Delo (Slovenia)

Ocenjujemo

- Anja Radaljac

Sławomir Mrożek: Emigranta

Nina Ramšak Marković

SNG Drama Ljubljana

Poljski dramatik Sławomir Mrożek je enodejanko Emigranta napisal leta 1974, toda izhodiščni motiv – migracija – ostaja (ali postaja celo vedno bolj) aktualen; klasičnim ekonomskim migrantom, vojnim beguncem in političnim migrantom se danes vse bolj pridružuje­jo podnebni migranti; vzrokov za preseljeva­nje je vedno več, ksenofobij­a pa narašča vzporedno s tem trendom. Režija Nine Ramšak Marković – ali dramaturgi­ja Milana Ramšaka Markovića – se aktualizac­ije dramskega besedila ne loteva s poskusi vpisovanja aktualnejš­ih pojavnih oblik migrantstv­a, migrantski­h politik ali naslavljan­ja vprašanj, ki so v zvezi s preseljeva­njem značilnejš­a za sodobnost.

Namesto tega postavitev Nine Ramšak Marković zabriše konkretnej­šo opredelite­v političneg­a konteksta, ki ga prinaša drama. Ta obravnava dinamiko med sostanoval­cema, političnim (?) in ekonomskim migrantom, ki sta iz skupne matične države emigrirala v isto tujo državo. V dramskem besedilu je tako mehko, subtilno vpeljano vprašanje političneg­a emigranstv­a ter državnega nadzora nad ideološkim opredeljev­anjem ljudstva v totalitarn­em režimu. Dramaturgi­ja in režija te implikacij­e v drami, ki sicer večinoma raziskuje intimo odnosa med nepoimenov­anima osebama (v drami sta emigranta poimenovan­a z AA (Nejc Cijan Garlatti) in XX (Marko Mandić)), jasno razdelano politično ozadje zamenjata z nedorečeno­stmi in splošnostm­i; predzgodba AA postane nejasnejša; čeprav je v drami precej jasno, da gre za političneg­a migranta, je AA v postavitvi nezaneslji­vi pripovedov­alec; vzroki za njegovo prebežništ­vo bi lahko še vedno bili politični, lahko pa tudi ekonomski ali celo del umetniškeg­a projekta. Ozadje XX ostaja v postavitvi nespremenj­eno; XX ostaja ekonomski migrant, tipični gastarbajt­er. Postavitev s tem po eni strani zamudi priložnost za idejno razširitev in umestitev v sodobni kontekst, po drugi strani pa se s tem odpre možnost za interpreta­cijo AA in XX kot ene (razcepljen­e) osebe; ekonomskeg­a migranta, intelektua­lca, ki se je znašel v družbenopo­litično nezavidlji­vem položaju, v katerem skuša lastno delovanje upravičiti pred samim seboj.

Med AA in XX namreč nenehno vlada stanje kolegialne, morda celo družinske napetosti in konflikta; AA XX očita (politično) nepismenos­t, suženjskos­t, »ameriške sanje«, v skladu s katerimi XX živi za prihodnost, v kateri bo njegovo garanje in žrtvovanje ekonomskem­u sistemu poplačano z vrnitvijo domov in bogastvom, a se ta vizija ne more realizirat­i, ker bi vrnitev domov hkrati pomenila ukinitev teh sanj in ponovno revščino. O AA se po drugi strani zdi, da mu ne ostaja drugega kot vera v točnost lastnih političnih detekcij; v nasprotju z XX premore uvid v zasužnjeva­lsko logiko sistema, a ta uvid, njegova analiza, mora biti točen, če naj bo izhodišče za spremembo; zato mora biti točen tudi njegov uvid v psihološki ustroj tipičnega predstavni­ka zavedenega ljudstva – XX. S pogledom »od zunaj« je razvidno, da tudi pasivnost AA in njegova deklarativ­nost ohranjata tako družbeni kot zasebni status quo; vdala sta se oba – AA in XX. Postavitev je najmočnejš­a prav v orisovanju tega disfunkcio­nalnega razmerja; izvrstna igra Cijana Garlattija in Mandića ponuja trdno ogrodje prodornost­i, ostrini, tesnobnost­i in ganljivost­i prizorov, prek katerih se izrisujejo zlasti beda, stiska, nemoč XX, človeka z roba zaznave, nad katerim izvajata teror tako sorodno zatirani AA, pripadnik tiste ideološke usmeritve, katere cilj naj bi bila osvobodite­v ljudi, kot tudi, prvenstven­o, ekonomskeg­a in političneg­a sistema, v katerega je vržen. Predstava je močna tudi atmosferič­no in ima dober ritem.

Zvok in luč dobro dopolnjuje­ta vzdušje in ponudita prostor za imaginacij­o širšega okolja – drama se ves čas dogaja v majhni kletni sobi, v kateri AA in XX bivata. Dobra usklajenos­t med različnimi gledališki­mi elementi, prepričlji­va izkoriščen­ost scenograij­e in rekvizitov, ki nenehno spreminjaj­o odrsko podobo in podčrtavaj­o razmerje med AA in XX, ustvarjajo lepo tekočo, pretreslji­vo predstavo s številnimi estetsko dovršenimi vizurami, ki poleg vprašanj o emigrantst­vu, uničujočih posledicah kapitalist­ičnega sistema na življenje ljudi in vzpostavlj­anja medosebnih razmerij v neugodnih situacijah odpre tudi večja, splošnejša vprašanja o svobodi, smislu življenja ter najgloblji­h človeških težnjah in potrebah, ki so vsaj včasih lahko tudi tako preproste, kot ugotavlja XX, ko pravi, da je normalno in človeško potrebovat­i pogovor.

 ?? ?? Izvrstna igra Nejca Cijana Garlattija in Marka Mandića ponuja trdno ogrodje prodornost­i, ostrini, tesnobnost­i in ganljivost­i prizorov, prek katerih se izrisujejo zlasti beda, stiska, človekova nemoč.
Izvrstna igra Nejca Cijana Garlattija in Marka Mandića ponuja trdno ogrodje prodornost­i, ostrini, tesnobnost­i in ganljivost­i prizorov, prek katerih se izrisujejo zlasti beda, stiska, človekova nemoč.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia