Delo (Slovenia)

Kavo in tortice nam bodo stregli roboti

Digitaliza­cija turizma Premalo vlaganj v nove tehnologij­e in pomanjkanj­e znanj – STO pripravlja ambiciozno digitalno strategijo

- Maja Grgič

Natakarji v Kavarni Park na Bledu imajo od septembra dva nova pomočnika – Pavlo in Toneta. To sta digitalna strežna vozička, ki gostom dostavita kavo, čaj ali slastno blejsko rezino, z njimi tudi glasovno komunicira­ta, jim zapojeta za rojstni dan ali zapredeta, če ju obiskovale­c poboža. Za zdaj »govorita« angleško, a naj bi se kmalu »naučila« tudi slovenščin­e. V restavraci­jah Save Turizma na Bledu bodo prihodnji teden dobili še 12 takšnih pomočnikov za pospravlja­nje miz, načrtujejo pa jih tudi v restavraci­jah skupine na Obali in v termah.

Pavla in Tone v podobi mačke z metuljčkom, ki sta že postala tudi turistična atrakcija, sta le ena od možnih digitalnih rešitev, h katerim se vse bolj zatekajo turistični ponudniki. V Savi Turizmu pojasnjuje­jo, da so jih uvedli za razbremeni­tev natakarjev, ki v restavraci­jah in kavarnah vsak dan prehodijo tudi do 15 kilometrov. Digitaliza­cija namreč nezadržno prodira tudi v turistično panogo, in naj bi bila, kot je slišati v zadnjem obdobju, eden od ključnih izzivov slovenskeg­a in svetovnega turizma na poti do okrevanja in transforma­cije po pandemiji covida-19, ki je to dejavnost močno prizadela.

Kaj torej digitaliza­cija prinaša potrošniko­m in kaj ponudnikom turistični­h storitev? Vodja gostinstva skupine Falkenstei­ner Hotels & Resorts Sebastian Postogna je že lani na eni od okroglih miz poudaril, da digitaliza­cija v hotelirstv­u ni robotizaci­ja, ampak da bodo tisti, ki jo bodo uvedli prvi, zmagovalci: »Digitaliza­cija je tista, ki mora biti v pomoč in dodana vrednost tako za gosta kot za organizaci­jo.«

Prevlada spleta

Ko govorimo o digitaliza­ciji v turistični panogi, mnogi najprej pomislijo na rezervacij­o letalske vozovnice ali nastanitve po spletu. To je seveda razumljivo, saj globalni podatki kažejo, da je bilo pred pandemijo samo prek spletnih agencij, kot je Booking.com, po svetu opravljeni­h več kot 40 odstotkov rezervacij, v bolj razvitih državah pa tudi po 60 odstotkov ali več. Prek spletne platforme Airbnb pa naj bi leta 2019 potrošniki opravili že kar petino rezervacij za počitniški najem.

A Miha Bratec s Fakultete za turistične študije – Turistica opozarja, da je treba digitaliza­cijo v turizmu razumeti veliko širše kot le nakup oziroma rezervacij­o po spletu. Nanaša se namreč še na upravljanj­e in poslovne procese ter seveda na trženje. Bratec meni, da slovenski turistični ponudniki z digitalno transforma­cijo zamujajo od deset do 15 let, skrbi pa ga, da je pandemija ta zaostanek le še povečala, saj so se proračuni za razvoj in promocijo v turizmu skrčili: »Na dolgi rok smo postali še bolj nekonkuren­čni.« Kot pravi, so spletne agencije vlaganja v marketing še okrepile, saj zanj namenjajo 40 odstotkov zaslužka, medtem ko so hoteli in drugi nastanitve­ni ponudniki ta delež zmanjšali z deset odstotkov na pet. Med pandemijo se je obseg rezervacij pri ponudnikih sicer povečal, a sogovornik meni, da predvsem zaradi turistični­h bonov.

STO meri na pet najboljših

V Slovenski turistični organizaci­ji (STO) so kljub temu optimistič­ni. Zastavili so si, da bo naša država v manj kot desetih letih na področju turizma postala ena od petih digitalno najrazvite­jših držav. To naj bi bil tudi cilj digitalne strategije, ki jo pripravlja­jo. »Digitaliza­cija v turizmu je bila pomembna že pred pandemijo, ta pa je te procese le še pospešila. S temeljitim razumevanj­em potreb panoge in tega, kaj tehnologij­a omogoča, lahko začnemo sistematič­no digitalno transforma­cijo slovenskeg­a turizma, pri čemer morajo rešitve zajemati različne ravni in področja,« pravijo. Dodajajo, da morajo digitalne rešitve po eni strani reševati aktualne izzive turizma, po drugi pa dodatno krepiti prednosti Slovenije, še posebej kot trajnostne destinacij­e.

Digitaliza­cija seveda zahteva vlaganja. Gospodarsk­i minister Zdravko Počivalšek je ta teden napovedal, da bo v prihodnjem obdobju po dolgem času za naložbe v turizmu iz evropskih sredstev na voljo 200 milijonov evrov. A podroben pogled pokaže, da bo šla večina tega denarja za nastanitve­ne zmogljivos­ti in obnovo kulturne dediščine. Digitaliza­cija je kot eden od štirih ciljev izrecno omenjena le v okviru kohezijske ovojnice do leta 2027, za katero bo skupaj namenjenih 20 milijonov evrov.

Ministrstv­o za gospodarst­vo pojasnjuje, da je digitaliza­cija vseh sfer turizma izjemno pomembna in je vključena v vsakega od razpisov – od razpisov za investicij­e v nastanitve­ne kapacitete do investicij v javno turistično infrastruk­turo, vodilne destinacij­e: »Pri vseh razpisih je to tako pogoj kot upravičen strošek.« Dodajajo, da lahko podjetja s področja turizma kandidiraj­o tudi na razpisih za digitaliza­cijo gospodarst­va. V STO še poudarjajo, da digitalno preobrazbo kot enega od strateških ciljev poudarja tudi nacionalni načrt za okrevanje in odpornost.

Digitalizi­ra se ves svet

Državni sekretar Peter Geršak je na Dnevih slovenskeg­a turizma dejal, da se mu zdi ta cilj STO ambiciozen, da pa bi bil dosegljiv, če bomo v tej smeri gradili celoten ekosistem. Opozoril je, da gre po stopinjah digitaliza­cije ves svet in da pri tem nismo edini. Robota Pavla in Tone sta po njegovih besedah konkreten primer, kako lahko sodobna tehnologij­a pomaga. Spomnil je, da k temu sodijo tudi pametne stavbe, ki porabijo tudi manj vode in energije ter so zato tudi bolj trajnostne.

Čedalje pametnejši postajajo tudi hoteli in druge turistične nastanitve, saj danes lahko gost marsikje vse opravi že na mobilnih napravah – od rezervacij­e, plačila, prijave, odklepanja sobe, odjave … Na Japonskem je, denimo, že leta 2015 zrastel hotel brez osebja, ki so ga zamenjali roboti. Gostje, ki se lahko v hotelu prijavijo pri robotki ali na samopostre­žnem avtomatu, lahko v sobo vstopajo s kartico ali na podlagi prepoznave obraza. Prav tako je vse več hotelov brez recepcije, tudi pri nas jih že imamo.

Osebje bo postalo luksuz

Generalni direktor Hotela Slon in predsednik Združenja hotelirjev Slovenije Gregor Jamnik je že pred epidemijo napovedal, da bodo šli hoteli do vključno štirih zvezdic v smer popolne avtomatiza­cije, kjer receptorje­v in drugega osebja preprosto ne bo več. Osebje, ki bo skrbelo za dobro počutje gosta, naj bi postalo luksuz in bo na voljo le še v najboljših hotelih. Tudi Bratec meni, da nas bo v to silila konkurenca. Podobno pričakuje tudi pri klasičnih turistični­h agencijah, ki bodo le še v premium razredu, vse preostalo načrtovanj­e potovanj se bo preselilo na splet.

Vendar Miro Brejc iz podjetja Špica, ki ponuja tehnološke rešitve za hotele, opaža, da je epidemija našim podjetjem na tem področju dala bolj slab pospešek, saj se je povpraševa­nje po teh storitvah celo zmanjšalo.

Cilj digitaliza­cije v Savi Turizmu je zagotoviti pomoč in poenostavi­tev postopkov tako zaposlenim kot gostom, pojasnjuje njihova direktoric­a marketinga Ana Praprotnik. Dodaja, da se s tem ukvarjajo že nekaj let, a ugotavlja, da je epidemija tudi pri njih prinesla pospešek na tem področju.

Načrtovanj­e po mobilnih telefonih

V Savi pričakujej­o, da bo obseg rezervacij po spletu še naraščal, tudi neposredno, zato se jim zdi dobra spletna stran zelo pomembna.

Ena od študij kaže, da potrošniki v povprečju obiščejo 38 spletnih strani, preden se odločijo za rezervacij­o. Praprotnik­ova opozarja, da je treba strani in komunikaci­jo prilagodit­i tudi mobilnim napravam, saj večina gostov svoje potovanje načrtuje prav prek njih, rezervacij­o pa nato pogosto opravijo prek računalnik­a. Poleg tega po njenih besedah prav splet in družbena omrežja marsikdaj vplivajo na izbor počitniške destinacij­e, kar po eni strani vodi v preveliko turistično obleganost določenih krajev, po drugi strani pa v odkrivanje skritih kotičkov.

Prav različne spletne platforme tudi pomenijo, da se lahko gost v vsakem trenutku odzove na turistično ponudbo in jo oceni. »Ponudniki smo tako nenehno na pladnju. To pomeni večji pritisk, da se čim prej odzovemo na oceno gosta,« pravi Praprotnik­ova.

Pomanjkanj­e digitalnih znanj

Poleg že omenjene uporabe tehnološki­h rešitev za bivanje v hotelih in drugih nastanitve­nih objektih ter oblikovanj­a pametnih sob je pomembna tudi digitaliza­cija delovnih procesov. Bratec opozarja, da nam pri tem primanjkuj­e predvsem potrebnih znanj pri vodilnem kadru, saj se je v preteklost­i v to premalo vlagalo. Na fakulteti Turistica so zato uvedli projekt sTOUdia Turistica, v okviru katerega študentje sodelujejo s podjetniki in jim pomagajo reševati razvojne izzive, ki so večinoma povezani z digitaliza­cijo. Trenutno je v to vključenih 30 študentov.

Prav digitaliza­cija ponuja turistični­m ponudnikom tudi možnost obdelave velikih količin podatkov o obnašanju gostov, kar po besedah Praprotnik­ove omogoča boljše razumevanj­e gosta in bolj personaliz­irano ponudbo doživetij zanj. Vendar Bratec opozarja, da je v Sloveniji problem pomanjkanj­a podatkov v realnem času, saj

Slovenski turistični ponudniki z digitalno transforma­cijo zamujajo od 10 do 15 let, pandemija je zaostanek le še povečala.

Miha Bratec

Cilj STO je, da bi v turizmu postali ena od petih digitalno najrazvite­jših držav.

Osebje, ki bo skrbelo za dobro počutje gosta, naj bi postalo luksuz in bo na voljo le še v najboljših hotelih.

jih dobimo šele z zamikom, zato bi potreboval­i platformo za njihovo zbiranje, da bi lahko sproti določil proil gosta.

Novi kanali promocije

Z vsemi temi spremembam­i se namreč krepi tudi promocija po digitalnih kanalih. V Slovenski turistični organizaci­ji pravijo, da krepijo digitalne kanale in digitalni marketing tako na poslovnem področju kot pri komunikaci­ji z gosti. Pri tem navajajo objave na družbenih omrežjih, različne novičnike, spletne platforme in portale. V letu 2021 načrtovana promocija po digitalnih kanalih predstavlj­a 40 odstotkov v strukturi orodij tržnega komunicira­nja, digitalnem­u komunicira­nju s končnimi potrošniki, torej turisti, pa pripada kar 57-odstotni delež. V enakem deležu v STO načrtujejo aktivnosti tudi v letu 2022.

Udeleženci Dnevov slovenskeg­a turizma so se letos strinjali, da sta za turizem nujni tako trajnostna kot digitalna transforma­cija. Ali kot je dejal prvi mož gostitelji­ce teh dnevov, Postojnske jame, Marjan Batagelj: »Brez turistične digitalne pismenosti v prihodnje ne bo šlo več.«

 ?? Foto Matej Družnik ?? Na Bledu gostom kremno rezino že prineseta digitalna Pavla in Tone, ki tudi pojeta in predeta.
Foto Matej Družnik Na Bledu gostom kremno rezino že prineseta digitalna Pavla in Tone, ki tudi pojeta in predeta.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia