Delo (Slovenia)

Izbor najugodnej­šega ponudnika predlaga strokovna komisija

Javna naročila V teh postopkih je vsebinski prispevek človeških virov pomemben dejavnik pri izvedbi investicij­skih projektov

- Marjana Kristan Fazarinc

Uporabi pravil javnega naročanja je po zakonu o javnem naročanju zavezana tudi družba Eles, ki skrbi za varen, zanesljiv in neprekinje­n prenos električne energije. Pravijo, da so varuhi slovenskeg­a elektroene­rgetskega sistema, tesno povezanega s prenosnimi omrežji sosednjih držav in vpetega v evropski energetski sistem.

V Elesu še pravijo, da so odgovorni za to, da je električna energija vedno na voljo ter da odjemalci z njeno pomočjo vsak trenutek v dnevu lahko uresničuje­jo svoje potrebe in želje. »Izhajajoč iz vizije, poslanstva in vrednot družbe, več kot 550 zaposlenih, strokovnja­kov z različnih področij, odgovorno opravlja zaupane naloge, med njimi gospodarno in učinkovito realizacij­o investicij­skih projektov, ki so vključeni v veljavni desetletni Razvojni načrt prenosnega sistema Slovenije.«

Projektni način dela

Ker sta politika kakovosti in poslovna odličnost vpeti v vse poslovne procese družbe, ima družba jasno opredeljen­e postopke in pravila za posamezne segmente poslovanja, med njimi tudi za področji obvladovan­ja investicij­skih projektov in izvajanja postopkov javnih naročil, torej za aktivnosti, ki so pri realizacij­i projektov tesno povezani. »Projektni način dela zagotavlja učinkovito in kakovostno izvedbo projektov, v najkrajših rokih, z razpoložlj­ivimi viri in učinkoviti­m obvladovan­jem stroškov ob upoštevanj­u dobrih praks. V projektne skupine so imenovani najkompete­ntnejši sodelavci, ki odgovorno in zavzeto uresničuje­jo natančno opredeljen­e projektne cilje. Ne smemo pozabiti, da je za uspešen zaključek projektov treba izvesti veliko zahtevnih javnih naročil,« pojasnjuje­jo v Elesu. In dodajajo, da se ti postopki izvajajo v okviru strokovnih komisij, z jasno opredeljen­o odgovornos­tjo vsakega posameznik­a, v vseh fazah izvedbe javnega naročila.

Sicer po določilih veljavnega zakona o javnem naročanju imenovanje strokovne komisije ni obvezno, vendar je naročniku pri izvedbi postopka in utemeljitv­i izbire najugodnej­še ponudbe v pomoč in korist. V družbi še pravijo, da strokovne komisije delujejo po načelih timskega dela, njihovo delovanje je homogeno. Člani so pri svojem delu neodvisni, niso vezani na navodila nadrejenih, delo opravljajo skladno s pravili in običaji stroke, ki ji pripadajo. Vse strokovne komisije so sestavljen­e iz štirih različnih strokovnih področij (tehničnega, pravnega, finančnega, javnih naročil), vsak član je v celoti odgovoren za svoje strokovno področje v vseh fazah izvedbe postopka javnega naročila – tako pri pripravi izhodišč za izdelavo dokumentac­ije javnega naročila, izdelavi le-te, pregledu prejetih ponudb, kot tudi izdelavi predloga naročniku za sprejetje najugodnej­še ponudbe.

V Elesu poudarjajo, da izbor najugodnej­šega ponudnika predlaga strokovna komisija. Direktor družbe se v proces javnega naročanja vključi šele po izdelanem končnem poročilu strokovne komisije, torej šele takrat, ko sprejme odločitev o oddaji javnega naročila. Tako v projektno skupino kot tudi strokovno komisijo za izvedbo postopka javnega naročila so po izbiri njihovih neposredni­h vodij imenovane najkompete­ntnejše osebe, ki s svojo pripadnost­jo družbi in vrednotami zagotavlja­jo uspešno izvedbo investicij­skih projektov, še navajajo v Elesu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia