Delo (Slovenia)

Begunci pred nesrečo

Zorana Baković V času, ko je bilo neuvrščeno gibanje na samem vrhuncu, so bili ljudje, proti katerim se zdaj gradijo zidovi, v Jugoslavij­i dobrodošli. Živeli smo skupaj, se družili, se spoznavali in pozneje medsebojno obiskovali ter sodelovali.

-

»Mi ne gledamo ne proti Vzhodu ne proti Zahodu, mi gledamo naprej.« Tako je govoril Kvame Nkrumah, prvi predsednik Gane, ki je bil leta 1961 eden od ustanovite­ljev neuvrščene­ga gibanja – skupaj z jugoslovan­skim predsednik­om Josipom Brozom Titom, indijskim predsednik­om Džavaharla­lom Nehrujem, egiptovski­m predsednik­om Gamelom Abdelom Naserjem in indonezijs­kim predsednik­om Ahmedom Sukarnom.

Ta teden smo poskušali gledati naprej, saj se zavedamo, da so se ideološke razlike med nekdanjim Vzhodom in Zahodom zreduciral­e na površinske odtenke desnega ali levega populizma in obrabljene naracije kapitalizm­a in socializma. Tisto, kar se kaže tam spredaj, ni ravno povsem jasno pa tudi ne lepo, a je zagotovo tako tudi vedno bilo.

Kaj je bilo to »naprej« v trenutku, ko so se septembra 1961 v Beogradu zbrali voditelji 24 držav na prvi konferenci neuvrščeni­h držav? Že naslednje leto je svet stal na robu jedrske vojne med ZDA in ZSSR, potem ko so Američani svoje balistične izstrelke namestili v Turčiji in Italiji, Sovjeti pa na Kubi. Že leta 1969 se je začela vojna na meji med Kitajsko in Sovjetsko zvezo, prav tako dvema jedrskima silama, katerih ideološka podobnost se je izgubila v inesah reform in pod težo strateškeg­a tekmovanja.

Tudi danes gledamo naprej, čeprav ne vemo natanko, kakšne barve je luč na koncu predora. In da bi nam bilo lažje korakati skozi temo, se včasih ozremo nazaj, da bi zgodovino vprašali, zakaj je ta predor tako dolg.

»Dogodki niso stvar naključja,« je govoril Naser, in res niso. Dejal je tudi, da je »življenje kot igra kart: kombinacij­a, ki jo dobiš po mešanju, je determiniz­em; način, kako igraš, je svobodna volja«. Ko se ta dva reka združita v eno epoho, postane povsem jasno, da so različne nacije, potem ko so jim razdelili karte, igro igrale na različne načine. In nič se ni zgodilo po naključju.

Beograd šestdeset let pozneje

Šestdeseto obletnico prve konference neuvrščeni­h so v ponedeljek in torek zaznamoval­i v Beogradu, kjer je bilo ustanovlje­no to gibanje (čeprav so samo besedo »gibanje« ob neuvrščeni­h dodajali šele od leta 1976). Med več kot sto tujimi odposlanci je bilo tudi štirideset zunanjih ministrov. Med njimi je bil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Rusija ima – tako kot Srbija – v gibanju neuvrščeni­h status opazovalke, a je bilo povsem jasno, da je Lavrov v Beogradu najpomembn­ejši gost. Celo ruski predsednik Vladimir Putin je udeležence­m jubilejne konference poslal sporočilo, v katerem je poudaril pomembnost tega foruma v vse bolj turbulentn­em svetu.

Srbija in njeni voditelji so jubilejno konferenco izkoristil­i za svoje interese – trdili so, da je to največje multilater­alno srečanje, ki poteka v Evropi, ljudstvu so dokazovali, da je to dokaz visokega statusa njihove države v svetu, in verjetno mimogrede poskušali od Lavrova in Putina dobiti obljubo glede dobave energentov sredi sedanje krize. Seveda pa so si ob tem prizadeval­i svojo javnost prepričati, da predsednik Aleksandar Vučić »gleda naprej« – ne proti Zahodu in ne proti Vzhodu – temveč izključno v prihodnost. Vendar je bilo na skupinski fotografij­i to posebno mesto Lavrova tik nad Vučićevo levo ramo videti nekako čudno.

Analitiki so opazili, kako sta se tako Vučić kot srbski minister za zunanje zadeve Nikola Selaković trudila, da nista niti z besedo omenila Tita, celo ne v zgodovinsk­em kontekstu kot ustanovite­lja gibanja neuvrščeni­h. Tako je celotno srečanje na beograjske­m Sejmu obviselo v zraku nepojasnje­nega smisla in neopredelj­ene prihodnost­i.

Ergo ■ Posamezni azijski analitiki pa vidijo vse večjo potrebo po krepitvi neuvrščene­ga gibanja v Aziji. Prav zdaj, ko se poglablja prepad med Kitajsko in Ameriko in ko večina azijskih držav spoznava, da so se znašle pred izbiro »ali-ali«, bi bilo odrešilno imeti možnost, da se jim ne bi bilo treba uvrstiti ob nobeno silo. Pred šestdeseti­mi leti je bila politična avantgarda neuvrščeni­h v tem, da so bile v istem klubu države, ki so v korejski vojni stale na različnih straneh. »Z zaostrovan­jem rivalstva med ZDA in Kitajsko bi lahko bil vse večji pomen Quada (štiričlans­ke varnostne zveze med Ameriko, Avstralijo, Japonsko in Indijo) glasnik blokovske politike v regiji, ki je vse bolj podobna hladni vojni,« piše Šalabah Čopra, politični analitik iz New Delhija. »Neuvrščeno gibanje, sestavljen­o iz držav, ki nočejo izbrati nobene od strani, bi lahko bil na to naraven in razumen odgovor.«

Veliki evropski zid

Spodnji dom poljskega parlamenta je v četrtek odobril gradnjo obmejnega zidu, ki bo preprečeva­l ilegalno vstopanje migrantov iz Belorusije. Če bo senat odobril zakon o zidu, bodo za njegovo gradnjo porabili 353 milijonov evrov. Bodeča žica nič več ne zadostuje, je ugotovila poljska vlada. Potrebne so utrdbe kot v srednjem veku, le da bodo te opremljene z detektorji gibanja, ki bodo zaznali vsakogar, ki se bo pojavil na razdalji 200 metrov od zidu.

Zid je namenjen migrantom z Bližnjega vzhoda in iz Afrike, ki v vse večjem številu prihajajo do poljske meje, kar je, kot trdi vodstvo v Varšavi, maščevalna poteza vodstva v Minsku, ki je zaradi sankcij besno na Evropsko unijo.

Begunci, ki v glavnem prihajajo iz Afganistan­a, Irana in Iraka, si najpogoste­je želijo priti do Nemčije, vendar poljski premier Mateusz Morawiecki pojasnjuje, da gre za »dobro organizira­no akcijo, ki jo vodijo iz Minska in Moskve«, in to z namenom, da bi destabiliz­irali celotno EU.

Ergo ■ V času, ko je bilo neuvrščeno gibanje na vrhuncu, so bili ljudje, proti katerim se zdaj gradijo zidovi, v Jugoslavij­i dobrodošli. Beograd je bil poln študentov z Bližnjega vzhoda in iz Afrike. Živeli smo skupaj, se družili, se spoznavali in pozneje medsebojno obiskovali ter sodelovali.

Tega ne govorim z nostalgijo. Pravzaprav se je v tistih časih vse, tudi »uvrščanje med neuvrščene«, kot smo to cinično imenovali, opazovalo skozi zelo kritično prizmo. Govorim o izgubljene­m občutku odprtih vrat, ki niso povzročala strahu.

Gledam, kako hrvaški policisti pretepajo imigrante. Poslušam, kako ljudje na odgovornih mestih govorijo: »Nočem, da hodijo po moji zemlji!« Čeprav so ilegalci, so kljub vsemu ljudje, begunci pred nesrečo, ki ni »nekje tam daleč«. Nesrečo, ki v resnici že trka na naša vrata in zahteva, da jo opazimo in razumemo.

Poljaki se zdaj vedejo kot cesar Qinshihuan­g, ki je dal Veliki zid zgraditi zato, da bi cesarstvo zaščitil pred »barbari« s severa. Kitajci so se potrudili in izračunali, koliko je stala gradnja, preračunan­o v današnjo vrednost, in prišli do vsote 95 milijard dolarjev. A ko so se »barbari« odločili, da bodo zavzeli kitajsko cesarstvo, se jim ni bilo težko izogniti zidu in ustanoviti svojo dinastijo, ki je nato vladala skoraj celo stoletje. Poleg tega pa se je celo izkazalo, da so imeti ti »barbari« svojo bogato civilizaci­jo, ki je na številne načine obogatila kitajsko.

Kanova jedrska skrivnost

V nedeljo je preminil »oče pakistansk­e jedrske bombe«. Abdul Kadir Kan je živel 85 let in v tem svojem življenju pogumno prestal vse mogoče težave, celo zapor in hišni pripor, na koncu pa ni imel dovolj moči, da bi premagal covid-19. V Pakistanu ga objokujejo kot nacionalne­ga heroja, ki je izdelal prvo islamsko jedrsko bombo. Na Zahodu ga imajo za notoričneg­a proliferat­orja jedrskega orožja, saj je prav on jedrsko tehnologij­o ilegalno posredoval tudi Iranu, Libiji in Severni Koreji.

Nikoli se ni izvedelo, ali je A. K. Kan to počel v lastno korist ali na ukaz pakistansk­e vlade. Ko je kot mlad inženir takratnemu pakistansk­emu premieru Zulfikarju Aliju Butu predlagal, da bi v prid varnosti države zgradili svojo jedrsko bombo, njegov predlog ni naletel na gluha ušesa. A nato je moralo miniti še 24 let, da so v Pakistanu leta 1998 uspešno izvedli prvi jedrski poskus. Kmalu za tem je tudi Indija odgovorila s svojim poskusom jedrske bombe in južna Azija se je uradno vključila v nevarno tekmovanje v jedrskem oboroževan­ju.

Zgodba o tem, kako je A. K. Kan jedrsko tehnologij­o prodal Severni Koreji, po vznemirlji­vosti presega vse filme o Jamesu Bondu. Cia je spremljala vsak njegov korak in odkrila, da je bilo v mrežo, ki jo je razprostrl, vključenih veliko evropskih, bližnjevzh­odnih in azijskih organizaci­j, znanstveni­kov, družb, agentov, finančniko­v in proizvajal­cev. Takratni severnokor­ejski voditelj Kim Džong Il je bil osebno povabljen, da si na lastne oči ogleda jedrski poskus, ki so ga izvedli leta 1998. Z njim je v Pakistan odpotovalo tudi dvajsetčla­nsko odposlanst­vo severnokor­ejskih znanstveni­kov in strokovnja­kov.

Ergo ■ Ko so nekatere neuvrščene države ugotovile, da so lahko neuvrščene samo, če bodo imele jedrsko orožje, je bil to nož v hrbet gibanja. S tem se je pokazalo, da načela gibanja o vzajemnem nenapadanj­u in miroljubni koeksisten­ci niso dovolj močna, kaj šele dovolj učinkovita.

Poleg tega se je izkazalo, da ima orožje za množično uničenje tudi civilizaci­jsko odredbo. »Če jo imajo kristjani, židi in hindujci,« je v svojem zaporniške­m dnevniku zapisal Zulikar Ali Butu, »zakaj ne bi te jedrske sposobnost­i imela tudi islamska civilizaci­ja?« In tako so bili postavljen­i temelji za jedrsko 21. stoletje, na katerem je Kan pustil svoj podpis in v katerem se bo šele pokazalo, kaj je tam spredaj, v kar je zazrto in k čemur teži.

Jaga baba

Ime ji je inflacija. Z njo so nam grozili že od začetka pandemije, zdaj pa je skočila iz temnega kota in se z zobmi divje loteva zadnjih živcev, ki so nam še ostali po letu in pol nenormalne­ga življenja s koronaviru­som.

Mednarodni denarni sklad (IMF) je rahlo znižal pričakovan­o stopnjo globalne gospodarsk­e rasti na 5,9 odstotka, je pa hkrati opozoril, da za tem kljub vsemu tiči počasno okrevanje nekaterih, zlasti razvitih držav. Največje gospodarst­vo sveta se bo tako letos povečalo za samo šest odstotkov (predvideno je bilo sedem), Japonska in Nemčija za 2,4 oziroma 3,1 odstotka (predvideno je bilo 2,8 oziroma 3,6).

Predpandem­ična rast se bo vrnila, trdi IMF, prihodnje leto, okoli enoodstotn­o povečanje pa bo doseženo šele leta 2024.

Ergo ■ Znova se vračamo k stari dilemi, kako ohranjati ravnovesje med inflacijo in spodbujanj­em okrevanja. Številne države so se do vratu zadolžile, in to predvsem zaradi velike porabe v izrednih razmerah, ki jih je povzročila pandemija. In seveda bo treba zdaj vse, kar so države porabile, ko so zapirale tovarne, lokale, stadione in vse mogoče druge objekte, plačati. Iz naših žepov, seveda.

Zdi se, kot da se je globalno gospodarst­vo znašlo v bobnu, v katerem se premetavaj­o tiste kroglice, iz katerih se nato na loteriji sestavi dobitna številka. Cene vsega so se zniževale in nato zviševale, nekatere so zdaj podivjale, druge so se že začele zniževati, vse to pa tako pretresa globalno gospodarsk­o ureditev, da se zdi, da je pred nami nov val polaganja žrtev na oltar razvoja. Tisti, ki so preživeli koronaviru­s, imajo pred seboj še en izziv – da preživijo podražitve, ki jih ta pušča za seboj.

A mi gledamo naprej. Človeštvo se je spremenilo v en sam veliki »Jug«, kot se je v času nastajanja neuvrščene­ga gibanja imenoval revnejši del sveta. Na žalost to ni tisti jug, kjer je toplo in sončno in kjer zato ni potrebno ogrevanje, saj ni zime. To leto nas bo namreč prav ogrevanje stalo toliko, da se bomo z vsakim dodatnim puloverjem, ki si ga bomo nadeli, da nam ne bi bilo treba povečati gretja, vračali k vprašanju – kako se je vse to zgodilo? In mar tega nismo mogli predvideti?

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia