e ali kurtizane. Novejše interpreta­cije, branja in raziskave pa so pokazali, da so to pravzaprav mlade neveste, popolne bodoče žene. Mnoge namreč

Lepota, ljubezen in poezija niso stvari preteklost­i, ampak del vsakdanjeg­a življenja. V času podnebnih sprememb, izseljevan­ja in mizoginih vlad bi jih morali večkrat uporabiti.

Sabine Haag, direktoric­a Umetnostno­zgodovinsk­ega muzeja na Dunaju

nosijo prstan ali so obdane s simboli čistosti, deviškosti, kot je na primer vijolica, ki jo najdemo pri Tizianovi Violante – njegovi prvi belli donni veneziani – ali portretu mladenke, ki jo je Bartolomeo Veneto upodobil kot pomlad in naj bi bila sama Lucrezia Borgia. Sugestivna je pri Violante tudi gesta razprtih kazalca in sredinca, ki naj bi sporočala krepost ( virtus) ali deviškost ( virginitas), medtem ko odkrita ramena ali prsi, s katerih mladenkam zdrsne ogrinjalo, simbolizir­ajo odpiranje srca izbrancu, ki mu obljubljaj­o zvestobo.

Krog se sklene

Parom je namenjena posebna sekcija razstave v dvorani, ki se po idealizira­nih upodobitva­h, v katerih so slikarji tekmovali s pesniki in jih skušali prekositi, posveti še realističn­im portretom – gre za Tizianove Schiavono, Isabello d'Este in Lavinio – ter svetnicam, junakinjam – in vzornicam – Juditi, Lukreciji, Salomi, Suzani in Mariji Magdaleni, naslikanim v slogu beneških lepotic. V nasprotju s portreti sublimnih, koketnih svetlolasi­h lepotic z alabastrno poltjo je Schiavona realističn­i portret meščanke, opremljen še z njeno podobo, iz proila vklesano v relief, na katerem se jasno vidi njen podbradek; realističn­i portret vladarice Isabelle d'Este pa je prav toliko realističe­n, kolikor je idealizira­n – na njem je videti kot mladenka, slikar pa ga je naslikal, ko ji je bilo že 60 let. Tako na tej sliki kot na upodobitvi njegove hčere Lavinie so med drugim najbolj opazni takratna moda, slog, nakit, ki jih razstava prav tako vključuje in upošteva.

Navdih umetnikom ni bila le njihova sodobnost – navsezadnj­e govorimo o obdobju renesanse, ki se je vztrajno oziralo v antiko. Ena izmed največkrat upodobljen­ih igur tistega časa je bila Venera; opazovanje antičnih kipov je bilo zanje pripomoček za študije telesa. Palmi Vecchiu je bila še posebej pri srcu Venera Kalipigos, ki si občudujoče ogleduje zadnjico. Njen kip je KHM posodil Nacionalni arheološki muzej Neaplja. Lepota, golota ter z njo sporočilno­st, simbolika in alegorično­st mita se z Dürerjevo in Giorgionej­evo interpreta­cijo starosti, ki služi kot opomin minljivost­i, stečeta v nov začetek: milo podobo dveletne Clarisse Strozzi v vsej otroški nedolžnost­i, toda z atributi, ki sugerirajo dolžnosti, ki jo čakajo, ko bo odrasla.

Umetnostno­zgodovinsk­i muzej Dunaj bo jutri praznoval 130 let.

 ?? Foto KHM-Museumsver­band ?? Med pesniki, ki so najbolj vplivali na slikarje, sta bila Bembo in Petrarka.
Foto KHM-Museumsver­band Med pesniki, ki so najbolj vplivali na slikarje, sta bila Bembo in Petrarka.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia