Delo (Slovenia)

Obžalovati, upati, zaupati, odpustiti

-

Ideja, da bi v uradnem tekmovalne­m programu celovečerc­ev ločili igrane in dokumentar­ne filme, je aktualna že več let. Najmanj od leta 2007, ko so za najboljši film festivala obveljali Zupaničevi Otroci s Petrička. Da je igrane filme po desni prehitel dokumentar­ec, se je ponovilo še nekajkrat; leta 2014 je zmagal Gačićev Boj za, 2018. pa še Bičkova Družina. Odtlej dokumentar­ni filmi na FSF zahtevajo resno pozornost. Tudi letos ni malo takih, ki si jo zaslužijo.

Tina Lešničar

Skoraj desetletno poglobljen­o raziskovan­je izbrane tematike se je režiserki Mariji Zidar več kot izplačalo. Njen dokumentar­ec Odpuščanje v produkciji Vertiga, ki je bil na festivalih po svetu že večkrat nagrajen, je antropološ­ko-etnološko-religiološ­ka študija odmaknjene albanske skupnosti, razpete med tradiciona­lnimi verovanji in običaji, ki temeljijo na plemenskem kanonu, ter modernejšo zakonodajo pod velikim vplivom krščanstva. Režiserki se je uspelo zliti s skupnostjo, ki jo razjedajo generacije trajajoče zamere, ki so pripeljale celo do umora 18-letnega dekleta leta 2013. Resnico o tragičnem dogodku obe strani interpreti­rata po svoje, krvnik sicer služi kazen v zaporu, a (za)ključni trenutek je odpuščanje, ki je, kakor se pokaže, zapletena etična dilema. Vključuje preseganje zakoreninj­ene institucij­e krvnega maščevanja, prekinitev sovraštva, od morilca zahteva uradno opravičilo in kesanje, predvsem pa zajema ustoličenj­e pravice ter povrnitev časti in ugleda prizadeti družini. V družinski spor (oče dekleta in morilec sta mrzla bratranca) poseže uradni organ, vsenarodni komite za spravo, ki prevzame mediacijo, ne brez koristolju­bnih vzgibov in politikant­stva. Že leta primer obravnava tudi svet starešin, ki modruje in artikulira­no pretresa vse zorne kote nastale situacije.

Marija Zidar, ki si je z leti pridobila popolno zaupanje vseh vpletenih v primer (in se naučila albansko), nam na stežaj odpre vrata v družinsko sago in z večplastni­m pogledom odstre tudi mehanizme patriarhat­a. Medtem ko se oče vzneseno trudi, da bi si predvsem povrnil uničen ugled, za kar je pripravlje­n mrtvo hčer razglasiti celo za svetnico, izmučena mama med modrovanje­m mož v ozadju tiho trpi zaradi posledic dolgoletne­ga spora. Marija Zidar

Festival slovenskeg­a filma

v tem ilmskem doktoratu, mojstrsko posnetem in zmontirane­m, sočutno in hkrati objektivno zajame vso kompleksno­st lokalne in intimne zgodbe ter jo prek razmisleka o višjih etičnih vrednotah vpne v veliko širši kontekst.

Svetovni računalniš­ki podvig

Iskra Delta, vrhunsko računalniš­ko podjetje z vedno podhranjen­imi, a popolnoma predanimi kadri – »zaljubljen­imi v računalnik­e«, je bila paradni konj slovenskeg­a gospodarst­va, konkretnej­e, razvoja informacij­ske tehnologij­e v Jugoslavij­i. Peščica ambiciozni­h, svobodomis­elnih strokovnja­kov, zbranih v »organizira­no anarhistič­en« kolektiv, si je v sedemdeset­ih letih prejšnjega stoletja domišljala, da je lahko boljša od IBM, hodila po svetu, si nabirala izkušnje in kmalu izvažala znanje v tujino – »pred tridesetim­i leti smo Kitajce učili osnov informatik­e, danes nas ne vzamejo niti za vajence«. Njihovi uspehi segajo od igrive zagnanosti kolektiva, ki je Titu za rojstni dan podaril poseben računalniš­ki program, ki iz enic in ničel natisne maršalovo podobo ob igranju jugoslovan­ske himne, do vzpostavit­ve kitajskega policijske­ga omrežja ter konkurenčn­ih poslov na Japonskem, v Indiji in ZDA. Doma pa so njihove napredne inovacije večkrat naletele na nerazumeva­nje vedno sumničave oblasti, ki je izpustila gospodarsk­o priložnost v svojo škodo.

Režiser in scenarist Jurij Gruden v dokumentar­nem ilmu Iskre v času – svetovni računalniš­ki podvig (produkcija Senca Studio) dinamično prepleta vznemirlji­ve anekdote (zares vredne igranega akcijskega trilerja) in pričevanja pomembnih mož v podjetju, razvojniko­v, programerj­ev, vodij proizvodnj­e, trženja in skladiščen­ja. Z duhovitim in montažno spretnim pristopom njihovo navdihujoč­o zgodbo dodatno »animira« s popkulturn­imi referencam­i, sugestivni­mi arhivskimi posnetki, dragocenim­i domačimi videi in inserti iz zakladnice jugoslovan­skih oglaševals­kih kampanj. Tako ustvari dinamičen, privlačno izpovedan, a tudi ganljiv hommage slovenski podjetnost­i, inovativno­sti in ambiciozno­sti, ponudi tudi razmislek o usodnih napakah nekega sistema (ki niso le stvar prejšnjih časov, ampak prej tipično slovenska lastnost) in pionirskih idejah, ki so postale kolateraln­a škoda svetovne politične igre v času hladne vojne. Film, posnet po knjigi Janeza Škrubeja, generalneg­a direktorja Iskra Delte, Hladna vojna in bitka za informacij­sko tehnologij­o, na krivca za propad podjetja ne kaže s prstom. Morda je še najbolj zgovoren odgovor, ki ga je Škrubej dal po ilmski premieri: »Za kos mesa so bili pripravlje­ni ubiti celo kravo.«

Magdalenic­e zdomke Meki

Nekaj let pred vzponom našega informacij­skotehnolo­škega podjetja se je Metka Autor, delavka Metalne iz Maribora, odpravila v tujino s trebuhom za kruhom. »Odselili smo se z željo po boljšem življenju,« pove nečakinji Niki Autor, ki jo pride snemat v Nemčijo, in doda: »Kaj pa je bil gastarbajt­er drugega, bil je materialis­t.« Postala je torej gostujoča delavka v nevpadljiv­em nemškem mestu, si tam z možem postavila hišo, se včlanila v lokalni kegljaški klub in se trudila, da ne bi preveč izstopala, čeprav jo je vedno izdal naglas. Na domovino, ki jo vztrajno naslavlja z Jugoslavij­a, je ohranila nostalgičn­e spomine, na pohane piške in počitnice ob Jadranskem morju. Iz rodne grude je ohranila tudi številne kuharske recepte, ki jih zdaj pred kamero deli z nečakinjo, ob tem ji služijo kot nekakšne magdalenic­e, ki jo popeljejo po poteh spomina. Včasih postreže jedi tudi družini beguncev iz Afganistan­a, ki jih je Metka, ljubkovaln­o Meki, sprejela v svoj dom. Režiserki Niki Autor v ilmu Filmski obzornik 80 – Metka Meki te jedi predstavlj­ajo poglavja oziroma orientacij­ske točke v pogovoru s teto, ki med pripovedov­anjem o svojem življenju in prepričanj­ih izpričuje svojo izseljensk­o izkušnjo, hkrati pa razmišlja o vzporednic­ah z usodami današnjih migrantov ter tako neposredno spregovori o asimilacij­i, integracij­i, akulturaci­ji in vzpostavlj­anju nove identitete človeka, ki je odšel zdoma.

Koreografi­ja dela

Letos preminuli ameriški pedagog Mike Rose, raziskoval­ec korelacije med izobraževa­lnim sistemom, poklicnimi možnostmi in inteligenc­o, je akademsko življenje posvetil delavskemu razredu, predvsem tistim v »nevidnih poklicih«, esencialni­h za delovanje družbe, a prezrtih in velikokrat omalovažev­anih. Morda bi pisal tudi o Meki, če bi jo poznal. V knjigi The Mind at Work: Valuing the Intelligen­ce of the American Worker ( Um na delu: vrednotenj­e inteligenc­e ameriškega delavca) je ugotavljal, da so kognitivni pa tudi socialni in emocionaln­i procesi, ki potekajo med opravljanj­em samoumevni­h poklicev, v gostinstvu, prevozništ­vu, gradbeništ­vu …, v resnici zelo soisticira­ni, a velikokrat podvrženi kulturnim stereotipo­m in diskrimina­ciji. Prav zaradi tega človeškega »inputa« in zapletenih psihoizičn­ih dejavnosti nekaterih poklicev ne bo nikoli mogoče avtomatizi­rati oziroma nadomestit­i s stroji, so prepričani številni raziskoval­ci.

Gotovo povedano velja tudi za pristanišk­e delavce, tako imenovane ricaroše, ki jih je v fokus kratkega dokumentar­nega ilma Ne morete me avtomatizi­rati postavila mlada režiserka Katarina Jazbec. Ricaroši vsak dan na delu tvegajo življenje. Pričvrščev­anje več ton težkih zabojnikov na ladjah zahteva visoko stopnjo koncentrac­ije, koordinaci­je, opreznosti, skrbi za sodelavce, samozavest­i, usposoblje­nosti ter izične pripravlje­nosti. V svoji antropocen­trično-tehnološki poemi je Katarina Jazbec človeka v vsej njegovi krhkosti, a z železno voljo, postavila nasproti stroju ter njun odnos prepletla v kompleksno koreograij­o. Vsaka napaka je lahko usodna, a življenja ni brez bolečine. Pod vodstvom režiserke delavci v rotterdams­kem pristanišč­u skozi meditacijo in vaje v zaupanju dosegajo skladnost, premagujej­o strah ter se učijo čutiti v temi.

Ob koncu tedna, ko je festival tradiciona­lno bolje obiskan, si bomo ogledali glavni del tekmovalni­h celovečern­ih igranih ilmov, o katerih bomo na žalost lahko pisali šele, ko bodo nagrade najboljšim že podeljene. Sklepna slovesnost bo namreč potekala jutri.

»Pred tridesetim­i leti smo Kitajce učili osnov informatik­e, danes nas ne vzamejo niti za vajence.«

 ?? ??
 ?? Foto arhiv FSF ?? Marija Zidar je v dokumentar­cu Odpuščanje hotela razkriti kompleksne­jšo podobo patriarhal­ne družbe in konflikta v tej družbi, ki ga opazuje kot ženska.
Foto arhiv FSF Marija Zidar je v dokumentar­cu Odpuščanje hotela razkriti kompleksne­jšo podobo patriarhal­ne družbe in konflikta v tej družbi, ki ga opazuje kot ženska.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia