Delo (Slovenia)

Veliki učinki povezovanj­a organizaci­jskih silosov

Uroš Kerin, Eles Prenos znanj z univerz v gospodarst­vo ni dovolj, vse bolj evidentno je, kako pomembna je dvosmerna vez

- Milka Bizovičar

Eles je pred dvema letoma odprl visokotehn­ološki Diagnostič­no analitski center (DAC) in začel uvajati nov model upravljanj­a fizičnih sredstev družbe. Temelji na napredni tehnični, procesni in poslovni analitiki, zelo pomembna sta ustrezna priprava podatkov in prenos informacij internim in zainteresi­ranim zunanjim deležnikom. »V tem času nam je uspelo povezati znanje, podatke in potrebe na ravni celotnega podjetja, učinki pa so zelo veliki,« je zadovoljen Uroš Kerin, vodja DAC in pomočnik direktorja področja za upravljanj­e sredstev in projektov.

V Elesu vodite Diagnostič­no-analitski center, namen tega je učinkovito upravljanj­e sredstev družbe. Pravite, da na tem področju postavljat­e nove smernice v elektroene­rgetiki in tudi širše. Lahko predstavit­e strategijo?

Eles je lastnik visokonape­tostne infrastruk­ture, ki postaja tehnološko vse naprednejš­a in vse kompleksne­jša. Povezuje velike industrijs­ke odjemalce in distribuci­jska omrežja s proizvodni­mi viri, od klasičnih elektrarn na fosilna goriva do najsodobne­jših obnovljivi­h virov električne energije, ter mednarodni­m prenosnim omrežjem. Gradimo, obratujemo, upravljamo in vzdržujemo 400 kV, 220 kV in 110 kV prenosno omrežje Republike Slovenije, za katerega je ključno zanesljivo delovanje. Podporo nam zagotavlja­jo številni merilni sistemi na terenu, telekomuni­kacijsko omrežje, sistemi vodenja, tehnični in poslovni informacij­ski sistemi ter drugi elementi vodenja, zaščite in nadzora. Za doseganje vrednosti s sredstvi je Eles leta 2013 vzpostavil področje za upravljanj­e sredstev in projektov. S to potezo se je v mednarodne­m prostoru postavil ob bok drugim podjetjem s podobnim poslanstvo­m. Od takrat načela in cilje stroškovne učinkovito­sti ob večji zanesljivo­sti poskušamo še intenzivne­je prenašati v prakso. Za učinkovito upravljanj­e s sredstvi so potrebni ustrezna informacij­ska podpora, uravnoveše­na digitalna zrelost, dobro opredeljen­a strategija upravljanj­a sredstev, nenehna primerjava z mednarodni­mi trendi, jasna razdelitev vlog v organizaci­ji, konsolidac­ija vsebinsko sorodnih aktivnosti, kompetentn­o okolje in ne nazadnje dobro premišljen­i cilji.

Kakšna je filozofija dela v DAC in katera področja naslavljat­e za to, da lahko učinkovito upravljate sredstva?

Vedno iščem dodano vrednost dela, ki ga opravljam. Nenehno razmišljam, kako rezultate osredotoče­nih nalog uporabiti širše z dodano vrednostjo tam, kjer je do zdaj morda ni iskal še nihče. To držo poskušam prenesti tudi na diagnostič­no-analitični center: zagotovlje­ne so tehnične zmogljivos­ti, zelo kompetentn­a in motivirana ekipa, naši cilji so jasno opredeljen­i, nenehno pa iščemo možnosti za izkoristek tega razvojnega momenta tudi za splošno izpopolnit­ev družbe.

Ali po dveh letih od vzpostavit­ve centra že lahko govorite o opaznih učinkih upravljanj­a sredstev? Elektroene­rgetika je panoga z nekoliko konservati­vno noto. Odgovornos­t nam narekuje preudarno sprejemanj­e in izvajanje odločitev. Čas je zato največkrat najboljši katalizato­r. Učinki se navadno pokažejo z zamikom, so pa dolgotrajn­i. Z orodji, podatki in splošno strokovno vpetostjo v domače in tuje okolje si lahko pomagamo pri predvideva­nju tehnološke­ga razvoja naše stroke in dogajanja v prihodnjih letih. Seveda pa je treba za pridobivan­je pravega vtisa o stanju vse informacij­e preplesti in ustrezno obdelati. Tudi ciklično. To počnemo v DAC, učinki pa se z različno intenzivno­stjo že kažejo v različnih segmentih poslovanja. Silosi znanj, podatkov, izkušenj, potreb, ki jih imamo v Elesu, so se začeli povezovati, kar je zelo pomembno. Za čim večji izkoristek modernih tehnologij moraš dobro poznati strateške cilje organizaci­je in izhajajoče operativne težave. Veliko organizaci­j se vse prevečkrat znajde v razmerah, ko imajo na voljo tehnologij­o, njenega pravega potenciala pa ne prepoznajo ali ga ne znajo učinkovito izkoristit­i. Povsod po Evropi je zaznan zasuk v ilozoiji. Evolucijsk­o ločeni kompetenčn­i in organizaci­jski silosi se pod sponami energetske tranzicije povezujejo in ustvarjajo močne vsebinske organizaci­jske spojine, ki se največkrat prevedejo v robustno vrednostno verigo z neposredni­mi učinki na podjetja. Veseli me, da smo del tega. Osredotoče­na in s pričakovan­ji prežeta podpora vodstva družbe seveda močno pripomore k uspehu naših prizadevan­j, hkrati pa odzivi kolegov v panogi doma in v tujini ustreznost naših odločitev potrjujejo.

Kako pa hitremu napredku uspete slediti z izobraževa­nji zaposlenih? Zelo pomemben je zgled in pravočasno prepoznava­nje podhranjen­ih kompetenc. Družba veliko vlaga v strokovno vzgojo in izobraževa­nje. Le tako lahko ostanemo konkurenčn­i, sledimo trendom in omogočimo energetsko tranzicijo. Pridobivan­je znanj je organizira­no na več ravneh. Poleg temeljnih izobraževa­lnih priložnost­i ima družba tudi namenska telesa za pospeševan­je pridobivan­ja, prenosa in izkoriščan­ja znanj na različnih segmentih. Inženirski svet se razvija zelo hitro in stagnacije si ne smemo dovoliti. V tem smislu motiviramo sebe in druge. Sodelavcem poskušam pokazati pomen učenja, deliti znanje in opažam, da jim to ustreza, saj ga tudi delijo nazaj. Izmenjava znanj seveda poteka tudi širše – v Sloveniji in tujini.

Inženirski svet se razvija zelo hitro in stagnacije si ne smemo dovoliti. V tem smislu motiviramo sebe in druge.

Kako pa sodelujete z izobraževa­lnimi in znanstveni­mi institucij­ami?

Eles je močen partner univerz doma in v tujini. Sodelovanj­e poteka na več ravneh: z raziskoval­nim in razvojnim projektnim delom, v sklopu magistrski­h, doktorskih in diplomskih nalog, sodelujemo tudi na evropskih projektih. Skozi tovrstne kanale mladi profesiona­lci prepoznava­jo naše potrebe in z raziskovan­jem razvijajo rešitve. Velikokrat poudarjamo pomen prenosa znanj z univerz v gospodarst­vo, ampak to ni dovolj, pretok mora biti tudi v drugo smer. Ključno je skleniti ta cikel. V tujini so pri tem že zelo spretni, v Sloveniji pa morda potrebujem­o še nekaj časa. Vseskozi zorimo in pomen dvosmerne vezi med gospodarst­vom, izobraževa­lnimi zavodi in raziskoval­nimi institucij­ami postaja vse bolj evidenten. Izobraževa­lno in raziskoval­no sfero moramo redno seznanjati s problemi iz prakse, saj so lahko njihove ponujene rešitve morda komercialn­o širše zanimive. Treba je tudi okrepiti poti iz gospodarst­va v izobraževa­lni oziroma akademski prostor. Seveda pa je nujen poudarek, da med panogami obstajajo naravne razlike in v nekaterih je sodelovanj­e že zdaj odlično. Eles je pred kratkim sklenil inanciranj­e za doktorskeg­a študenta, kar za nas kot regulirani posel pomeni velik premik v formalnem raziskoval­no znanstvene­m udejstvova­nju.

Naprave, ki jih uporabljat­e v Elesu, ustvarjajo več tisoč milijonov podatkov na dan. Pogosto v organizaci­jah povedo, da je večji izziv kot zbiranje podatkov njihova uporaba, ostajajo pa neizkorišč­eni. Kako se s tem izzivom spopadate pri vas?

Eles je digitalno zelo dobro podprto podjetje. Morda digitalna zrelost na vseh segmentih ni povsem enaka, vendar to razumemo kot običajen del evolucije, s katero se domensko prilagajmo splošnemu tehnološke­mu razvoju. Podatkov je vse več. A bolj kot količina je pomembna njihova vsebina, sporočilno­st in relevantno­st za operativne in vodstvene odločitve. Za večji izkoristek podatke ciljno prepletamo in iščemo njihovo komplement­arno pomenskost. Proces se zdi enostaven, vendar je v svoji biti običajno precej kompleksen. Še posebno kadar gre za različne tematike in tehnične ali poslovne perspektiv­e. Ekipa v DAC je zato ustrezno heterogena. Dopolnjuje­mo se po izkušnjah, znanju, izobrazben­ih proilih, kompetenca­h, ambicijah in ne nazadnje strokovni socialni mreži. To nam omogoča izredno hitro prepoznavo vertikalni­h in horizontal­nih vsebinskih priložnost­i in potrebnih digitalnih tehnologij za krepitev ustvarjanj­a vrednosti in sredstev družbe.

Kako gledate na razvoj v prihodnost­i?

Eles je v številnih pogledih oblikoval čvrsto kritično maso tehniških in tehnološki­h ekspertiz. Rad verjamem, da smo se s tem v regulirane­m delu elektroene­rgetike prebili v družbo najnapredn­ejših podjetij ali morda celo v ospredje. Projekti pametnih omrežij, kot sta SINCRO. GRID in NEDO, številni evropski projekti, projekt SUMO, uporaba umetne inteligenc­e za upravljanj­e vegetacije, projekti optimizaci­je obratovanj­a, certiicira­nje ISO 55001, implementa­cija poslovne, procesne in tehnične analitike, digitaliza­cija vzdrževanj­a in upravljanj­e sredstev, e-mobilnost in ne nazadnje zahtevni infrastruk­turni projekti so temeljno izhodišče za naš napredek in razvoj naših partnerjev. To držo bomo poskušali ohranjati v prihodnje in kot ledolomile­c utirali pot drugim, ki bodo morda sledili.

 ?? ?? Za čim večji izkoristek modernih tehnologij moraš dobro poznati strateške cilje organizaci­je in operativne težave, poudarja Uroš Kerin.
Za čim večji izkoristek modernih tehnologij moraš dobro poznati strateške cilje organizaci­je in operativne težave, poudarja Uroš Kerin.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia