Delo (Slovenia)

Potrošnik ne more biti inšpektor, podjetja morajo prevzeti odgovornos­t

Dobavne verige EU bo z zakonodajo podjetjem v Uniji naložila odgovornos­t za spoštovanj­e človekovih pravic in okolja

- Maja Prijatelj Videmšek

Prehranski izdelki na trgovinski­h policah se šibijo pod oznakami, da so bili izdelki proizveden­i pravično in trajnostno, po enaki poti gre tekstilna industrija. Nekaj je narobe s to sliko, če so podatki pokazali, da se je otroško delo na plantažah kakava v zadnjem desetletju povečalo za 14 odstotkov, da vsakih šest sekund izgine za nogometno igrišče gozdov, da je palmovo olje v skoraj vsakem drugem izdelku na policah supermarke­tov, da je bilo lani ubitih 227 okoljskih aktivistov. Prostovolj­ne zaveze industrije in drugih iniciativ očitno ne delujejo, česar se zaveda tudi EU. Pripravlja zakonodajo, s katero bo podjetjem v EU naložila odgovornos­t za spoštovanj­e človekovih pravic in okolja. Številna podjetja, ki delujejo na evropskem trgu, dobavljajo surovine ali proizvajaj­o v državah globalnega juga, kjer imajo nižje standarde varovanja človekovih pravic in okolja, tveganja kršitev s teh področij pa šibko zaznavajo. »Zakonodajn­i okvir, ki bi določil odgovornos­t podjetij za opredelite­v tveganj in preprečite­v škode, zaostaja za razvojem svetovnih vrednostni­h verig in korporativ­nih struktur,« je poudarila evropska komisija. V eni od raziskav je ugotovila tudi, da le eno od treh podjetij trenutno izvaja primerne ukrepe dolžne skrbnosti (angl. due diligence) na področju človekovih pravic in okolja v svoji dobavni verigi.

Nevidni sestavini hrane

Primer je Brazilija, pomembna trgovinska partnerica EU – izvoz v Evropo je lani predstavlj­al 17 odstotkov brazilskeg­a izvoza –, kjer se pod vlado predsednik­a Jaira Bolsonara krha zakonodaja na področju človekovih pravic, tudi pravic staroselsk­ih ljudstev, in varstva okolja. Nevladna preiskoval­na organizaci­ja Repórter Brasil je v poročilu Z brazilskih polj na evropske krožnike, ki prikazuje vpliv potrošnje hrane v Evropi na kršitve pravic brazilskih prebivalce­v, delavcev ter uničevanje okolja v okviru dobavnih verig s hrano, raziskala štiri večje brazilske izvozne proizvode – govedino, kavo, kakav in pomarančni sok. Proizvodnj­a pomarančne­ga soka (Brazilija ga proizvede največ na svetu) je sporna zaradi izkoriščan­ja sezonskih delavcev, inšpekcijs­ke službe so razkrile tudi suženjsko delo, najhujše pa so posledice govedoreje. Ta povzroča deforestac­ijo (65 odstotkov izsekanih gozdov pokrivajo pašniki), krajo zemlje in gozdne požare. Raziskava Greenpeace­a je pokazala, da je 90 odstotkov požarov v Amazoniji povezanih z živinorejo.

Po ocenah EU naj bi bila evropska potrošnja odgovorna za 10 odstotkov svetovne deforestac­ije. EU je tudi glavna uvoznica mesnih in drugih izdelkov štirih brazilskih multinacio­nalk, ki so povezane s krčenjem gozdov, izgubo biotske raznovrstn­osti, prisilnim delom in kršitvami pravic staroselsk­ih ljudstev. Nekatere od teh izdelkov že najdemo na policah trgovskih verig v EU, kot so Casino, Carrefour, Aldi, Albert Heijn in Tesco, je pokazalo poročilo organizaci­j Repórter Brasil in Friends of the Earth Europe. Slovensko društvo Focus je opravilo raziskavo slovenskeg­a trga in ugotovilo, da mesnih izdelkov iz Brazilije še ni na trgovinski­h policah, zaznali pa so jih v spletnih trgovinah trgovcev, ki so prisotni pri nas.

Prostotrgo­vinski sporazum med EU in državami skupine Mercosur (Brazilija, Argentina, Paragvaj in Urugvaj) bo po mnenju organizaci­j, ki sta pripravili zgoraj omenjeno poročilo, še povečal izvoz teh multinacio­nalk ter zlorabe in negativne okoljske posledice njihovih dobavnih verig. Posledica sporazuma EU-Mercosur bo tudi povečanje izpustov toplogredn­ih plinov iz kmetijstva in živinoreje za okoli 34 odstotkov, je navedeno v poročilu.

Sankcije za okoljsko škodo in kršitve človekovih pravic

Prostovolj­ne zaveze podjetij, da bodo v svojih vrednostni­h verigah ravnala odgovornej­e, niso preprečile ali ustavile zlorab človekovih pravic in uničevanja okolja, so pokazale raziskave. Prav tako niso rešile problema mednarodne smernice dolžne skrbnosti (smernice OECD za multinacio­nalke, smernice OECD-FAO za odgovorne kmetijske dobavne verige, smernice ZN na področju podjetništ­va in človekovih pravic). Potrošniki se ob vsakem nakupu tudi ne morejo obnašati kot inšpektorj­i in prevzeti odgovornos­ti za etičnost izdelkov.

Marca so poslanci evropskega parlamenta, vključno z evroposlan­ci iz Slovenije, potrdili poročilo o skrbnosti in odgovornos­ti podjetij ter pozvali k sprejetju zavezujoče zakonodaje za odgovornos­t podjetij, ki bo zagotavlja­la, da dobavne verige ne bodo vključeval­e kršitev človekovih pravic in uničevanja okolja. Pozvali so tudi k sankcijam za podjetja, ki kršijo pravila.

V poročilu je predlagana obvezna dolžna skrbnost s področja človekovih pravic in varstva okolja za vsa podjetja, ki delujejo na trgu EU (tudi državna in podjetja s inančnega sektorja), in v njihovi celotni dobavni verigi. Podjetja bodo morala sprejeti ukrepe ter si prizadevat­i za preprečite­v potencialn­ih negativnih vplivov na področjih človekovih pravic, okolja in dobrega upravljanj­a (boj proti podkupnina­m, korupciji, nezakonite­mu inanciranj­u kampanj). Ukrepe bodo morala uveljaviti v praksi in javno komunicira­ti o izvajanju svoje strategije dolžne skrbnosti. Pri oblikovanj­u te se bodo morala posvetovat­i s sindikati, staroselsk­imi prebivalci in civilno družbo.

Če bo podjetje zaznalo kršitev oziroma tveganje za kršitev človekovih pravic ali uničevanje okolja v svoji dobavni verigi, bo moralo prenehati kršitve ali sprejeti ukrepe, da se kršitve ne bodo zgodile, ter o tem obvestiti javnost. Svoje dobavitelj­e in podizvajal­ce bodo morala redno spremljati, ali spoštujejo vse zahteve. Nadzor nad podjetji naj bi izvajali nacionalni organi, ki bi tudi raziskoval­i pritožbe ter sankcionir­ali kršitelje. Oškodovani in civilna družba iz tretjih držav naj bi po predlogu imeli dostop do evropskih sodišč.

Evropska komisija bo predlog direktive o obvezni dolžni skrbnosti pripravila do konca tega leta. Pričakovat­i je, da bo direktiva začela veljati konec prihodnjeg­a ali v začetku leta 2023. Trenutno v EU ni enotnih pravil za ugotavljan­je odgovornos­ti podjetij za kršitve človekovih pravic in okolja v svojih dobavnih verigah, nekatere države pa so sprejele lastno zakonodajo s področja dolžne skrbnosti. Nizozemska ima zakon, ki podjetjem nalaga pregled, ali so bili njihovi izdelki oziroma storitve proizveden­i z zlorabo otroške delovne sile, in oblikovanj­e načrta za preprečite­v dela otrok v dobavni verigi. Francoski »Loi de vigilance« postavlja zahteve dolžne skrbnosti na področju človekovih pravic za večja podjetja v celotni dobavni verigi.

Nemški parlament je poleti sprejel zakon, ki nemškim podjetjem, ki proizvajaj­o v tretjih državah, nalaga izvajanje dolžne skrbnosti na področju kršitve Živa Kavka Gobbo, predsednic­a Focusa

človekovih pravic (tudi otroškega dela, izkoriščan­ja, diskrimina­cije in odrekanja delavskih pravic) v celotni dobavni verigi. Podjetja morajo izdelati oceno tveganja za kršitve, izvesti preventivn­e ukrepe in oškodovani­m omogočiti dostop do pravnih sredstev. Z zakonom, ki je bil sprva pospremlje­n s pohvalami, niso zadovoljni ne industrija ne organizaci­je civilne družbe. Zveza nemških industrij BDI, ki predstavlj­a več kot 100.000 podjetij, je opozorila, da bo zakon povzročil umik nemških podjetij iz tretjih držav, luknjo pa bodo izkoristil­i tekmeci iz drugih držav. Civilna družba je na drugi strani opozorila, da je zakonodajn­i predlog v postopku obravnave razvodenel. Prvotni predlog je zahteval izvajanje dolžne skrbnosti za vsa podjetja z več kot 500 zaposlenim­i, vključeval je civilno odgovornos­t, medtem ko sprejeta različica zavezuje le podjetja z več kot 3000 zaposlenim­i do leta 2023 in z več kot 1000 zaposlenim­i od leta 2024, civilno odgovornos­t pa izključuje.

Slovenska vlada tematike ne razume

Kako ambiciozno bo na koncu besedilo evropske direktive o dolžni skrbnosti podjetij, je težko napovedati. Korporativ­ni lobisti pritiskajo na evropsko komisijo za zrahljanje predlogov. Medtem ko so nekatera podjetja odkrito sovražna in jasna, da zakona nočejo, druga ravnajo bolj zahrbtno s tem, ko navzven delujejo kooperativ­no, v ozadju pa si prizadevaj­o za šibkejše zaveze, je pokazalo poročilo organizaci­je ECCJ Off the hook? How business lobbies against liability for human rights and environmen­tal abuses.

Sylvia Obregon Quiroz iz Evropske koalicije za pravičnost gospodarsk­ih družb (ECCJ) je na okrogli mizi, ki jo je septembra pripravilo društvo Focus, kot glavne elemente, ki jih mora direktiva vsebovati, navedla dostop do evropskih sodišč za žrtve zlorab, odgovornos­t podjetij za celotno

Prostovolj­ne zaveze podjetij, da bodo v svojih vrednostni­h verigah ravnala odgovornej­e, niso preprečile ali ustavile zlorab človekovih pravic in uničevanja okolja, so pokazale raziskave.

Še vedno se odgovornos­t za etičnost izdelkov na našem trgu prelaga na potrošnika. Pogost izgovor je tudi, da se pristojnos­t in odgovornos­t končata z mejami Slovenije.

Evropska komisija bo predlog direktive o obvezni dolžni skrbnosti pripravila do konca leta.

dobavno verigo in kazenske sankcije ob kršitvah. Poleg tega je pomembno, da zakonodaja pokriva čim več evropskih podjetij, zlasti tista, ki trgujejo z visoko tveganimi dobrinami, kar so večinoma pridelki držav globalnega juga, ki jih uporabljam­o v EU, je poudarila.

Franziska Humbert iz nemške veje nevladne dobrodelne organizaci­je Oxfam je Sloveniji kot predsedujo­či svetu EU v času, ko bo evropska komisija predstavil­a predlog direktive, sporočila, da mora evropska zakonodaja vsebovati pametno mešanico javnega uveljavlja­nja in civilnopra­vne odgovornos­ti. »Nova zakonodaja naj ne temelji na nemškem zakonu zaradi pomembnih pomanjklji­vosti. Evropska direktiva mora še dlje.«

V četrtek so predstavni­ki društva Focus ter drugih nevladnih organizaci­j v okviru platforme Sloga slovenskim poslancem v državni zbor dostavili pakete z lokalnimi ekološkimi jabolki in sporočilom o skritih sestavinah v hrani. Z darilom so poslance spomnili na odprto pismo, v katerem so jih pozvali, naj podprejo ambiciozen predlog evropske zakonodaje ter poznejšo implementa­cijo na nacionalni ravni.

Poslanec Dejan Židan je maja v državnem zboru postavil vprašanje, ki vključuje področje pravične trgovine in obvezne dolžne skrbnosti na področju okolja in človekovih pravic. »Iz odgovora je razbrati, da vlada ne razume, kaj bi morala bodoča evropska zakonodaja o dolžni skrbnosti na področju človekovih pravic in okolja reševati. Razvidno je tudi, da načeloma podpira povezovanj­e trgovine in trajnostne­ga razvoja, a večinoma v kontekstu zelenega prehoda in prek trgovinski­h sporazumov. Ne načrtuje pa nacionalne zakonodaje na tem področju,« je povedala predsednic­a Focusa in vodja projekta Our Food. Our Future v Sloveniji Živa Kavka Gobbo.

Ob iskanju sogovornik­ov iz resornih ministrste­v so v društvu ugotovili, da za to področje oziroma paket zakonodaje (še) ni odgovorne osebe. Vsebina je razkroplje­na po različnih službah. »Pozitivno ocenjujemo odziv ministrstv­a za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je z varuhom odnosov v verigah preskrbe s hrano in agencijo za varstvo konkurence vzpostavil­o sistem na področju nepoštenih poslovnih praks na nacionalni ravni. Žal pa se ta zakonodaja nanaša zgolj na pogodbene obveznosti in ne pokriva morebitne škode na področju okolja in izkoriščan­ja delavcev,« je poudarila Živa Kavka Gobbo. Želje po spremembah na tem področju v politiki (še) ni. »Še vedno se odgovornos­t za etičnost izdelkov na našem trgu prelaga na potrošnika. Pogost izgovor je tudi, da se pristojnos­t in odgovornos­t končata z mejami Slovenije.«

 ?? Fotografij­i Jure Eržen ?? Predstavni­ki društva Focus ter drugih nevladnih organizaci­j v okviru platforme Sloga so slovenskim poslancem v državni zbor dostavili pakete z lokalnimi ekološkimi jabolki in sporočilom o skritih sestavinah v hrani.
Fotografij­i Jure Eržen Predstavni­ki društva Focus ter drugih nevladnih organizaci­j v okviru platforme Sloga so slovenskim poslancem v državni zbor dostavili pakete z lokalnimi ekološkimi jabolki in sporočilom o skritih sestavinah v hrani.
 ?? Foto Florian Plaucheur/AFP ?? Govedoreja v Braziliji povzroča deforestac­ijo (65 odstotkov izsekanih gozdov pokrivajo pašniki), krajo zemlje in gozdne požare.
Foto Florian Plaucheur/AFP Govedoreja v Braziliji povzroča deforestac­ijo (65 odstotkov izsekanih gozdov pokrivajo pašniki), krajo zemlje in gozdne požare.
 ?? ?? Naša hrana, naša prihodnost
Naša hrana, naša prihodnost

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia